Recenze: Hygge - Prostě šťastný způsob života - Gabux

Recenze: Hygge - Prostě šťastný způsob života

by - 23:00


Název: 
Hygge - Prostě šťastný způsob života
Autor: Meik Wiking
Žánr: Literatura naučná, Osobní rozvoj a styl, Psychologie a pedagogika
Nakladatelství: Jota
Překlad: Monika O. Vitinová
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Hodnocení na databazeknih: 69%

Anotace:
Proč jsou Dánové nejšťastnějšími lidmi na světě? Odpovědí je hygge, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani.

Hygge je pocit, který zažíváte během bouřky, když jste v pohodlných ponožkách schoulení na pohovce, přikrytí měkkou dekou. Je to ten pocit, když u stolu osvětleném svíčkami společně se svými milovanými jíte své oblíbené jídlo a povídáte si. Je to pocit, který se vás zmocní, když se s šálkem oblíbené kávy v ruce díváte na rudé ranní světlo na jasné modré obloze. Hygge je o atmosféře a prožitku. Je to o sdílení se s lidmi, které máme rádi. Pocit domova. Pocit bezpečí. Pocit vnitřního klidu a blaženosti.

Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy.
• Udělejte si pohodlí. Dejte si přestávku.
• Buďte tady a teď. Vypněte telefony.
• Ztlumte světlo. Zapalte svíčky.
• Nalijte si víno. Pusťte si svůj oblíbený film.
• Budujte vztahy. Udělejte si čas na své blízké.
• Přestaňte jíst jen a pouze zdravě. Dort je zcela rozhodně hygge.
• Žijte dnes tak, jako by už zítřek nikdy neměl přijít.


Kniha, která radí, jak ukočírovat život tak, abychom se uklidnili a vytvořili kolem sebe šťastné místo. A to nejen po emocionální stránce, ale i po té materiální  Kniha, která je naprosto jiná než knihy, které obvykle čtu.

Pojem hygge je v česku už poměrně známý, ale přesto nemá žádný český překlad. Je to slovo, které v sobě skrývá klid, pohodu, bezpečí a štěstí. Je to stav, kdy se cítíme dobře. Pro někoho je to v tu chvíli, kdy je zabořený v dece s dobrou knihou a hrnkem čajem. Pro někoho to je čas, kdy si napustí vodu do vany, dá si do ní pěnu a kolem dokola rozmístí svíčky. Je to prostě ten čas a okamžik, na který když si vzpomeneme, tak nás zaplaví pocity štěstí.

Knihu jsem si vybrala namátkou a neměla jsme žádná očekávání. Četla jsem na knihu různé recenze a každá říkala něco jiného. Navíc já osobně tyto knihy moc nečtu a tak jsem neměla ani tušení, do čeho se pouštím. Ale rozhodně toho času nelitujiV knize naleznete i několik tabulek a statistik jako je třeba seznam nejšťastnějších zemí světa, ve kterých jasně vedou severské země. To pro mě osobně nebylo žádné překvapení. 
Autor si jasně uvědomuje, že pojem hygge nemusí být všem blízký a tak se podrobně rozepisuje, co to hygge je a v několika krocích popisuje, jak vytvořit ideální hygge atmosféru nebo co je pro to nezbytné. U každého bodu se zastavuje a vysvětluje, jak na danou věc nahlíží Dáni a občas i připojí vlastní dojmy a zážitky. 
Knihu můžete využít jako průvodce, ale rozhodně není třeba se ji držet krok za krokem, protože atmosféra hygge může být pro každého trochu něco jiného. Já osobně si tuto atmosféru pojím s podzimem a pak s Vánoci. Možná je to tím, že miluju, při podzimních děštích, si sednout na gauč s dekou a čajem a jen si tak číst. A taky, naprosto bláznivě, miluju Vánoce. 
Informace nejsou nijak převratné a šokující, ale přesto je moc milé vidět vše takhle černé na bílém. A musím uznat, že kniha ve mně zanechala opravdu příjemný pocit. Jako skvělý bonus považuji několik receptů na tradiční dánské pokrmy.
Po grafické stránce je kniha velmi povedená a autor se nebojí dokazovat svý tvrzení na různých grafech. Nechybí ani fotky, které text doplňují a mně osobně v knize překvapily. Pokud bych ale měla něco vychválit, tak je to obálka, která je prostě dokonalá.

Nejsilnější stránkou knihy je rozhodně proložení textu grafy a fotografiemi, takže si kniha udrží čtenářovvu pozornost. 

Nejslabší stránkou je asi to, že to není nic extra světaborného. Ale nepovažuji to za nějakou velkou chybu.

Knihu bych jedním slovem charakterizovala jako odpočinek.

Doporučuji všem, kteří touží po tom, udělat si v životě pořádek a srovnat si myšlenky. Více hygge tipů naleznete v tomto článku.



Meik Wiking je podle deníku The Times nejšťastnějším mužem planety. V roce 2013 v Kodani založil první Institut pro výzkum štěstí na světě. Vedle toho je spolubadatelem Světové databáze štěstí a součástí poradního orgánu Global Happiness Policy Report. Výsledky jeho výzkumů byly zveřejněny ve více než pěti stech různých médiích včetně The Washington Post, BBC, Huffington Post, The Times, The Guardian a mnoha dalších. Poskytuje městům, vládám a firmám po celém světě poradenství ohledně štěstí a proměny hmotného bohatství v duševní. Přednáší po celém světě, mj. se zúčastnil také konference TEDx. Vystudoval vysokou školu se zaměřením na podnikání a politologii a dříve pracoval na dánském ministerstvu zahraničních věcí. Když zrovna nepíše knihy – je také autorem bestsellerů Hygge a Lykke – nebo nerediguje zprávy o štěstí, blahobytu a kvalitě života, rád fotografuje a hraje tenis (docela mizerně). Žije v Kodani.


3★/5


Minule jsme si povídali o knize Než jsme se odcizili

Četli jste tuto knihu? Co na ni říkáte? Líbí se vám obálka? Popřípadě chystáte se tuto knihu číst? 


Mohlo by se ti líbit

10 komentářů

  1. O této knize slyším snad všude, je mi jasné, že to nebude žádný super úžasný kousek, který změní svět, ale mám tyto knihy ráda.
    Od stejného autora mě ale více zaujala kniha Umění vytvářet vzpomínky, na kterou jsem už dvakrát koukala a listovala v ní, zatím jsem ji ale nekoupila :D

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem četla minulý podzim a moc se mi líbila, hlavně ty ilustrace jsou povedené. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, tuhle knížku mam už dlooouho na wishlistu:)

    OdpovědětVymazat
  4. O knížce jsem slyšela všude možně, ale nedostala jsem se ke čtení. Mám knihy, co bych ráda přečetla více, ale třeba se k ní dostanu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ďakujem za článok! :) Po tejto knižke som sa už raz pozerala, tak si ju možno nakoniec aj zaobstarám

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  6. Vyborne tipy jak se udrzet v dusevni pohode :-) bezvadny tip na knihu, dekuju

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu jsem už četla. A popravdě jsem od knihy očekávala více. Je hezká, to ano, ale je to tak 50 na 50. Trochu jsem se místy nudila, že jsem o tom ani nechtěla číst a přeskakovala jsem. Jinak ano, hygge mám ráda, je to skvělá myšlenka. A rozhodně je to skvělý dárek pro ty, kteří nevidí kouzlo v maličkostech :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Hygge jako téma mám moc ráda, teď jsem dočetla knihu o "FengŠuej", ale toto také vypadá moc zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  9. Nedávno jsem četla recenzi na podobnou knihu a musela jsem v komentáři zmínit to, že člověk ke svému štěstí musí první přijmout sám sebe. Pokud mu k tomu pomůže změna vlasů, make-upu, stylu oblékání nebo třeba tento zákrok, tak budiž. Zároveň si ale myslím, že vše je o psychice, a tak by se ani na ni nemělo při celém procesu zapomínat a možná právě ona by měla být na prvním místě :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)