Myšlenky o lásce nelásce aneb komunikace na prvním místě - Gabux

Myšlenky o lásce nelásce aneb komunikace na prvním místě

by - 12:40

Myšlenky o lásce nelásce

Vždycky jsem razila jedno heslo a za ním si stojím. Být single není špatné. A je dobré zůstat single, dokud člověk nepotká někoho, kvůli tomu se nemusí měnit. Protože je rozhodně lepší "ztratit" kousek času čekáním než ztratit kousek sebe ve vztahu v kterém se musíme přetvařovat.

Jessie Jolles

Láska je totiž něco, co nejde příliš dobře pojmenovat. Lásku jednoduše cítíte. Je to ten pocit, kdy nepochybujete. Nepotřebujete, aby to ostatní viděli. Ten pocit, že víte, že ať se stane cokoliv, tak na to nezůstanete sami. Když vidíte, že ten druhý bere vaši minulost takovou jaká je a nesoudí vás za ni. Je to štěstí najít takového člověka, který nás bude milovat se všemi našimi náladami a bude vědět, jaké víno/pivo nejraději pijeme. A že dokud nejste dostatečně najedení, tak by na vás radši neměl mluvit.

A občas se někdo zeptá, jak to pozná. Že to je ta láska. Že je to ta pravá osoba. Věřím tomu, že to pozná každý. Protože když to přijde, tak se člověk nemusí ptát. Člověk to cítí. Ten druhý vás zbaví strachu, že vás vztah spoutá. Přesvědčí vás, že láska toho druhého vám naopak dá svobodu a jistotu zároveň. Ujistí vás, že člověk nemusí být sám, aby mohl být sám sebou.

Johann Wolfganf Von Goethe

Časem člověk pochopí, že to není o tom, jak ten druhý vypadá. Jednou se totiž každý dostane do stádia, kdy má motýli v břiše z konverzace s tím druhým. Z toho, že je ten druhý přirozený a na nic se nehraje. Že respektuje jiné a je ohleduplný. Z toho, že se k vám chová s úctou. Jednou přijde někdo, z koho se nám nepodlomí kolena hned. Ale dokáže nás rozesmát, vést s námi dlouhé konverzace na různá témata a bude s námi rád trávit čas. Možná není nejkrásnější na světě. Pravděpodobně ta osoba ani není taková, jakou jsme si představovali. Ale o tom je život. A láska. Přichází jak sama chce a ne jak chceme my.

Moc bych si přála, aby každý našel někoho, kdo to nevzdá hned, jakmile vztah přestane být jednoduchý. Jakmile se stane složitějším a bude vyžadovat trochu snahy. Přeji si, aby každý našel takového člověka, který je ochotný bojovat za společně štěstí.
Strašně si také přeji, aby každý, kdo miluje, neměl potřebu toho druhého vlastnit. Aby věděl, že lži nejsou řešením. Aby uměl člověka vyslechnout a ne ho jen poslouchat. A aby si občas přiznal, že konverzace, i o nepříjemných tématech, jsou důležité. Musíme si totiž uvědomit, že spousta vztahů ztroskotá právě na nedostatku upřímné konverzace.

Mark Haddon

Asi ani neuškodí zopakování si několika mouder nakonec. Protože to možná je klišé, ale je to velmi důležité klišé.
Nechej toho druhého ve vztahu žít. Nevnucuj mu svoje zvyky, svoje vášně nebo svoje přátele. Nesnaž se být středem jeho existence. Protože není krásným důkazem, že jsme pro toho druhého opravdu důležití, když si svobodně vybere nás proto, protože chce a ne proto, že jsme to jediné, co mu zůstalo?
A hlavně nezapomínej, že kompromisy jsou řešení.

Na závěr bych zvolila zase jeden odlehčující citát. Na instagramové stránce Dark side of Žika bylo jednou jedno skvělé moudro. Dovolila jsem si ho poupravit, aby to sedělo oboustranně.




Tentokrát to byl trochu jiný článek než obvykle. Mám jich takových psát více? Co si o lásce myslíte vy? Jaký citát vás nejvíce oslovil?


Mohlo by se ti líbit

19 komentářů

  1. Já k tomuto článku nemám asi co dodat, protože to je krásné pohlazení lásky. Moc krásně se to četlo a hned to člověku dodá tu naději, že láska opravdu je. :-) Já svou lásku už mám pomalu tři roky a ačkoliv jsem říkala, že s ním chodit nikdy nebudu, protože se mi nelíbí, tak skutečnost byla úplně jiná, získal si mě :-) Láska je překvapivá. A ano, občas může bolet, ale i tak je krásná. :-)

    https://pridesoul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. To je jedna z největších pochval, které jsem kdy dostala :) Já mám svou lásku přes rok. A měla jsem to úplně stejně jako ty! :D Láska je plná překvapení :)

      Vymazat
  2. Krásně napsaný článek a souhlasím s tebou. Já v lásce zatím moc štěstí nikdy neměla, ale věřím, že vše má svůj čas. Poslední citát je naprosto dokonalý! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nikdy nebyla vztahový typ člověka. A přesto mě láska ulovila. Myslím, že opravdu má vše svůj čas :)
      Že jo! :D

      Vymazat
  3. Moc pěkně napsané, určitě jsem pro víc takových článků!
    Vidím to stejně, sice je stále potřeba šířit takovou tu osvětu, že být single je úplně normální ale ono opravdu je. Protože dokud člověk nepozná sám sebe, nezačne se mít opravdu rád a být sám se sebou spokojený, tak podle mě i těžko pozná někoho, kdo bude mít upřímně rád jeho.
    Já jsem poznala svého nynějšího přítele na tinderu :D Ani jeden jsme nechtěli vztah a nepodlomili se mi z něj kolena, vlastně to nebyl vůbec můj typ. Ale bože, měl (má) úžasnej smysl pro humor, opravdu poslouchá co říkám a pamatuje si to, na první rande mi dovezl růži a dodnes mi květiny kupuje jen tak běžně, protože ví, že je miluju. Prostě občas jsou věci, kdy si říkám, jak ke mě může někdo tak dobře pasovat, když se bez problému shodneme co a jak bude, kdy co uděláme, kam pojedem, co si zrovna uvaříme, atd.
    Jsem sice docela romatik, ale taky si nemyslím, že nám to třeba vydrží navždy. Třeba ano, třeba ne. Prostě si užívám, co teď mám, že jsem spokojená, zamilovaná atd. Ale vím, že sama bych si život taky uměla udělat skvělý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) pokusím se!

      Přesně! Základ dobrého vztahu je mít dobrý vztah sám se sebou.
      Já šla v září jako svědkyně kamarádce, která se vdávala za kluka z Tinderu! Což je paráda :)
      Můj přítel taky není můj typ. V ničem :D A dostal mě na kolena. Tím, jak se chová, svým smyslem pro humor a svou schopností skvěle komunikovat. My děláme hodně kompromisů, každý jsme jiný, ale perfektně nám to klape! :)
      Správně! Užívej přítomnosti :)

      Vymazat
  4. Krásný. Mám obdobný názor na lásku. Já jsem po 6 letém vztahu singl rok, chybí mi přítel, chybí mi láska, co se týká doteků, něhy a takových těch hlubších chlapských názorů (teď myslím ne kamarádských), TAK mi muž chybí... ale život singl člověka mi pomohl uspořádat si myšlenky, to co od života chci a co bych chtěla v budoucnosti s partnerem sdílet.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím. Já naopak nikdy nebyla vztahový člověk a najednou bum. A život singl člověka mi neskutečně moc dal :)

      Vymazat
  5. Tak ja som bola dosť dlho sama a už mi potom s toho doslova aj šibalo ak to mám takto povedať. Na začiatku áno bola som aj rada, že som sama mala som zrazu toľko času na seba, že som s ním skoro ani nevedela čo robiť. Potom, ale po dlhom čase prišiel ten pocit, že niekoho jednoducho potrebujem do života že aj ja chcem niekoho pri kom sa budem konečne cítiť šťastná koho budem môcť milovať a už to trvá pomaly rok aj pol :) Síce nie vždy je to dokonalé, ale pokiaľ nato budeme dvaja tak to bude dobré a dúfam, že pre tento krát už navždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Já byla sama kolem 3 let a předtím jen krátký vztah. A najednou bum. A bylo to.
      Jsem moc ráda, že jsi šťastná! :)

      Vymazat
  6. Krásný článek!
    Upřímně jsem na tohle nikdy nevěřila. Láska až za hrob a všechno tohle mi přišlo nereálné, jak z amerického filmu. Ale. Pak to přišlo a já najednou věděla, že tohle je ono. Mám úžasného přítele a jsem vděčná, že jsme se potkali! Dlouhou dobu to bylo jen přátelství, takže opravdu vím, že mě zná a miluje úplně se vším, co ke mě patří. Moje minulost nebyla jednoduchá a občas se stále promítá i do současnosti, ale vím, že jeho to neodradí. Dost jsem byla taková cladná emočně, říci nahlas Miluji tě bylo nepředstavitelné. S ním to jde lehce. Hezké je, že on to má stejně. Nedávno mi vyprávěl, jak jsem ho naučila tohle říkat nahlas a že mi za to děkuje. Přitom jsem nikdy nikoho do těhle slov nenutila, protože vím, jak jsou těžká a zavazující. A spolu nám to jde lehce. Nějak jsme do toho dozráli. Přeju tohle každému, je to úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to nereálné. Láska je hodně o vědomém rozhodnutí. Ta chemie člověku pomáhá jen na začátku. Já mám přítele, který mě ulovil, ikdyž není absolutně můj typ.
      Jsme moc ráda, že jsi šťastná! Vypadá to, že ten kluk pro tebe mnoho udělal už jen tím, že prostě je a má tě rád se vším všudy :)

      Vymazat
  7. krásné a pravdivé myšlenky ♥ moc bych si též přála mít to štěstí a jak vyjadřují tvoje myšlenky, přesně toto aby se mi událo v hlavě. Láska je krásná a bez ní by nebylo tak hezkého žití..

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  8. Určitě je to hodně o komunikaci, nikdy jsem nechápala takové to, když se holky přítel zeptá, jestli je v pohodě a ona řekne, že jo, ale přesto je naštvaná, vlastně na něj, že on chudák neví proč. Nikdo neumíme číst myšlenky. Pak se ty holky nemůžou divit, když s partnerem vlastně nemluví.
    Když to ale jde, je to krásné :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych určitě víc podobných článků ocenila, byl totiž krásný, dojemný, plný lásky a pochopení. Tohle bych si přesně přála i pro sebe a doufám, že tenhle protějšek brzy potkám a budu vědět, že to je ten správný člověk. Že náš vtah bude o vzájemné důvěře, pochopení, schopnosti mluvit spolu i beze slov. :)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Pokusím se brzy zase něco vyplodit. :) Určitě to přijde! :)

      Vymazat
  10. Každý článek zamýšlející se nad nějakým tématem je zajímavý a uvítám jich více. Ohledně lásky, ze své zkušenosti vím, že člověk si může projít ve svém životě různými vztahy s různými typy lidí a může ke vztahu různě přistupovat a v každé životní situaci může mít jiné potřeby a jiná očekávání od vztahu. Člověk se s věkem mění, mění se názory a postoje a díky zkušenostem si ujasní, co chce a nechce, jak od života, tak i od vztahu a druhého člověka. A souhlasím s tím, že by se člověk rozhodně neměl kvůli někomu jakkoliv měnit, podřizovat se nebo přetvařovat. Sama jsem to dělala, ovšem tahle kapitola mě mnohému naučila a otevřela mi oči, takže ať si člověk projde čímkoliv, může mu to svým způsobem prospět, pokud se poučí. Láska by neměla být násilná, neměla by být o závislosti, o vlastnění. Měla by být o porozumění, podpoře a pocitech pohodlí a spokojenosti.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)