22 knih, které mi změnily život - Gabux

22 knih, které mi změnily život

by - 23:59



V roce 2017 jsem napsala vůbec nejúspěšnější článek a to 20 let, 20 lekcí ke svým 20. narozeninám. Další rok jsem napsala 21 věcí, co o mě ještě nevíte a letos jsem se rozhodla zmínit 22 knížek, které mi nějak změnily život. Nemusí to být zásahy velké, ale byly dostatečně hluboké, aby si ta kniha či série získala své místo v mém srdíčku. Bylo těžké vybrat jen 22 knih. A ano, bylo mi 22 a ne, netrápí mě to. Tak se pohodlně usaďte a jdeme na to.

Zlatovláska a jiné české pohádky
Dětství. Tímhle definuju svoje dětství. Tuhle knihu jsem samozřejmě nečetla sama, ale pohádky z této knihy si pamatuji. Byla mi čtená a některé ty pohádky jsem i poslouchala přes CD nebo kazety. Ano, kazety! Pamatuji si ty ilustrace v ní a krásnou obálku. A ty pohádky? Tak nějak si myslím, že ty naše pohádky jsou jedny z těch nejkrásnějších, co byly kdy napsány. A nikdy by se na tyhle naše klasiky nemělo zapomenout. Já na ně určitě nezapomenu. Co by to bylo za dětství bez Zlatovlásky?

Pohádky od H. Ch. Andersena
Kdo by neznal tyto nesmrtelné pohádky? Jsou tak krásné, propracované a občas tak smutné. Miluju je. A asi mě nikdy nepřestanou bavit. Ukázaly mi, že ne všechno je takové jaké se zdá. Taky mě naučily, jak moc je občas odlišnost trestaná. A jak to umí být na tom světě těžké. Andersen je pro mě Autor a velkým A!

Alice a ...
Kdo nečetl tuhle sérii, tak o hodně přišel! Já nečetla všechny díly, ale můj cíl je všechny mít doma. A ty co jsem četla byly maximálně super. Tohle je přesně ta série, která si vydobije místo ve vašem srdíčku a už vás nepustí. Já na ni nedám dopustit a doporučuji ji všem mladším čtenářům. Ukáže vám naprosto nový svět. Alici i její okolí si zamilujete a neuvěřitelně se pobavíte. Smích je to, co mám spojené s touto sérií. Díky babičko Evičko, že jsi mi tuhle sérii ukázala.

Chata v jezerní kotlině
Jediná kniha tohoto typu, co jsem kdy přečetla. Ani nevím proč, protože mě opravdu bavila. Vzbudila ve mně touhu objevovat a zkoušet nové věci. A tak nějak si i myslím, že ona byla tím důvodem, proč jsem se přidala ke skautu. A díky skautu jsem prožila opravdu spoustu nádherných let na které s láskou vzpomínám. Každému dítěti bych přála tak skvělou sortu lidí, které já měla tam.

Harry Potter
Tahle moje srdcovka tu nemůže chybět, to je jasné každému, kdo mě zná. Jsem na Pottermore, takže znám svou hůlku, patrona i kolej. Ti vnímavější ví, že mi vyšel Zmijozel. A já už teď vím, že to skoro nikoho v mém okolí nepřekvapilo. Já tímto světem opravdu žiju. Kupuji si věci z tohoto světa. Vyrábím je. Každý rok tuto sérii poctivě čtu. A pokaždé mě baví. Vždy najdu něco nového, co jsem předtím nevěděla nebo mi to nedošlo. Miluju to. A ano, miluju i fanfikce na svět Harryho Pottera. Čtu je a dokonce je i píšu.
Tato série mě totiž pořádně přivedla ke čtení. A za to nikdy nepřestanu být Rowlingové vděčná.

we❤️it

Eragon

Nenávidím popisy a Eragon je snad jedinou sérií, kde jsem ty popisy zvládla přečíst bez toho, abych si zhnusila celou knihu. Možná to je i tím, že miluju draky a mnoho knih s draky nebylo a ani teď není. Eragon není nejlepší sérií na světě. Ale rozhodně patří mezi klenoty. Je to originální, milé a opravdu zábavné. Což mi připomíná, že bych si tu sérii měla přečíst znovu. Protože tato série mě naučila, že občas se vyplatí překonat něco, co nám nedělá dobře, abychom se dostali k tomu pokladu za tím.

Twilight sága
Možná se smějete, ale já tuhle sérii miluju. Je to skvělá odpočinková série, která ve mně vyvolala lásku k upírům a vlkodlakům. A díky bohu nastartovala ten velký boom všech těch upírských sérií. Proto já ty upířiny fakt miluju. A Twilight je jednou z těch milých, které člověka pohladí po dušičce a vykouzlí mu úsměv na tváři. Často se k této sérii vracím. Vždy si krásně odpočinu.

Nástroje smrti
Ojojoj. Já vím, že je to teď velká bomba, ale víte vůbec, že původně měla mít takhle série jen ty první 3 díly a ty další byly dopsané až potom? A že první díl je z roku 2009? A já ho mám? Mám všechny ty tři první díly ještě se starýma obálkami. Tahle série mi ukázala, že občas jsme slepí ke svému okolí a ne vše, co nám tvrdí ostatní je pravda. Někdy i ti nejbližší lžou. Bylo to milé a zase trochu jiné počtení, které mě ve své době opravdu bavilo.

Kytice
Poezie, která mě donutila přehodnotit můj názor na poezii. Ona totiž není strašná ani nepochopitelná. Jen je hůř uchopitelná. Ale tato sbírka je od profíka, který uměl vyprávět příběhy pomocí poezie. A možná právě proto mě tak učarovala a hodnotím ji jako jednu z nejlepších knih povinné četby vůbec. Ukázala mi úplně nový svět.

TO
Miluju tuhle knihu. Není to kniha, která by mě donutila milovat knihy ze žánru hororu. Ne. To udělala už kniha Řbitov zviřatek. Ale tato kniha mě přesvědčila o tom, že King je opravdu král. Král hororu, příběhů, vykreslování postav a tak dále a tak dále. Prostě si své příjmení naprosto zaslouží. TO mi totiž ukázalo, že občas je o 1000 stránek málo. Že autoři umí vykreslit během jedné knihy dostatečně silné a uvěřitelné postavy, aby se s nimi člověk těžko loučil. A taky mě tato kniha přesvědčila o tom, že klaunům by se člověk fakt měl vyhýbat. Nemám je od přečtení této knihy vůbec v lásce.

we❤️it

Obyvatel

Tahle kniha není nejlepším thrillerem na trhu. Ale pro mě bude vždycky jedničkou. Protože je to vůbec první thriller, který jsem kdy přečetla. Je to ta kniha, která vás chytí a nepustí. Ta, při které vám běhá mráz po zádech. A taky je to kniha, která mi ukázala tento žánr a přesvědčila mě, že je to přesně žánr pro mě.

Farma zvířat
Kniha, kterou by si měl přečíst každý. Tahle kniha je v povinné četbě naprosto zaslouženě. Je to skvěle napsaná satira, která přibližuje, co a jak se dělo. A ukazuje, jak snadné je manipulovat s lidmi. Myslím, že mi otevřela oči velmi nenásilným a zábavným způsobem. Což taky neumí každá kniha o této době. A vlastně i málokterá kniha o dobách jiných.

Maminčin mazánek
Já nečtu detektivky. Fakt ne. Ale letos se ke mně dostala tato kniha. Která je naprosto skvělá! Úžasná hlavní postava a vůbec celý detektivní tým a jako bonus opravdu zvrácené případy. Ano, už jsem stihla přečíst i díl druhý. Ta autorka to prostě umí a i člověka, který detektivky nevyhledává, si tuto sérii s Charlotte musí zamilovat. Okouzlilo mě to a opět mi to ukázalo, že bych měla zkoušet nové věci, protože mi můžou otevřít dveře do nových světů.

Feminismus je pro každého
Malá a útlá knížečka, která je opravdu milá. Podle mě jsou v ní zachyceny myšlenky, které by se měly dostat ke každému. Protože feminismus či feministka nejsou sprostá slova a neoznačují nenávist k mužům. Já vím, že je pro některé těžké to přijmout, ale pravda občas bolí.

Pravá krev
Tahle série má 13 dílů a já ji začala číst asi týden před maturitou. A ano, celou jsem ji přečetla. Každá knížka má kolem 300 stránek a čte se naprosto sama. Není to žádná příliš promyšlená a spletitá série, ale je to miloučké a odpočinkové čtení po kterém šahám taky každý rok. Doporučuji všem, kteří si chtějí u čtení odpočinout a nechat se unášet příběhem. Protože přesně tohle tahle série umí. Jsem občas schopná přečíst i dva díly za den, jak moc dobře se to čte. Tahle série mi ukázala, že i odpočinkové série jsou potřeba a je třeba si jich cenit. Navíc ty postavy jsou skvělé! Eric a Pam nejvíc.
Je podle této série i seriál, ale snad kromě prvního dílu první série je všechno jinak než v knize. Seriál je skvělý, ale za mě jsou knížky lepší a to hlavně svým příběhem.

we❤️it

Za zavřenými dveřmi

Tahle kniha je jedna z mála těch, které mě opravdu dokázala vyvést z míry. Bylo mi při čtení přímo fyzicky špatně. Tak moc tato kniha na mě zapůsobila. Byl to jeden z prvních thrillerů, který se ke mně dostal a je pravda, že jen málokterý se mu vyrovnává. Ukázal mi, že je třeba si všímat okolí a mít otevřené oči. A že ne všechno, co se třpytí, je cenné a chtěné.

Život mi pije krev
Asi první komiks, který jsem kdy přečetla, když nebudu počítat ty v časopisech. Dostala jsem ho k Vánocům od bráchy a líbil se mi. Tématika upírů mě nikdy nepřestane bavit. Jasně, četla jsem lepší. Ale měl hezkou kresbu a hlavně to byl ten první komiks, který ve mě vyvolal zájem si přečíst i jiné.

Tmavé stěny Willardu
Temná kniha s velmi zajímavými příběhy. Abych to upřesnila, tak v této knize se vypráví dva příběhy, které mají mezi sebou desítky let. Izzy totiž najde Clařin deník v psychickém sanatoriu. A ten příběh, který se v něm ukrývá je jen pro silné povahy. Je to silná a temná kniha, která poukazuje na mnoho věcí. Napínavé a velmi emotivní čtení, které mi ukázalo, že i ty temné příběhy je třeba odvyprávět, aby se lidé mohli ponaučit.

Cat&Cook
První kuchařka, kterou jsem si koupila. No fakt. Hned po jejím vydání. Moc jsem z ní zatím neuvařila, ale těším se, až budu mít svou kuchyň a budu se moct s ní vydovádět. Naprosto mi totiž změnila názor na vaření. Já vždycky ráda pekla, ale vaření mi moc neříkalo. A teď mě díky Ivaně láká i to vaření. A ty její fotky! Ale nejvíce oceňuji fakt pečlivě napsané postupy, takže si člověk nepřijde jako trotl, že něco neví.

Sedmilhářky
Tahle kniha má 400 stránek. Přečetla jsem ji během jednoho dne. Naprosto ji miluju. Kdykoliv bych si ji přečetla znovu. Tahle kniha mi ukázala, jak moc záleží na tom, jakým stylem je příběh vyprávěn a jak moc důležité je vybudovat si vztah s postavami, aby vás zasáhl jejich příběh. A stejné je to s lidmi v našich životech. Když se děje něco lidem, které znáte, tak si to taky berete více osobně. Taky mi tahle kniha ukázala, že všichni máme tajemství za které se stydíme.

pixabay

Katastrofa
Tahle série je kraťoučká a zasáhla mě. Je to trochu naivní a šílená, ale je to krásný příběh o setkání dvou ztracených duší. První kniha je z jejího pohledu a druhá z jeho pohledu. Je to perfektní a kdo to nepřečte, tak to nepochopí. Je to pro mě jedna z těch romantických sérií, které nejsou hloupé a ráda se k ní vracím. Pohlazení po dušičce, které nikdy nezklame.

Než jsem tě poznala
Příběh, který zná asi každý. Naštěstí jsem ho také objevila před tím vším šílenstvím. Myslím si, že je v něm skryto mnoho ponaučení a pravd, které si ale každý musí najít sám. Mě osobně naučil tomu, že když se chce, všechno jde. Je to reálný příběh, který by se klidně mohl stát. Tahle kniha mi zlomila srdce a ty kousky zadupala do země. Přesto ji ale mám velmi ráda a někdy se k ní zase vrátím.

we❤️it

Bylo poměrně těžké napsat tento článek. Já miluju spoustu knih a přijde mi jako křivda, že jsem některé nezmínila. Ale nedá se nic dělat. Je mi 22 a ne 50. Naštěstí!

A jaké knihy ovlivnily váš život? 

Mohlo by se ti líbit

29 komentářů

  1. Alice a... to bylo moje mládí! :D Já jsem tuhle sérii naprosto milovala, doteď mám doma pár knížek z této série :) Sedmilhářky je poslední knížka, kterou jsem přečetla, líbila se mi, ale možná je to i tím, že jsem dřív viděla seriál, tak jsem z knížky byla lehce zklamaná.. je to jeden z těch mála případů, kdy se mi seriál líbil víc jak knížka :)

    Another Dominika | Ze sekáče

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme ráda, že nejsem jediná, která si tuhle sérii pamatuje! :D
      Já jsem zase zklamaná ze seriálu. Ale první jsem četla knihu :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek, opravdu se mi líbí. Hned jsem začala přemýšlet, jaké kniyh ovlivnily mě :) Určitě Harry Potter, Eragon, Pán prstenů a Narnie. Natěch jsem vyrůstala :) Později přišla Twilight sága, Hostitel, a v poslední době jsme byla hlavně velkým fnaouškem Hry o trůny :D A nesmím zapomenout i na romantiku v podobě Než jsem tě poznala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem ráda, že to přinutilo přemýšlet :) Harry Potter je láska. Hostitela jsem nečetla a na Hry se teprve chystám :)

      Vymazat
  3. Upřímně nevím, jestli bych si vzpomněla na tolik knih. Jsi dobrá! :-)
    Já teda myslím, že můj život ovlivnil hlavně Orwell 1984, chystám se na ni znovu. Pak mě ovlivnil román Kdo chytá v žitě a Jako zabít ptáčka. No a nesmí chybět můj oblíbeny Malý princ. :-)
    www.outcryblog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že jsem musela i mazat :D
      Orwell je prostě zlomovej. A Malý princ mě nikdy moc nenadchnul :/

      Vymazat
  4. Tajomny cudzinec od Marka Twaina, Tulak po hviezdach Od Jacka Londona, Alchymista od Coelha, Anna zo Zelenho domu. A z tych novsich asi Sensei ze Sanbaly, Kurandera alebo Cesta pokojneho bojovnika.
    Ale ako pises je velmi tazke vybrat par, na to jeden článok urcite nestaci. A myslulim ze velky podiel na tom ze vobec citam ma Daniel Hevier lebo to boli prve knihy ktoré som si precitala sama a fakt vedel ako aa dostat do detskej dusicky citatelskej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné, že sis takhle vzpomněla. Přiznám se, že žádnou z těch knih jsem nečetla.

      Vymazat
  5. Harry Potter je samozřejmost.❤️Pamatuju si, jak nám ho kdysi pouštěli ve družině, ale tehdy jsem ještě moc nevěděla o co jde a šla jsem radši dělat něco jiného. A o pár měsíců později už jsem byla v tom světě až po uši. Miluju knihy, budu je číst stále dokola a nikdy se neomrzí. Stejně tak filmy. Mluvit o HP se dá donekonečna. Správná pětka ve mně asi nejvíc probudila touhu poznávat a prozkoumávat, prožívala jsem s ní dobrodružství, která jsem reálně prožít nemohla. Kytice mě nadchla už na základce, snad v páté třídě a od té doby ji miluju - je to snad jediná poezie, kterou mám fakt moc ráda, jinak jde čtení poezie hodně mimo mě.(ale básniček jsem napsala hodně, ale spíš jako mladší). Většina knih mi dá alespoň něco, ať už mě k něčemu posune, něco mi připomene, k něčemu mě nakopne. Jen některé víc než jiné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harry Potter je prostě láska, co si budeme :)
      Kytice je skvělá. Je dobře napsaná a je srozumitelná. Narozdíl od jiné poezie.
      Většina knih v nás něco zanechá, máš pravdu :)

      Vymazat
  6. Skvělý článek! Několik prvních knih mi také změnily život - ten dětský! Alici a... jsem žrala :D A Twilight ve mně také probudil lásku k upírům, která mě nedopustila ani do teď, i když už ten boom opadl, což je vlastně škoda.
    Určitě bych do svého seznamu zapsala Honzíkovu cestu, jelikož to byla první kniha, kterou jsem sama přečetla. Pak taky Narnii, Hunger Games a mou milovanou VA :)
    Sběratelka.knih

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Alice a... Je prostě legendární série a měl by ji znát každý :D
      Twilight je láska. Ať si každý říká co chce. Tahle série započala celé to upíří šílenství. Já třeba upíry miluju.
      Hunger Games je super, ale četla jsem to až po filmech a to mělo svou cenu.

      Vymazat
  7. Krásný článek! ♥ Nástroje smrti, Než jsem tě poznala a Stmívání taky patří do knih, které mi změnily život. Především tedy Stmívání, které mě po letech nenávidění povinné četby ukázalo, že knihy nejsou vůbec nudné a špatné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Tyhle knihy jsou prostě něčím jiné :) A ano, Stmívání není vůbec špatné :)

      Vymazat
  8. Asi si u mě budes tukat na celo, ale ja jsem vyjimka, a kdyz jsem vyrustala, Harry Potter saga mě minula, docitam to vlastne az ted po letech :D a jeste jsem si rekla, ze si to opepřim a budu to cist v originale. .. coz je teda nekdy pekny orisek :D :) Ten Hagrid a jeho skotska anglictina nebo co to je, to je sakra zaludny :D :)
    jinak z tech zminenych jich spoustu znam a nektere me potkaly a jine vyrazne minuly. :) ale hlavni je, ze nas to bavi a k nekterym se radi vracime :)
    www.veronikahajkova.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky Harrymu Potterovi nějak vyhnula :D

      Vymazat
    2. Ta sága tak nějak minula více lidí. Až se divím :D Čteš v originále? Tý jo. Na to já příliš miluju náš překlad :D Každopádně smekám před tebou :)
      Přesně. Hlavní je, že nás to baví! :)

      Vymazat
  9. To je hrozně zajímavý koncept na článek! Některé tipy jsou fakt super :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se nebudu zlobit, když uděláš stejný koncept :) Jsem ráda, že jsem se třeba i trefila do vkusu :)

      Vymazat
  10. Něž jsem Tě poznala mě také dost zasáhlo. Už jsem přečetla i zbývající díly a miluju ten příběh. Já nevím, jestli mě nějaké knížka vyloženě změnila. Více čtu až tak 2 poslední roky. Našla jsem pár knížek, který se mi fakt moc líbily, ale jestli mě nějak ovlivnily, to se dotvím časem :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem četla jen ten první. Těch dalších se bojím, aby mi to ten zážitek nezkazilo :/
      Tak až se to dozvíš, tak dej vědět :)

      Vymazat
  11. Skvělý seznam plný výborných knih - spousta z nich by byla i na mém :) Za sebe teda určitě musím doplnit ještě Malého prince.
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším! :) Jsou to skvělé kousky :) Mě Malý princ nějak neoslovil. Možná to bude tím, jak do toho byl každej hotovej a furt mi ho někdo nutil.

      Vymazat
  12. Veľmi pekný súhrn! Niektorú z nich si určite vyberiem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, když dáš vědět, jak se ti knihy líbily, pokud si vybereš :)

      Vymazat
  13. Kytice, jo, to je tak super knížka, že ač poezii vůbec nemám ráda, tuhle mám. Na základce mi nedělalo problém učit se to nazpaměť a prostě to bylo jako číst příběh, ne ucajdané verše. A k HP nemá asi cenu se vyjadřovat, to změnilo život statisícům dětí.
    www.nogwarts.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Ač poezii nevyhledávám, tak Kytice je Kytice :) HP je láska!

      Vymazat
  14. Tak z týchto som snáď nečítala ani jednu, mám rada odlišný žáner, ale super tipy! ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale to krásné. Že každý máme rád něco jiného :)

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)