Recenze: Ohnivé květy - Gabux

Recenze: Ohnivé květy

by - 13:02




Název: Ohnivé květy
Autor: Susan Meissner
Žánr: Literatura světová, Román, Historický román
Nakladatelství: Ocelot
Překlad: Radka Kolebáčová
Rok vydání: 2019
Počet stran: 334
Hodnocení na databazeknih: 91%

Anotace:
Nádherně zdobená šála, předávaná z generace na generaci, pojí dvě newyorské katastrofy a také dvě ženy, které se musí vypřádat se ztrátou milované osoby.
Září 1911.
Zdravotní sestra Clara se na Ellisově ostrově stará o přistěhovalce. Jeden z nich ji zaujme nejen svým osobním příběhem, který zrcadlí její vlastní ztrátu, ale 
také nádherně zdobeným šálem s aksamitníky. Právě tento šál postaví Claru před těžké dilema, kterému musí čelit.
Září 2011.
Stejný šál s aksamitníky zachrání život Taryn, která přežila kolaps Světového obchodního centra. Při tragédii však zahynul její manžel. Po deseti letech od tragédie se v novinách objeví dlouho ztracená fotografie, která Taryn přivolá nejen vzpomínky na tento hrůzostrašný den, ale také jí do života vnese to, co již považovala za dávno ztracené.
Obě ženy byly svědkem smrti milovaného muže a bojují se smutkem, na cestě zpátky do života je provází právě šál, který kromě naděje přináší i víru v silnou moc lásky.
V poetickém příběhu o lásce autorka staví hrdiny a čtenáře před dilema pravdy a lži, které lze jen těžko jednoznačně rozhodnout.


Ohnivé květy přesně spadají do kategorie knih, které obvykle příliš nečtu. Jsou poetickým příběhem o lásce, ale také ukazují to pravé dilema mezi pravdou a lží.
Obě ženy spojuje především smrt jejich milovaných mužů a k tomu výčitky svědomí s kterými se nežije lehce. Útěchou pro ně je krásný šál, který jim do života přináší novou naději. 
Jako první chci vyzdvihnout to, že se opravdu jedná o dvě skutečné události, které jsou tím zlomovým bodem pro naše hrdinky.

Taryn i Clara jsou sympatické postavy, které vás do svého příběhu pomaloučku a polehoučku vtáhnou a už vás nepustí. Clara dostala o něco větší prostor na vyprávění svého příběhu a možná proto mi přirostla k srdíčku o něco víc. A na konci knihy se i dozvíte, proč tolik autorce šlo o Ellisův ostrov. 

Co neskutečně oceňuji je originální způsob propojení těchto dvou příběhů. Musím říct, že tohle se opravdu povedlo. Stejně tak oceňuji dobré dávkování nových informací. Člověk se pak necítí zahlcen a zvládá všechno zpracovat. Připravte se na to, že tahle kniha není odpočinkový romantický příběh. Tohle je příběh, kde najdete hluboké myšlenky a některé okamžiky vás donutí se na chvíli zastavit a popřemýšlet o některých věcech. Mimo jiné vidíme u Clary i Taryn, jak prožité trauma a výčitky svědomí umí zamíchat s lidskou psychikou. Také se připravte na to, že možná zjistíte, že existují situace, kdy je lepší neříkat pravdu, protože ta někdy může velmi ublížit. A nebo taky ne a jen se utvrdíte v tom, že pravda se má říkat za každé situace.
Jediné co musím trochu vytknout je styl psaní. Na můj vkus až příliš poetický a pro mě dost vleklý. Kniha mě tedy nedostala úplně do kolen, ale rozhodně mě zasáhla

Autorce se povedlo ve mně vyvolat úzkost při představě, co lidé opravdu prožívali. Susan totiž skvěle vystihla tu bezmoc a utrpení lidí, kteří přišli o své blízké. Obzvlášť, když se to stane takto nečekaně.

Nejsilnější stránkou knihy jsou uvěřitelné postavy. Celou dobu to s nimi prožíváte a nedočkavě otáčíte stránku za stránkou, protože vám tyto dvě ženy přirostou k srdci.

Nejslabší stránkou je asi to, že historická linka dostala více prostoru než ta ze současnosti. Ale je to maličkost.

Shrnout tento příběh jedním slovem není až tak lehké, ale asi bych zvolila slovo hořkosladké.

Knihu doporučuji všem milovníkům krásných, i když nelehkých, životních příběhů.

U nás je jen obálka, kterou vlastním i já a za mě osobně je naprosto dokonalá! V zahraničí jsem našla tuhle. A musím říct, že se mi vůbec nelíbí. Jsem ráda, že máme obálku, jakou máme! :)




Susan Meissner se narodila v San Diegu v Kalifornii, kde také vystudovala vysokou školu Point Loma College. Poté se provdala za manžela Boba, který je nyní pastorem a vojenským kaplanem v Air Force Reserves.
Susan je známá především jako autorka historické fikce. Její knihy byly přeloženy do patnácti jazyků. Věnuje se duchovnímu úřadu v kostele Rancho Bernardo a je členkou neziskové organizace, která má za cíl probouzet u sirotků v nouzi zájem o čtení a psaní.
Mezi její koníčky patří vedení workshopů o psaní, trávení času s rodinou, hudba, čtení knih a cestování.



Za knihu děkuji knižní partě z Megaknihy.czPokud i vy chcete patřit mezi tuto partu a jste chudými studenty jako já, tak rozhodně doporučuji se podívat na jejich nabídku knih - slibuju, že vás to zrujnuje spíše kvůli počtu knih, které budete nutně potřebovat než kvůli jejich ceně. Pokud vás neláká přímo tato kniha, tak se mrkněte na ostatní romány a novely






Kniha se četla téměř sama. Postavy byly uvěřitelné a nedalo se jinak, než s nimi soucítit. Ohnivé květy mě příjemně překvapily. 

4,5★/5


Minule jsme si povídali o sérii Hex Hall.

Četli jste tuto knihu? Jaké znáte další knihy, kde je zapojena skutečná událost? Popřípadě chystáte se tuto knihu číst? 

Mohlo by se ti líbit

21 komentářů

  1. Knížku jsem také četla a byla jsem z ní nadšená :) Krásně jsi ji popsala a shrnula :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze, myslím, že to vypadá dost zajímavě :) Ráda si ji přečtu, teď se hodí každá dobrá kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to je zajímavá kniha. A hlavně je jiná. Originální. A je prostě dobrá :)

      Vymazat
  3. Na túto knihu som už čítala kladný názor a tvoj ma len usvedčil v tom, že na tej knihe vážne bude niečo čarovné! Hlboké myšlienky, uveriteľné postavy, nezabudnuteľný príbeh, minulosť a súčasnosť - áno, to je niečo pre mňa!♥ Takže u mňa sa kniha určite zapisuje na wishlist :)
    Prekrásna recenzia!♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je kouzelná, originální a zpracování je skvělé. Jen do ní! Ráda si pak přečtu tvůj názor na ni :)

      Vymazat
  4. O téhle knize jsem v životě neslyšela! Ale vypadá vážně dobře, díky za tip :)
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tak známá jako jiné, ale je skvělá :) Rádo se stalo :)

      Vymazat
  5. Tak už si zapisujem do zoznamu čo chcem čítať a čo objednať do Paláca. Sudiac dľa tvojej recenzie to bude presne moja sialka kavy také ja milujem. Hlavne ked sa strieda minulosť so súčasnosťou a hlboké myšlienky. Super. Vďaka za tip 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A věříš, že jsem při jejím čtení na tebe myslela? Že je to kniha přesně pro tebe? :) Jsme ráda, že tě zaujala a budu se těšit na tvůj názor :)

      Vymazat
  6. Ten poetický štýl knihy a hlboké myslienky ma oslovili. Žeby nový príraatok na môj zoznam želaní? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším, že se kniha dostala na tvůj wishlist :)

      Vymazat
  7. Knihu znám a chystám se na ni, recenzi nečtu prvně a doposud jsem slyšela jen samou chválu, takže věřím, že je skutečně dobrá a stojí za to. :)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem na knihu slyšela samou chválu, takže bych se toho nebála. 0:)

      Vymazat
  8. Úplná novinka pro mě! :) skvělý tip!

    www.lifebynikys.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem ukázala i méně profláklou knihu O:)

      Vymazat
  9. O této knize slyším prvně. :O Líbí se mi, že to není jen obyčejný lehký románek, děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se. Nemluví se i ni tolik. Přitom by si to zasloužila. Rádo se stalo :)

      Vymazat
  10. Mě se teda více líbí zahraniční obálka :) Já momentálně začínám číst nejnovější překlad od Jojo Moesové Schovej mě v dešti a ještě jsem si od ní koupila Poslední dopis od Tvé lásky, tak se na obě knížky moc těším, protože četbu od Jojo mám moc ráda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. Když já jsem na ty barvičky. :)
      Já jsem od Jojo četla jen Než jsem tě poznala. Ostatních knih se bojím, že mě taky tak rozloží.

      Vymazat
  11. Nejdřív jsem si říkala, že tohle není kniha pro mne, ale pak jsem se začetla do tvojí recenze a musím přiznat, že mě kniha hodně zaujala.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)