Recenze: Sedmilhářky - Gabux

Recenze: Sedmilhářky

by - 15:16

Název: Sedmilhářky
Autor: Liane Moriarty
Žánr: Román
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Šárka Kadlecová
Rok vydání: 2015
Počet stran: 439
Hodnocení na databazeknih: 86%

Anotace:
Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi. 
Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky po
dílet na výchově jejich společné dcery. 
Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití.
Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.
Román světově úspěšné autorky bestselleru Manželovo tajemství je příběhem tří matek, jimž se jejich na pohled všední životy krůček za krůčkem nebezpečně vymykají z rukou. HBO natáčí podle této knižní předlohy minisérii s Nicole Kidmanovou a Reese Witherspoonovou v hlavních rolích.



Jane, Madeleine a Celeste. Tři rozdílné ženy, které se přesto stanou nejlepšími kamarádkami. Potíž je v tom, že se každá z nich schovává za pavučinou lží a tajností. A jak to tak už bývá, tak každá lež i každé tajemství dřívě či později vyjde najevo.
Jane je svobodná matka a po přistěhování se seznámila s Madeleine a následně s Celeste. Jane si ale nese tajemství z minulosti týkající se jejího syna Ziggyho.
Celeste je od pohledu dokonalá žena - krásná, bohatá a má nádherného a charismatického muže. Ale není zlato, co se třpytí

Madeleine je podruhé vdaná žena, která řeší problémy s dospívající dcerou Abigail, která začíná více tíhnout k otci a jeho nové ženě, i když je po jejím narození opustil. 
A osudy těchto žen i dalších lidí z městečka se proplétají. Objevují se tajemství, lži i šokující informace. A vše vyústní na kvízovém večeru, kde se něco stalo. 

Kniha je poměrně známá, jelikož je podle ní natočen seriál. Seriál není zlý, ale kniha je mnohem lepší.
Příběh je psaný zajímavou formou. Na začátku se dozvíme, že někdo zemřel. A kromě obvyklé dějové linky se dozvídáme i výpovědi svědků. A tahle neobvyklá forma vyprávění mě opravdu bavila! Nádherně vidíme, jak vznikají drby.
Náš příběh se točí kolem našich třech hlavních hrdinek. Upřímně musím říct, že mi přišlo, že Madeleine to má ze všech nejjednodušší. Největší problémy měla v minulosti a ty už měla za sebou. Určitě je těžké sledovat své dítě, které ji začalo najednou odstrkovat. Ale to dítě je v pubertě a v pubertě lidi dělají různé nečekané věci. I když se to nemusí zdát, tak Madeleine jsem měla jako postavu opravdu ráda. Klasicky ukecaná a lehce šílená matka s úchylkou pro nakupování a co bylo nejlepší? Ničím se nedá zlomit a kamarádkám vždy ochotně pomůže.
Jane to měla v životě opravdu těžké. V devatenácti otěhotněla a prožila zážitek, který ji změnil. Musí se neustále vyrovnávat s minulostí a zároveň řešit problémy součastnosti. Její syn byl obviněn ze šikanování a matky, které byly doteď pyšné, že mají děti v moderní a přátelské škole, se přidávají na tu či onu stranu, podepisují petice, pomlouvají se za zády a zapojují do svých intrik i děti. Jane mi byla velmi sympatická a bylo mi ji opravdu líto.
Celeste je krásná a bohatá, ale již dlouho trpí něčím, co se v jejím životě děje. Chce s tím něco dělat, ale vždy couvne. Nikdo o jejích problémech netuší, jelikož se celou dobu tváří, jak je její život dokonalý a snadný. Její situace mi přišla úplně nejhorší a musím říct, že je po celý příběh neskutečně silná. Přiznám se, že jsem si k ní hledala vztah velmi dlouho, ale nakonec jsem si ji taktéž oblíbila.
Myslím, že jsem i přišla na to, proč je tato kniha tak čtivá. Vypráví totiž příběhy úplně běžných lidí s kterými se čtenář může snadno ztotožnit. Zároveň nám ukazuje, že ne všechno je tak, jak se zdá. Číst tuto knihu znamená nahlížet pod pokličku špinavých tajemství lidí. Lidí, které si myslíte, že znáte.
Jsem si poměrně jistá, že to není poslední kniha, kterou jsem od autorky přečetla. Autorka nikdy netlačí na pilu a i když je tam spoustu silných momentů, kde je třeba se zamyslet, tak zároveň píše tak zábavně, že i běžné problémy jako jsou problémy s dětmi či zaměstnáním působí spíše jako reality show než telenovela. Protože účastníkům se smějeme, rozčilujeme se s nimi a chtě nechtě soucítíme, takže se během čtení stanou ty postavy vašimi přáteli. Upřímně řečeno musím říct, že knihu jsem přečetla během jednoho dne a to i přesto, že má téměř 500 stránek! Tak moc mě kniha chytla!

Nejsilnější stránkou této knihy je ta uvěřitelnost příběhu. Ani na chvíli jsem nepochybovala, že by to se všechno mohlo stát.

Nejslabší stránku jsem hledala dlouho a upřímně řečeno? Já jsem z té knihy i po několika měsících po přečtení tak v euforii, že jsem žádnou prostě nenašla.

Tento příběh se těžko popisuje jedním slovem. Přijde mi, že ho žádné slovo dostatečně nepopisuje. Možná leda tak síla. Protože všechny ty příběhy byly opravdu velmi silné.

Tuto knihu doporučuji všem, kteří se chtějí odreagovat a ponořit se do příběhu tří silných žen. Můžu vám slíbit, že vás v knize čeká spousta nečekaných zvratů a překvapení. Mě osobně závěr knihy velmi překvapil a všechno začala dávat mnohem větší smysl! 

Co se týče obálek, tak jsem kromě té mojí našla už jen tu serálovou a více se mi rozhodně líbí tak originální



















Když se podívám na zahraniční obálky, tak není velký rozdíl. Originální obálka je krapet jiná, ale velmi jemná a hezká. Za mě jasná topka. Seriálová obálka je vlastně stejná a ikdyž se mi moc nelíbí, tak mi přijde stále lepší než ta poslední, která se mi nelíbí.




Liane se narodila v roce 1966 v Sydney. Je sestrou další známé australské spisovatelky Jaclyn Moriarty (píšící YA literaturu).
Poté co opustila školu, pracovala v reklamě a marketingu v nakladatelství. Pak rozjela vlastní firmu, chvíli předtím, než začala pracovat na volné noze jako reklamní textař. V roce 2004, po získání inženýrského titulu na Macquarie University v Sydney, vyšel její první román Tři přání. Dále vydala další tři romány.
Nyní žije v Sydney se svým manželem a dvěma dětmi.
Je autorkou několika románů a série knih pro děti, které vydala pod pseudonymem Nicol Berry, jimž se paradoxně většího úspěchu dostalo ve světě než doma v Austrálii.





Nejvýhodnější ceny naleznete na portálu srovname.cz

Podle mě je zcela jasné, že teď jedu řadu naprosto skvělých knih, takže hodnocení bude rozhodně vysoké! Ale od tohoto roku upouštím od známkování knih jako ve škole a přecházím na hlasické hvězdičkování. 

5★/5


Minule jsem se společně podívali na knihu Za zavřenými dveřmi.

Četli jste Sedmilhářky? Nebo viděli seriál? Jaký je váš názor? :)


Mohlo by se ti líbit

44 komentářů

  1. Jak se jmenuje serial v angličtině? O této knize jsEm kdysi četla v jednom v casopise ale upřímně mě zprvu moc nezaujala. Ale teď shledá vám ze by to mohlo být zajímavé počtení. Zkusím kouknout v knihovně po anglické verzi:)

    www.melissakinsley.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fíha, to nevím. Pravděpodobně stejně jako kniha v aj. Ale čsfd určitě poradí :) Zkus se podívat! :)

      Vymazat
  2. nad precitanim tejto knizky rozmyslam, odkedy som dopozerala serial, co je uz nejaky ten rok. uz som si ju aj skoro pozicala z kniznice, ale ak si dobre pamatam, je celkom hruba a prave vtedy som na hrubu knihu nemala naladu. ale ked pises, ze kniha je lepsia ako serial, tak jej mozno predsalen snad raz dam sancu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není sice úplně útlá, ale je skvělá! Já ji měla fakt za den přečtenou :)

      Vymazat
  3. Mě asi víc baví sedmilhářky od Mariky a Bereniky. Tohle se mi dostalo do ruky, ale moc me to nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu som nečítala ale seriál som mala veľmi rada :-)

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
  5. Viděla jsem seriál :), který byl za mě super! :D Ale lituju, že jsem dřív neojevila knížku :(, takže si jí napíšu na wishlist:).


    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě vždy mrzí, když první objevím seriál či film a až pak knihu.

      Vymazat
  6. vďaka za tip, určite sa na to pozriem :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tuhle knihu jsem dostala před rokem k Vánocům a strašně se mi líbila. Až do konce jsem vlastně vůbec netušila, jak to celé dopadne a konec mě hodně zaskočil :)

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu jsem už dáávno a moc se mi líbila! Všechny postavy jsem měla ráda a dokonce příběhu jsem vůbec netušila nic.
    Viděla jsem seriál a taky se mi moc líbil, herečky k postavám krásně sedli.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Souhlasím, že až do konce člověk vůbec netuší :/
      Mně tam právě ty herečky úplně nesedí...

      Vymazat
  9. Po knize už dlouho pokukuju v knihkupectví :) Hlavně se nechci dívat na seriál dřív než se odhodlám ji přečíst :D Tak snad brzy :)

    OdpovědětVymazat
  10. V poslednej dobe na mňa odvšadiaľ vyskakuje táto kniha a musím povedať, že to znie veľmi zaujímavo :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  11. Nevidela som ani seriál a nečítala asi knihu :D ale toľko slov (a pozitívnych) už na oba formáty počujem, že by som to asi v najbližšej dobe mala napraviť <3

    OdpovědětVymazat
  12. Ach T.T Už jsem viděla seriál, který si mě získal a teď lituju toho, že jsem předtím nesáhla po knize T.T

    OdpovědětVymazat
  13. Tato knížka se mi moc líbila, seriál jsem neviděla a asi se na něj asi nechystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já viděla první díl, ale nezaujalo mě to jako seriál. Nesedí mi tam obsazení.

      Vymazat
  14. Knihu som nečítala, ale seriál som videla. Kniha očividne vyzerá dobre, takže vyskúšam! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  15. Já zkoušela seriál, ale po prvních dvou dílech mě to až tolik nezaujalo.. tak nevím :D

    OdpovědětVymazat
  16. Knihu jsem nečetla a seriál jsem neviděla, ale tvoje recenze zní velmi dobře. Možná někdy vystoupím z mé komfortní zóny a sáhnu po něčem, co běžně nečtu (pak bych rozhodně sáhla po Sedmilhářkách). Jinak fotka s pesanem je nejvíc sladká ♥ Je to krásný kulíšek.

    https://klarin-svet.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji vystoupit z komfortní zóny! Udělala jsem to a mám nové oblíbené žánry :)
      Děkuji za pochvalu psíka! :)

      Vymazat
  17. O knížce jsem už četla a moc se mi líbí. Přesně takové příběhy mám ráda a myslím, že bych jí přečetla za chvilku. Krásně napsaná recenze :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  18. Moc pěkně napsaná recenze:)Viděla jsem seriál a ten se mi líbil :) Teď ještě zkusit tu knihu :)

    OdpovědětVymazat
  19. Seriál jsem si ihned zamilovala, až poté jsme sáhla po knize. Chtěla jsem si seriíl koupit na DVD k Vánocům, přitom jsem si všimla, že existuje i kniha. Já mám seriálovou obálku, jelikož knihu jsem neobjednala z knihkupectví.
    Kniha je ve větině případů lepší než film nebo seriál. V mém případě je tento seriál těsně za knihou. O něco více se mi líbila kniha, ale seriál je také skvělý. Líbil se mi herecký výkon Nicole Kidman. Skvělá herečka.
    https://iambarbaras.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase musím přiznat, že mě seriál nijak nezaujal právě kvůli herečkám. Vůbec mi tam nesedí. :X Ale jsem ráda, že se kniha líbila! :)

      Vymazat
  20. Na knihu se chystám, obecně jsem na autorku slyšela dobré ohlasy, tak snad nezklame :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  21. Moc pěkné fotky a recenze :) Ještě jsem tuto knihu nečetla, ale mám ji doma. Až si knihu přečtu, kouknu i na seriál :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)