Recenze: Farma zvířat - Gabux

Recenze: Farma zvířat

by - 9:29

Název: Farma zvířat
Autor: George Orwell
Žánr: Literatura světová, Novela
Nakladatelství: Aurora
Překlad: Gabriel Gössel
Rok vydání: 2000
Počet stran: 110
Hodnocení na databazeknih: 91%

Anotace:

Farma zvířat je alegorický satirizující román George Orwella, ukazující formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Autor se důsledně vyhýbá vysvětlujícím komentářům, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinistickou degenerací Sovětského svazu. V příběhu se objevuje skupinka zvířat, která se vzbouří a vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Tento román byl napsán v průběhu 2. světové války a vydán srpnu roku 1945. Ačkoliv nebyl do konce 50. let příliš úspěšným, dnes je jedním z nejznámějších děl autora, stejně jako např. antiutopický román 1984.

Vzhledem k tomu, že tato kniha je z povinné četby a pravděpodobně každý o ni četl, tak ji nemusím příliš zdlouhavě představovat. Je to kniha, která zajímavým a poutavým způsobem upozorňuje na hrůzy, které se děly. Na hrůzy, které jsou ještě velmi čerstvé. Vše je zasazeno na farmu zvířat, kde se zvířata rozhodnou, že mají dost kruté vlády lidí a chtějí si vládnout samy, aby nastolily rovnoprávnost a nebylo jim nic upíráno. Vyženou farmáře i jeho ženu a zavedou animalismus. Což je vláda zvířat, kde platí sedm přikázání. A nejdůležitější je to poslední - Všechna zvířata jsou si rovna. Ale jejich vláda se postupně zvrhne v tyranii.

Vlády se ujímají vykutálená prasata Napoleon a Kuliš, kteří postupně mění přikázání, jak se jim to zrovna hodí. Samozřejmě ve svůj prospěch bez ohledu na to, že ostatní zvířata se mají snad ještě hůř než za vlády farmáře. Ostatní zvířata se ale uklidňují tím, že to všechno dělají pro své dobro a blahobyt a ne pro ten lidský. A hlavně - jsou svobodní! Nebo to si aspoň myslí.

Celá Farma zvířat je reakcí na ruskou revoluci a Stalinův kult osobnosti. Kanec Major představuje Lenina, Napoleon Stalina, Kuliš Trockého, psi tajnou policii, ovce hloupé ovce, co si nechají za každé situace nabulíkovat jakoukoliv kravinu a uvěří jí, osel Benjamin pasivní intelektuály, kteří si vše dobře uvědomují, ale odmítají proti tomu cokoliv podniknout a i další zvířata mají své zastoupení. Každopádně i přes náznaky a nápovědy, které čtenáři říkají, kam dílo odkazuje, se dá kniha napasovat víceméně na jakoukoliv dobu i režim. A to ji dělá jedinečnou a nadčasovou.
Tím, že Orwell tuto knihu pojal jako bajku, ji dodal na originalitě. V tomto kousku ani nic nenapsal úplně na plno a spoustu toho nechává na čtenáři a tím právě dodal knize nadčasovost. A i přes nevelký rozsah se podařilo děj skvěle vygradovat. Postupně vidíme, jak prasata přejímají absolutní vládu nad farmou a tím se stupňoval můj (a věřím, že i váš) pocit ukřivděnosti a slabosti, když jsem s každou otočenou stránkou propadala beznaději, protože většina zvířat, těch otroků, nic nechápalo. Závěr knihy je pak jen takovou třešničkou na dortu. Po přečtení posledního řádku mi přeběhl po zádech velmi nepříjemný mráz a věřím, že se tak stane každému čtenáři, který pochopí knihu tak, jak má být pochopena. 
Občas se ale v novele najdou i úsměvné momenty. Mě osobně bavil kůň Boxer, když se učil abecedu.
Když jsem knihu poprvé držela v rukou, tak jsem ještě nevěděla, co je tohle za poklad. Tahle kniha je jedinečná svým stylem vyprávění, postavami i lehkým nadhledem, kterým lidem přibližuje čtivou formou, co se v té době dělo. Tato kniha je právem na listu povinné četby. Kniha je útlá a velmi poutavá a tak je perfektní i pro nečtenáře. Myšlenky z ní z hlavy jen tak nedostanete. Jak už jsem zmínila, tak se jedná o dílo nadčasové a tím pádem je stále tak nějak aktuální. A právě proto je tato kniha tak důležitá.

Nejsilnější stránkou knihy je styl vyprávění. Chytne vás a už nepustí.

Všechno tak nějak do sebe zapadá a i když to není dokonalá kniha, tak ve mě zanechala tolik, že kolonku nejslabší stránka knihy, vynechám.

Shrnout tento příběh jedním slovem není až tak lehké, ale asi bych zvolila slovo děsivé. Ano, tato kniha byla děsivá a nebylo mi při jejím čtení dobře.
 

Knihu doporučuji všem. Opravdu. Přečtěte si tuto knihu. Nezabere to tolik času a dá vám to mnoho.

Obálek této knihy je mnoho. Přesto tentokrát i tuto kategorii vynechám, protože mi obálka, v případě této knihy, nepřijde důležitá.
 


George Orwell, vlastním jménem Eric Arthur Blair, byl britský novinář, esejista a spisovatel demokratické levicové orientace. Světovou popularitu si získaly jeho alegorické antiutopické romány Farma zvířat a 1984 popisující nehumánnost totalitních ideologií.

Tahle kniha nejde hodnotit jinak. Každý by si ji měl přečíst. Je důležité vědět, co se dělo a jak se to projevuje.
5★/5


Minule jsme si povídali o knize Ohnivé květy.

Četli jste Farmu zvířat? Jak na vás tato kniha působila? Popřípadě chystáte se tuto knihu číst? 


Mohlo by se ti líbit

19 komentářů

  1. Farmu zvířat jsem zatím nečetla, ale je to jedna z knih, která mě vždy lákala. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A rozhodně je to jedna z knih, která stojí za to :)

      Vymazat
  2. O knize jsem slyšela. A docela ji považuji za jednu z těch, kterou by si měl každý přečíst. Takže i já si ji musím co nejdříve koupit. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Je to vskutku skvělá kniha. Četla jsem ji kdysi k maturitě a plánuji si jí přečíst znovu :)
    www.nattalk.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Táto kniha je pre mňa kultovka, po ktorej by raz mal rozhodne siahnuť každý. Nemôžem povedať, že by bola moja obľúbená, ale rozhodne mi utkvela v pamäti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozhodně kultovka, jak jsi napsala. A pro mě jedna z těch nej z povinné četby :)

      Vymazat
  5. Mně nikdy obsah nenadchl, ale u nás ve škole se všem vždycky líbila :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to se stává a je to v pořádku. Žádná kniha není pro každého :)

      Vymazat
  6. Farmu zvířat jsem nečetla, jelikož na střední ji přeříkala učitelka, a od té doby na ni chuť nemám. I když utekla už nějaká doba, tak stále si to pamatuji, ale jednou si ji budu chtít přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu zase rozumím. Taky mám takové knihy :X

      Vymazat
  7. Knížku jsem četla jako povinnou četbu k maturitě, viděla jsem i kreslený film - ten ale není moc pro děti. Knížka i film jsou oboje moc kvalitní, rozhodně si plánuji knížku ještě jednou někdy přečíst, protože se mi moc líbila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ten film neviděla, ale když říkáš, že stojí za to, tak se možná podívám :)

      Vymazat
  8. Četla. Nepřestává mě fascinovat, jak dobře Orwell popsal a připodobnil hroznou skutečnost. Pokud se ti kniha tak líbila, doporučuji od něj i 1984.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Smekám před Orwellem :) Na 1984 se chystám :)

      Vymazat
  9. Nečetla jsem, ale už o ni vím delší dobu a chystám se na ni, tak díky za připomenutí. :)

    P.S. dala jsem ti tu na blogu follow, budu ráda, když se budeš chtít podporovat vzájemně. :)
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu jsem četla a je opravdu výborná! Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Měla jsem ji spolu s 1984 na seznamu povinné četby. 1984 jsem si dokonce vytáhla u maturity :D. Chtěla jsem ale spíše Farmu zvířat, 1984 se mi zdá náročnější na vysvětlení.
    Četla jsi O myších a lidech? Jestli ne, tak doporučuji! :)
    Leník

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)