Recenze: série Hex Hall - Gabux

Recenze: série Hex Hall

by - 13:30


Rozhodla jsem se začít dělat recenze na série takhle pospolu. Výjimkou budou krimi série, které bývají opravdu dlouhé a často je spojuje hlavně detektiv. A pak série, které nebudu dočítat nebo budu další díly číst po delší době. Tak teď se už pohodlně usaďte a jdeme na to. 
Název série: Hex Hall
Autor: Rachel Hawkins
Žánr: Fantasy, romány, pro děti a mládež
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Tereza Kolesnikovová
Rok vydávání: 2011 - 2012
Počet stran: 720 
Anotace knih
číst na vlastní nebezpečí - jemné spoilery v popisu druhé a třetí knihy

Před třemi lety Sophie Mercer zjistila, že je čarodějka. Od té doby ji to dostalo hned do několika problémů. Její nenadaná matka ji podporovala jak jen to bylo možné a radila se s jejím otcem – nepolapitelným evropským čarodějem – jen v těch nejakutnějších případech. Avšak když Sophie na školním plese přiláká nepovedenými čáry až moc lidské pozornosti, je to právě její otec, který rozhodne o jejím trestu: exil na Hex Hall, izolované nápravné školy pro Prodigium, nebo-li čarodějky, víly a měňavce. A jen během prvního dne mezi dospívajícími podivíny se jí podaří dosáhnout prvních výsledků: získá tři mocné nepřítelkyně, které vypadají jako modelky; zakouká se do přitažlivého a nadějného čaroděje; děsivého ducha a novou spolubydlící, která je vůbec nejvíce nenáviděnou osobou a jediným upírem na škole. Mnohem horší je však zjištění, že na studenty útočí tajemný predátor a její jediná kamarádka je podezřelým číslo jedna. Když se však série hrůzostrašných útoků začne stupňovat, Sophie se musí připravit na největší nebezpečí ze všech: starobylé tajné společenství, které se rozhodlo zničit všechny Prodigium a především pak ji.

Druhý díl z knižní série Hex Hall. Hlavní hrdinka Sophie Mercerová se dověděla o původu svých magických schopností. Ačkoliv se jich po setkání s duchem své prababičky naučí částečně používat, zjistí také, že mají svou stinnou stránku. A to je hlavní důvod proč chce Sophie podstoupit "odstranění". Rituál, kterým bude její moc odebrána. Jenže tento rituál nemusí přežít, proto do Hex přijíždí Sophiin otec, jakožto člen Rady její žádost odmítne a požádá jí aby s ním strávila prázdniny v Londýně a teprve potom se rozhodla...

Na Sophii Mercerovou je toho poslední dobou moc. Jen co si zvykla na to, že je démon, a naučila se své neobyčejné schopnosti ovládat, jí je Rada zase odebrala. Archera a tátu viděla naposledy v hořícím vězení a jedinými spojenci mají být nyní Branickovy. Shodou okolností odvěcí nepřátelé Prodigia. Rodinné překvapení neberou konce a jen tak mimochodem je na spadnutí válka, v níž má hlavní úlohu sehrát právě Sophie. Na tom se shodnou všichni, ne už však na tom, na jaké straně bude Sophie stát. Jenomže bez své magie je Sophie bezbranná. Podaří se jí získat zpět kouzelné schopnosti dříve, než bude pozdě?


Tato série není příliš známá, ale přijde mi to škoda. Hex Hall je odpočinková a svižná fantasy, která je vhodná jako to letní odpočinkové čtení na pláž. Poprvé jsem sérii četla v patnácti a vloni jsem se k ní vrátila a stále mě bavila. Bonusem je i to, že autorka píše opravdu vtipně. Takže je podle mě jedno, jestli je vám patnáct nebo dvacet, série vás může bavit tak jako tak. 

Celým příběhem nás provází hlavní hrdinka Sophie, která je poměrně sympatická a mně osobně nelezla na nervy. Sophie mi trochu připomínala klasický prototyp hrdinky. Tedy mocnou, hezkou, zakoukanou do nejhezčího kluka na škole a se třemi úhlavními nepřátelkyněmi, které jsou ale krásné. Naštěstí Sophie nabídne i svou jedinečnou povahu. A její přátelství s Jennou je naprosto perfektní. 
Co se týká ostatních postav, tak mě velmi zaujala hlavní trojice čarodějek, které sice jsou ty "zlé", ale zároveň jim dokážeme porozumět. Archer je hlavním mužem okolo kterého se točí nejenom Sophie. Je hezký, vtipný a mocný. Určitě stojí za zmínku i Jenna, která je naprosto pošahanou upírkou. Tahle postava si mě získala asi nejvíce. Později se setkáme i s Calem, který mi přirostl k srdíčku a dost často mě mrzelo, že se v příběhu neobjevil dříve.
Po dobu celé série odkrýváme jedno velké tajemství za druhým. Některé jsem očekávala a z jiných jsem si sedla na zadek. Rozhodně se nebudete nudit a vsadím se, že minimálně jedno z velkých odhalení vás překvapí. 
Je to fantasy pohádka, která může bavit i dospělejší čtenáře. Celá trilogie krásně funguje a nenarazila jsem na nějaké nesrovnalosti. Byly chvíle, kdy jsem byla šokovaná a i chvilky, kdy mi bylo smutno. Napětí sérii také nechybí. Ale naštěstí je v knize i spoustu vtipných situací, které to dokáží vyvážit

Za nejsilnější stránku série považuji její čtivost a vtipnost

Tato série není pro všechny. Je trochu víc pohádková. Ale rozhodně to není na škodu. Za nejslabší stránku série bych zvolila něco jiného. Ale nechci spoilerovat, takže si to nechám pro sebe. A nejslabší stránkou to je jen proto, protože mě to naštvalo. I když uznávám, že bez toho by to byla nuda.

Sérii bych mohla shrnout do slova jízda. Protože tohle opravdu byla jízda. Celou sérii jsem přečetla za dva dny. 

Doporučuji ji všem, kteří hledají nějakou fantasy oddechovku u které si opravdu odpočinete a nebudete se u ní nudit. 

Co se týče obálek, tak musím říct, že mě zaujaly už na první pohled a rozhodně se mi strefily do vkusu. Líbí se mi zvolené barvy i postava na obálce. Hřbety spolu také krásně ladí.



Název: Čarodějnice z Hex Hall
Počet stran: 240
Hodnocení na databazeknih: 86%
Moje hodnocení: 5★/5

Můj názor:
Stále stejně oddechová četba, jak jsem si pamatovala. Příběh plyne sám a nebyla chvíle, kdy bych se nudila. Skvělé prostředí, úžasné postavy a hlavně ty kouzla! Sophie samozřejmě nemá začátek na nové škole jen tak. A kromě tří nepřátelských žen, nejzvláštnější upírky na světě a zajímavého, ale otravného kluka ji čeká i setkání s duchem. A ne s ledajakým. Za mě skvělý začátek slibné série. 


Název: Démon z Hex Hall
Počet stran: 248
Hodnocení na databazeknih: 87%
Moje hodnocení: 5★/5

Můj názor:
Příběh stále krásně plyne a člověk se nestihne ani nadechnout a je tu další změna. Změnilo se nám prostředí knihy, ale stále je velmi zajímavé. Setkáváme se s novými postavami a zcela upřímně to jsou velmi klíčové postavy. A to nemluvím jen o jejím otci. Akce střídala vtip. Tato kniha je důkazem, že ne vždy musí být druhý díl série slabým kouskem! Tohle byla totiž jízda. 


Název: Bitva o Hex Hall
Počet stran: 232
Hodnocení na databazeknih: 87%
Moje hodnocení: 4★/5

Můj názor:
Opět příběh krásně odsýpá a není téměř co vytknout. V tomto díle se opět podíváme někam jinam a podíváme se na zoubek obávaným Brannackovým. A že to bude jedno překvapení za druhým. Je mi líto, že jsem se s touto sérií musela tak rychle rozloučit. S postavami jsem se zžila. Hvězdičku odebírám jen za to, že mi to ke konci přišlo uspěchané a klidně tomu konci mohla autorka věnovat o pár stránek více. 
Rachel Hawkinsová vystudovala angličtinu na Auburn University a pracovala jako učitelka, dokud se nestala spisovatelkou na plný úvazek. Je autorkou trilogie Hex Hall (Hex Hall, Demonglass a Spellbound). Rachel žije v Alabamě s manželem a dvěma dětmi.


Celkové hodnocení je pro mě jednoduché. Třetímu dílu jsem sice dala čtyři hvězdičky, ale i přesto si myslím, že série jako celek je fascinující, svěží a vtipná. Za mě jedna z nejlepších sérií vůbec. 

 5★/5



V minulé recenzi jsem se společně podívali na knihu Náš manžel.

A co vy? Znáte tuto sérii? Pokud ano, co na ni říkáte? A pokud ne, tak nalákala jsem vás? :)






Mohlo by se ti líbit

30 komentářů

  1. Na sérii jsem během let narazila několikrát, ale vždycky jsme ji tak nějak přešla a teď už mám pocit, že jsem na ni moc stará:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji stále miluju. Je to srdcovka, i když spíše pro mladší ročníky :)

      Vymazat
  2. Tuto sérii znám a mám ji po dlouhém pátrání doma komplet. Bohužel jsem se ale k jejímu přečtení stále nedostala :-( Když jsem třídila knihovnčku, docela jsem zvažovala, že bych sérii prodala. Ale když jsem si teď přečetla tvou recenzi na sérii, jsem moc ráda, že jsem ji neprodala <3 Musím se k ní někdy dostat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to miloučká série. V našem věku nás pohladí po dušičce. :)

      Vymazat
  3. Tuhle sérii vůbec neznám, ale z popisu mě docela zaujala. Mám hrozně ráda téma "Čarodějky" atd., takže si alespoň první díl pořídím a uvidím jak se mi to bude číst :) Díky za tip!!

    GrünHauz
    Š.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle serii jsem doted neznala, ale celkem mě zaujala určitě se po ní mrknu :) Moc se mi líbí tvůj blog a styl psaní, dávám odběr. ♥ Taky píšu blog, budu ráda když se mrkneš ke mě a staneš se praviddelným čtenářem :) https://fitfoodhealthy95.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Sérii jsem doteď vůbec neznala, ale nevypadá vůbec špatně. Mám ráda pohádkové fantazy, i když je to asi určené pro mladší čtenáře :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se ani nedivím. Není moc známá, ale je skvělá :)

      Vymazat
  6. O sérii som zatiaľ nepočula, ale vždy ma extrémne bavil tento typ literatúry. :) Poobzerám sa po nej vo forme e-kníh. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super recenze, tent typ literatury jsem měla vždycky ráda, myslím, že i teď bych si to s radostí přečetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Hele mně je 22 a vždycky si ji ráda přečtu znovu :D

      Vymazat
  8. Knihy jsou mi povědomé ale mám pocit, že jsem je nečetla. Teď by pro mě nebyli to pravé ořechové ale kdybych byla mladší určitě bych si je přečetla. :)



    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už možná ne, ale dříve by tě určitě bavily. :) Jsou miloučké.

      Vymazat
  9. O tejto sérii som teda ešte nepočula, no vyzerá zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tuto sérii jsem četla asi před třemi lety a moc se mi tehdy líbila. Ovšem bojím se, že kdybych ji četla teď nejspíš bych ji za dost věcí zkritizovala. :/ Ale jako jednoduché a odpočinkové fantasy je to milé čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se k ní neustále vracím. Je miloučká, trošku naivní a jednoduchá. Ale taky je určená pro mladší čtenáře, že jo :)

      Vymazat
  11. O tejto sérii počujem (číťam) prvýkrát, ale vyzerá zaujímavo, určite sa na ňu pozriem, keď dočítam práve rozčítané knihy :)

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkná recenze :) Sérii jsem četla před pár lety a byla to skvělá oddychovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Souhlasím, že jako oddychovka je to super série :)

      Vymazat
  13. Já četla první dva díly. Líbily se mi, ale než jsem se dostala k třetímu dílu, tak uběhla dlouhá doba a třetí díl jsem teda pak ani nečetla.

    Btw. V článku ti skáče formátování textu vč. fontů. ;)

    Měj se hezky
    …ARI
    FB: ARI Drobná
    Blog: ARI Drobná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To docela chápu. :)
      Ten font jsem postřehla, ale moc nerozumím tomu, proč tomu tak je -_-

      Vymazat
  14. Tuhle sérii jsem měla kdysi doma, ale nikdy jsem si ji nepřečetla… Tak koukám, že je to trochu škoda :D
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  15. Hex Hall byla v dětství moje srdcovka a vím, že kámoška ji pravidelně jednou do roka čte i teď (nevím, jestli celou sérii nebo jen první díl teda)... taky se k ní musím zase někdy vrátit, po všech těch letech. Skoro nic si už nepamatuju, doslova se mi teď vybavují jen dvě scénky - jedna z prvního dílu, jak tam Sophie tomu vlkodlakovi řekne zlý pes nebo co :DD A pak ta věc s Calem z posledního dílu, jestli víš co mám na mysli... Radši nebudu spoilerovat ale, kdyby tohle četl někdo, kdo to nezná :D No, budu si to muset zase přečíst, úplně na to teď mám chuť a pořád ji ještě mám v knihovničce :D

    www.lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to četla na táboře a rodiče mi museli doposlat ty zbývající díly, jak moc dobrý to bylo. Četla jsem to už dvakrát a možná se k tomu ještě někdy dostanu. Rozhodně tahle série zůstane u mě v knihovně.
      To s tou hláškou "Zlý pejsek" nebo jak, to je legendární. Jooo ta věc s Calem... Ach...

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)