Přes vrcholy hor (Švýcarsko, Francie, Itálie) - Gabux

Přes vrcholy hor (Švýcarsko, Francie, Itálie)

by - 17:48



Na tomhle dobrodružství jsem byla v roce 2018 a to přes cestovku Čedok. S cestovkou cestuji jen s dědou a bráchou na poznávací zájezdy. Tento zájezd byl hlavně o různých vrcholech Alp. Přesněji řečeno se se mnou podíváte do Švýcarska, Francie a Itálie. A ano, můžu vám slíbit nádherné fotky!
Přemýšlela jsem, jak tyhle cestovatelské články pojmout. Cestování po Španělsku bylo jednoduché a čistě po vlastní linii. Tady to bylo organizované a jiné. Proto je tento článek dlouhý, protože vám všechny ty dny a výlety dám do jednoho článku.
Tak se pohodlně usaďte a jdeme na to. Bude to vyčerpávající, ale věřím, že vám fotky dobijí energií!

Grindelwald

Jako první jsme po dlouhé cestě zastavili v Grindewaldu ve Švýcarsku. Každý si zde mohl vybrat na jaký vrchol se vydá. My se rozhodli pro First. Bylo poměrně zajímavé, protože jsme věděli zhruba jakým směrem máme k lanovce jít, ale to bylo tak všechno. Takže jsme prostě šli a šli a šli a doufali, že dorazíme k lanovce. Protože ve Švýcarsku nejsou data za normální cenu, tak jsme museli sázet jen na orientační smysly nás tří. A dorazili! Zvládli jsem to všichni. Já, brácha i děda. Pak už jsme počkali jen pár minut a nasedli na lanovku, která nás vyvezla nahoru. First je hora vysoká 2 167 metrů. A je to tam nádherné. Máte výhledy na ledovce, tráva všude kolem je nádherně zelená a ten čerstvý vzduch! Počasí nám přálo, takže nám bylo teplo a výhled jsme měli úplně všude. Kolem jedné části hory byl i železný most, kterým jsme mohli jít a kochat se výhledy z jiné strany. Pod námi byla jen velmi hluboká propast. Nic pro lidi, co se bojí výšek. Tento most byl zakončen takovým tím mostkem do prostoru s prosklenou podlahou. Výšek se nebojím, ale úplně komfortní to tam pro mě teda nebylo. Každopádně všude kam jsme se podívali byli krávy či ovce, vodopády, ledovce a již zmíněná neuvěřitelně zelená tráva.
A věděli jste, že ve Švýcarsku je to samý tunel právě proto, aby jim auta nejezdili tolik ve městech? A že víno se ze Švýcarska nevyváží?
Večer jsme se jen přesunuli na hotel, který už ležel ve Francii. Malinké pokoje, ale moderně vybavené. K večeři jsme měli salát, kuře s houbovou omáčkou a rýží a jako zákusek výborné Creme Brulee. 



Grindelwald, First, Švýcarsko

First, Švýcarsko

Grindelwald, First, Švýcarsko

Jedna z mých nejoblíbenějších fotek. Paradoxně vyfocená omylem.

Grindelwald, First, Švýcarsko

Tuhle fotku naprosto miluju.

Grindelwald, First, Švýcarsko

Momentka za kterou děkuju bráchovi. Stále ji mám ráda.

Grindelwald, Švýcarsko

Grindelwald, Švýcarsko

Chamonix Mont Blanc

Během dne jsme se ještě stihli zastavit i v krásném městečku Annecy. Krátká zastávka v nádherném městečku. Ale když jsem šla na záchod, tak jsem byla nemile překvapená. Ano, měli tam turecké záchody. Pro mě to bylo dost překvapivé. V Evropě jsem je teda fakt nečekala. 
Na horu Aiguille du Midi vede velmi příkrá lanovka. Zážitek sám o sobě. Hlavně pak dolů, jak se to houpalo. Hlavně v té lanovce stojíte a jste namačkaní. Nahoře bylo chladno, ale příjemně. Měli jsme vážně štěstí na počasí, protože se nám ukázal i Mont Blanc! Každopádně tohle byl nejvyšší vrchol (3842 m. n. m.) na který jsme se vydali během našeho dobrodružství. A já si taky během tohoto výletu uvědomila, co vlastně lidi na horách vidí. Že ten obří kus šutru je vlastně neskutečně nádherný. S ledovcem i bez. I když s ledovcem je rozhodně zajímavější. O to víc mě teď zasahuje to, že ledovce tají a mizí.
Když jsme sjeli lanovkou dolů, tak jsem s jednou paní ze zájezdu se šla projít i v městečku. No... Ztratily jsme se. Naštěstí jsem se pak rozhodly se prostě vrátit stejnou cestou a vše jsme stihly.
Večer jsme přejeli na hotel ve Švýcarsku. Hotel hezký, ale jídlo? Hostina! Krémová mrkvová polévka (výborná!), salát, vepřová pečeně s houbovou omáčkou bramborem a zeleninou a jako zákusek zmrzlina s vaflí, ovocem a šlehačkou. Ty jsem měla asi tři. Já totiž nejím houbovou omáčku ani vepřovou pečeň. I tak jsem byla sice najedená, ale někteří naši spolucestující ten zákusek nechtěli a to já jsem to zase nemohla nechat jen tak odnést, že jo!


Annecy, Francie

Annecy, Francie


Annecy, Francie

Fotka vyfocená podle rad a instrukcí dědečka. Proto je pro mě velmi vzácná.

Aiguille du Midi, Chamonix Mont Blanc, Francie

Oblíbená fotka s bráchou.

Aiguille du Midi, Chamonix Mont Blanc, Francie

Aiguille du Midi, Francie

Aiguille du Midi, Chamonix Mont Blanc, Francie

Moje nejoblíbenější fotka přírody z tohoto výletu. Přijde mi neskutečně zajímavá a tak jiná.

Aiguille du Midi, Chamonix Mont Blanc, Francie

Na této fotce miluju tu symbiózu člověka a přírody. Tu ukázku toho, jak jsme vlastně oproti matičce Přírodě maličcí.

Aiguille du Midi, Chamonix Mont Blanc, Mont Blanc, Francie

Ten třetí, trošku zahalený, vrchol je Mont Blanc.

Aiguille du Midi, Chamonix Mont Blanc, Francie

Aiguille du Midi, Francie


Jedna z nej fotek s dědečkem a bráchou.

Zermatt 

Předposlední výlet byl do Zermattu. Přesněji řečeno hlavně zubačkou na vrchol Gornergrat (3 130 m. n. m). Cestou jsme viděli různá údolí, ovečky, jezera, Matterhorn a celkově krásnou přírodu. A nahoře to bylo nejvíc kouzelný. Ale zase jiným způsobem než ty předchozí místa. Opět jsem měli štěstí. Ze začátku to sice vypadalo, že nic moc neuvidíme, protože dole byla mlha, ale nahoře bylo krásně jasno a my měli dost času si vše pořádně prohlédnout. A že to stálo za to! Ale když jsme pak vyšli po svých ještě o kousek výš, tak tam už byla zase mlha. A každou sekundu se to počasí měnilo.  Na každou fotku byl jeden či dva pokusy.  Fascinovalo mě to. Na tohle úžasné místo nemusíte jet zubačkou. Můžete si to vyjít po svých.
My, když jsme sjeli zubačkou zase dolů, jsme si v závěru výletu prošli aspoň zběžně Zermatt. Jak jistě někteří z vás ví, tak v tomto městě nejezdí auta. Dá se sem dostat jen vlakem.
Pokud budete ve Švýcarsku, tak si určitě kupte čokoládu. Lindt nebo i jinou. Věřte mi, že tak dobrou čokoládu jste nejedli! 
Poslední noc jsme strávili v Itálii na hotelu. Hotel byl... No prostě průměr, ale to jídlo? Po předchozích večeřích to byl výsměch. Jako předkrm jsme měli takovou tu lepkavou rýži. To bylo skvělý. Ale pak byl plátek vepřového masa s hrachovou kaší. A teď si sedněte. Jako zákusek jsem dostali každý trojúhelníček melounu.


Gornergrat, Zermatt, Švýcarsko

Oblíbená fotka z tohoto výletu tu nesmí chybět.

Gornergrat, Zermatt, Švýcarsko

Miluju fotky nás tří. Miluju.

Gornergrat, Zermatt, Švýcarsko

Takhle krásný výhled nás tam přivítal.

Gornergrat, Zermatt, Švýcarsko

Gornergrat, Švýcarsko

Gornergrat, Zermatt, Švýcarsko

Tuhle fotku mi fotil děda. Musela jsem kvůli ní za plot a děda taky. Kupodivu mu to nijak nevadilo a nakonec se tu nechal vyfotit taky. Jo a ten sráz nebyl až tak blízko, jak to vypadá na fotce.

Gornergrat, Zermatt, Švýcarsko

Zubačku jsem si oblíbila.

Zermatt, Švýcarsko

Zermatt, Švýcarsko

Isola Bella

Poslední kratší výlet těsně před odjezdem byl v Itálii. Člunem jsem se přemístili na ostrůvek Isola Bella, kde jsme si prošli palác a zahrady. Bylo to krásné až dech beroucí. A následně jsme si prošli stánky a nakoupili, co chybělo. Já si koupila skvělý baťůžek a brácha kuš. Taky jsme si všichni tři dali zmrzlinu, která byla naprosto výborná! Děda si dal jahodu a něco. Já mentol a kokos. A brácha pistácii a něco. Bohužel, nemám tucha, co za příchuť ještě měli. 
Po cestě jsme se ještě na skok stavili v Lugano si naposledy protáhnout nohy a pak už šupky dupky zpátky do ČR. Bylo to skvělé. Celou dovolenou jsem si překvapivě užila a vždycky na ni budu s láskou vzpomínat. 

Isola Bella, Itálie

Isola Bella, Itálie

Isola Bella, Itálie

Tuhle fotku miluju.

Isola Bella, Itálie

Isola Bella, Itálie

Isola Bella, Itálie

Vůbec jsem se těchto pávů nebála. Vůbec.

Isola Bella, Itálie

Isola Bella, Itálie

Isola Bella, Itálie

Tohle nás v zahradách naprosto uchvátilo. Bohužel to nešlo vyfotit úplně bez lidí.

Isola Bella, Itálie

Isola Bella, Itálie


Samozřejmě jsme během dnů měli i zastávky nějakých dalších městech a místech. Ve zmíněném městečku Annecy, taky jsme se zastavili v Simplon u pomníku, na moment i v Mesocco se pokochat výhledem a nebo ve zmíněném Lugano se naposledy projít a protáhnout nohy před dlouhou jízdou autobusem. Byly to ale tak krátké zastávky, že nebýt fotek, tak na to i zapomenu, tak jsem to ani více nerozváděla.
Minule jsme se bavili o dovolené ve Španělsku. Teď si odškrtávám poslední dovolenou z roku 2018 a příště vám ukážu výlety z roku 2019 a to Švýcarsko zase z jiného úhlu pohledu. Následovat bude Osvětim a pak už se přesuneme do roku 2020, kde mám zatím Londýn a HP studia. Máte se na co těšit. A já si zkusím s těmito články trochu pohnout. 

Byli jste někdy na některém z těchto míst? Chtěli byste? A jaký výlet vás z fotek nejvíce zaujal?


Mohlo by se ti líbit

37 komentářů

  1. Páááni! Nádherné fotky, úplně mě z toho článku chytla cestovatelská horečka, hned bych balila batoh a vyrazila na někam do přírody. :D Viděli jste toho opravdu spoustu, musel to být skvělý výlet. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, ta panoramata jsou kouzelná. Na zmíněných místech jsem ještě nebyla, snad to v následujících letech napravím..
    Yane

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké fotky. takový výlet ti úplně závidím ♥

    Melissa H.
    www.melissahartford.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá božsky. Nádherné fotografie, určitě to je výlet, na který nikdy nezapomeneš :)
    www.nattalk.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo tam suprově. A jak píšeš - nikdy na to nezapomenu :)

      Vymazat
  5. Nádhera! Vím a často vídám fotky z těchto míst, sama jsem takhle v horách ale nikde nebyla, snad jen u nás v Česku. Mám raději moře ale tohle bych jednou určitě taky chtěla vidět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky mnohem raději moře, ale tohle si teda získalo i mě a klidně bych tam jela znovu! :)

      Vymazat
  6. The photos are beautiful! What a splendid place! I would love to go there someday

    xoxo
    Lovely

    http://mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  7. To je naozaj krásny výlet, na ten by som sa naozaj rada vydala. :) Hory to je moje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě neváhej a jeď, pokud máš příležitost :)

      Vymazat
  8. Mě ze všeho nejvíc lákají hory.. ty výhledy. ♥ Krásné fotky!! :) V Chamonix bydlí moje bývalá spolužačka. :))

    OdpovědětVymazat
  9. Ježiš, to jsou tak krasny fotky ze kterých čiší skvěle dechberouci zazitky, ale verim, ze na vlastni oči to muselo byt 1000x krásnější pohled, který nezachyti ani sebelepsi foťák. Ja tak miluju hory. Letos jsme planovali Rakousko a poradný túry, ale nakonec jsme to vzdali a pojedeme jen po Čechách (a možná Tatry, to je nase kazdorocni klasika :)))
    Zermatt je božskej, aspon podle fotek a hrozne jsem se zamilovala do toho mestecka Annecy. :) to je jak z pohadky. Ale jak pises, turecke zachody :D no to uz jsem dlouho nezažila a v Evrope, no jako vlastne v Bulharsku kdysi, a taky v Praze (metro Invalidovna, kde bydlim), doporucuju :D :) :D :D
    www.veronikahajkova.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy se fotky nevyrovnají zážitku a kráse na živo :) Já milovník hor nejsem a přesto jsem si z toho sedla na zadek :)
      V Praze?! To jako vážně? Opravdu? To je děsivý! :D

      Vymazat
  10. Ach, jak já miluji hory! Děkuju za fotky, jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné miesta. Ja by som išla tiež tak do hôr niekde. Priateľ pracoval vo Fr ale on bol asi hodinu od mestečka z prístavom a tiež to bolo tak krásne. Tešila som sa že tento rok tam pôjdeme ale nakoniec nejdeme pre coronu. Ale keď pôjdeme tak ho asi stiahnem aj na tie hory.

    CHLAPEC ALEBO DIEVČA? BUDE TO 5 CHLAPČEK?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to závidím! To musela být krása :) Určitě se tam podíváte.

      Vymazat
  12. Wow, tak tohle jsou naprosto úžasné fotky! Vypadá to tam krásně a seč hory normálně nemusím, tady bych si to pro ten výhled prostě musela vyšlapat :O

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju O:) Přiznám se, že my si to všude vyjeli lanovkou. Dědeček by to neudýchal :)

      Vymazat
  13. Jé zubačkou na Gornergrat, tam jsem kdysi taky byla, tam to rozhodně JE kouzelný. I když my tam měli o dost míň barev - byli jsme tam v květnu, kdy všechno bylo pod sněhem a cesta do Zermattu se nám dokonce prodloužila kvůli lavinám. Švýcarsko je nádherný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto kouzelné :) tak ale zase jste měli zážitek! :)

      Vymazat
  14. Wow, fotky mi téměř vyrazily dech! To je naprostá nádhera, musel to být skvělý zážitek! :))

    OdpovědětVymazat
  15. Miluji tvůj článek a miluji cestování, jen tak dál. Jinak mně se hrozně líbí ta fotka jakoby z tunelu do krajiny. :) a ty turecké záchody jsem snad osobně ještě nikde nepotkala, naštěstí...
    My už máme plány taky na příští rok (Kuba, Mallorca, Německo znovu), ALE ještě menší i na tento rok, tak doufám, že to klapne a pan ministr nedosáhne toho, že se bude muset sedět doma :)


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju O:) Cestování je láska. Ten tunel je můj nejoblíbenější! :)
      Já doufám, že vám to klapne. Taťkovi už 2x přesouvali Peru :(

      Vymazat
  16. Ve Francii jsem také zažila turecké záchody. :D jinak to musela být úžasná dovolená, ty hory, to je sen! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já už je zažít znovu nechci :D Bylo to boží! :)

      Vymazat
  17. Všechny fotky jsou moc krásné! Fakt, krásně vyfocené a zachycené různé okamžiky. Kdybych měla vybrat jenom jedno místo, nejvíce se mi asi líbí fotky z Zermattu. Doufám, že se někdy také dostanu takhle na hory, je to prostě kouzelné.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu. Snažila jsem se O:) Zermatt? Je to tam hezké, ale musím se přiznat, že mým favoritem není :)

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)