Recenze: Psí poslání - Gabux

Recenze: Psí poslání

by - 17:52



Název: Psí poslání
Autor: William Bruce Cameron
Žánr: Literatura světová, Romány
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Renáta Tetřevová
Rok vydání: 2016
Počet stran: 280
Hodnocení na databazeknih: 94%

Anotace:
Všichni psi jednou přijdou do nebe… Ale nejprve musí splnit své poslání.

Autor románu Psí poslání, který si zamilovali čtenáři po celém světě, Bruce W. Cameron je přesvědčený, že jeden pes se může narodit několikrát za sebou, aby se mohl zdokonalovat v rozličných dovednostech a aby mohl čím dál tím lépe chápat člověka.

I hlavní hrdina knihy se na svět vrací znovu a znovu. Jeho první pokus dopadá tragicky. Potom hledá smysl života jako neposedný retrívr malého chlapce Ethana. Ani tenhle pokus nemá dlouhé trvání. Když se narodí znovu, nosí v srdci jediné přání – znovu spatřit Ethana, kterého nadevše miluje…

Celá kniha se točí kolem hlavního hrdiny, který příběh také vypráví. Náš hlavní hrdina je zde poměrně neobvyklý, protože vše je vyprávěno z pohledu psa. Tento náš pes prožije čtyři různé životy se čtyřmi různými jmény a majiteli. Každý jeho život s ním prožíváme od začátku do konce. Tedy od narození až po smrt.
V knize je popsán život psa z dobré i špatné stránky. Nahlédneme tedy do života psa, který je opuštěný. Také do života, kde je pes milovaný. Autor nic neskrývá a nezapomíná zdůraznit to, že i když pes často nechápe naše lidské chování, tak je věrný.
Našeho hrdinu nejvíce ovlivní jeho páníček z druhého života, Ethan, ke kterému nejvíce přilne a v příštích životech na něj stále vzpomíná a chce se k němu vrátit. On mu pomůže pochopit to, že každý pes má zde nějaké poslání. A díky tomu zjistí, že každý jeho život má nějaký smysl.Vrátí se k Ethanovi? Jaký mělo smysl prožít tolik životů? A proč si všechno z předešlých životů pamatuje?
O této knize jsem neslyšela, dokud nešel stejnojmenný film do kin. Dlouho jsem odolávala a nakonec jsem si tu knihu neplánovaně koupila, když jsem šla do knihkupectví pro TO od Kinga. Zajímavá kombinace, já vím. Ale jsem ráda, že jsem po ní šáhla!

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. A tato kniha to jen dokazuje. Je svižně napsaná a velmi dobře se čte. Kniha se nám snaží přiblížit myšlení psů. Autor kvůli tomu přečetl spoustu titulů o myšlení psů, aby byl příběh uvěřitelnější a reálnější. A to se mu povedlo! Protože pokud by naši čtyřnozí miláčkové mysleli "stejným" způsobem jako my, tak by mysleli určitě tak, jak to popsal William. Ale i přesto musím přiznat, že mi chvíli trvalo si zvyknout na nezvyklého vypravěče - psa.
Co se týče čtyř životů našeho hrdiny, tak nejvíce se mi líbil jeho hlavní život s Ethanem a jeho následující život u policie, kde byla nejedna silná scéna!
Musím přiznat, že při čtení jsem si vzpomněla na knihu Marley a já, kterou naprosto miluji. V některých chvílích mi ji totiž připomínala.

Silnou stránkou této knihy je, již zmíněný, nezvyklý vypravěč. Kdo by se totiž nezamiloval do pejska, který nám vypráví příběh? Navíc jeho životní příběh je plný dojemných chvil, které jsou velmi dobře napsané. Já nejsem moc brečící typ, ale této knize musím nechat, že na mě několikrát silně zapůsobila a jednou či dvakrát jsem ty slzy v očích měla.
Ale nejsilnější stránkou knihy je samotné poslání. Tato kniha nám jasně ukazuje, že každý potřebuje přítele na kterého se můžeme spolehnout. Přítele, který nás vyslechne, utěší i zabaví.

Chtěla jsem zmínit i nějaké slabé stránky, ale kniha na mě zapůsobila dostatečně na to, abych neměla potřebu nějaké hledat. 

Pokud bych měla knihu shrnout jedním slovem, tak zvolím slovo silná. Protože ona opravdu vypráví velmi silné a reálné příběhy. Na jednu stranu je mi z toho smutno. Ale na druhou mě to naplňuje štěstím. Protože život je jaký je a nikoho nešetří. Ani němé tváře našich mazlíčků.

Knihu bych doporučila každému čtenáři. Ostřílenému i začínajícímu. Je to příběh, který si zaslouží být šířený. Je v něm skryto mnoho pravd. Ale hlavně by si tento příběh měli přečíst milovníci pejsků a zvířat celkově. Toto dílo nám umožňuje nakouknout do hlavy našim miláčkům a tuto šanci by si nikdo neměl nechat uniknout! 

U nás máme tyto dvě obálky. Mně osobně se více líbí ta vlevo, kterou vlastním i já. Nějak se mi k příběhu hodí více pes na obálce a i barvy. Ta vpravo není špatná, ale jak už jsem řekla, pes ani barvy se mi k příběhu nehodí.





















Cizí obálky tu mám tři. Tentokrát se mi k příběhu hodí pejsci na všech obálkách a ani barvy nejsou nijak neladící. Ale přesto bych vyřadila obálku vpravo. A kupodivu i tu uprostřed. Nevím proč, ale opět na mě nejvíce zapůsobila obálka vlevo. Zvolenými fonty, rozmístěním i prostorem nad hlavou psa. 






William Bruce Cameron (* 1960 v Petoskey, Michigan) je americký humorista – sloupkař, spisovatel a milovník psů. Bruce žije v Kalifornii. Napsal šest knih, přičemž úspěch slavil už se svou prvotinou 8 Simple Rules for Dating My Teenage Doughter (2001), podle níž televizní stanice ABC natočila sitcom. Masového čtenářského zájmu však dosáhl právě s románem Psí poslání (A Dog´s Purpose), který se držel 52 týdnů v žebříčku bestsellerů New York Times. Postupně pak vyšel ve více než 15 zemích po celém světě a produkční společnost Dreamworks zakoupila práva na jeho zfilmování. Svého první psa autor dostal, když mu bylo stejně jako Ethanovi (hlavní postava knihy Psí poslání), osm let. A i on měl po několika letech pocit, že se k němu jeho čtyřnohý miláček vrátil, ale v jiné podobě...



Nejvýhodnější ceny naleznete na portálu srovname.cz
Už u filmů jsem si zvykla hodnotit jako ve škole a nebudu to tedy měnit ani u recenzí knih. A tak jsem se s mým čtyřnohým zlatíčkem Guccim dohodli, že této knize dáváme jasnou jedničku s hvězdičkou! :)


A co vy? Četli jste knihu? Co na ní říkáte? A pokud ne, tak se chystáte? A co říkáte na obálky? :) 

Mohlo by se ti líbit

16 komentářů

  1. Na tvém blogu jsem poprvé a určitě ne naposledy, mám radost, že jsem ho objevila :) Skvělá recenze, na Psí poslání se také chystám :) Mám ráda psy, knihy i filmy o nich, takže Psí poslání je jasná volba :) A ještě mě hodně láká psí kniha Můj život v jeho tlapkách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě velmi těší! :)
      Děkuji, jeden z prvních pokus o recenzi, takže jsem ráda, že se líbí! Já miluji psy a ve filmech a knížkách jsem na ně strašnej cíťa :D
      Díky za tip. Můj život v jeho tlapkách neznám :)

      Vymazat
  2. Krásne recenzia♥^.^♥ Ja som veľká milovníčka zvierat a psy zbožňujem♥♥♥ Sama mám jedného, alebo lepšie povedané jednu :D Neviem si bez nej predstaviť život :) A čo sa knihy týka, viem, že je to asi povinná zastávka všetkých milovníkov psov. Už sa na ňu chystám dlhšie, no nie a nie sa k nej dopracovať :/ Ale ja to napravím! :D Inak Marley a ja mám taktiež vo veľkej obľube a aj Umenie pretekať v daždi od Gartha Steina♥ Skrátka knihy, kde je psík, to je pre mňa :D Naozaj super recenzia, maj sa krásne ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Vážím si toho ♥ Já taky! Miluji zvířata ♥
      Já jsem se na ni také chystala dlouho. A jsem opravdu ráda, že jsem si ten čas nakonec udělala :)
      Tu druhou knihu neznám! Děkuju za tip :)
      Ty se taky měj krásně ♥

      Vymazat
  3. U nás je táto kniha pod názvom Psia duša a určite skôr či neskôr sa k nej dopracujem. Už samotná myšlienka na zaujala keď sa vrátil synovec z kina a rozprával mi ten príbeh. Akurát nepochopil, že ak dievča pri takýchto filmoch plače má ju objať a mojkat a nie sa vysmievať. Ale ešte má len 14 naučí sa 😀.
    Každopádne mám tieto silné príbehy rada, ten zvierací pohľad na človeka a nepochopenie našich konaní. V tomto smere som písala aj onoho času písomne maturity kde témou bolo: o čom by rozprávali nemé tváre našej rodiny a po štyroch hodinách plných papierov mi učiteľka vyťahovala papiere z rúk vraj koniec. Mať ešte pár hodín napíšem knihu 😀.
    Každopádne sa mi páčila aj kniha Dalajlamova mačka, Umenie pretekať v daždi či Tajný život zvierat, ale o nej si už na mojom blogu čítala.
    Túto knihu už mám zapísanú na cakacke tak isto ako aj film. Som sama zvedavá, aké pocity zanecha vo mne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že název Psí poslání knihu vystihuje o něco lépe. :) Určitě si ji přečti. Věřím, že by se ti mohla líbit.
      Chudák. Ono mu to časem dojde. Ještě je mladý :D
      Byl to rozhodně zajímavý pohled. Super zkušenost!
      Tak tu knihu napiš! :D Třeba to bude další trhák :))
      Děkuji za tipy na nové knihy, vždy se to hodí :) Jojo četla. Zajímavé to bylo :)
      První bych si určitě přečetla knihu! :)

      Vymazat
  4. Chystám se už dlouho jak na knihu, tak na film, akorát to trochu odkládám, protože se bojím, že mi ukápne slza. :D :) Já jsem kolikrát na zvířátka citlivější, než na lidi.

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě první knihu! :) Slza možná ukápne, ale je to úžasná kniha, která tě donutí se i usmát. Já jsem vždycky citlivější na zvířta než na lidi O:)

      Vymazat
  5. Kniha vypadá úžasně! A taky se mi moc líbí tvé tetování :D

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze :-) O knize slyším poprvé, ale vypadá skvěle, díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja se bojim, ze budu brečet. Sama mam psika a kdyz jsem se dívala na Marley a ja brečela jsem jak malé dítě. Cita :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ti ukápne slza, ale také ti mnohokrát vznikne úsměv na tváři! :) U Marley a já jsem taky brečela. :D

      Vymazat
  8. Ja na tuhle knizku nemam odvahu :( mam ji doma ale bojim se ze bych brecela az jako moc a nezdrave :D ale azz bude depka rada se do ni pustim :D mrzi me ze sem nesehnala uzz puuvodni obalkuu aby mi to ladilo kke dvojce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt to není smutná kniha! Více úsměvů než slz vyvolá :)
      To mně se líbí nová obálka víc. Takže jsem ráda za ni. Jen bych radši pevnou vazbu :/

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)