Já čtenář I. - Já a moje čtenářské návyky - Gabux

Já čtenář I. - Já a moje čtenářské návyky

by - 17:46


Jsem čtenářka každou buňkou svého těla a mezi blogerkami a blogery je spoustu vášnivých čtenářů. Tak mě tak napadlo proč se nepodělit o pár věcí týkajících se mě jako čtenáře? První díl téhle série článků je zde. Tak jdeme na to.

Když můžu číst, tak čtu ♦
A je mi jedno kde! Na cestách i doma. Na cestách - v metru, ve vlaku,  tramvaji, v autobuse a i když jdu pěšky. Doma čtu na jakékoliv místě. Na zemi, v posteli, na sedačce nebo třeba na parapetě. Když mám možnost číst, tak prostě čtu.

♦ Záložka? Cokoliv je po ruce ♦
Co se týče záložek, tak jsem marná. Koupila jsem si asi tisíc záložek a stejný počet jsem také ztratila. Jako záložku tedy používám jakoukoliv věc po ruce. Kousek papíru, párátko nebo klidně obal od bonbonu. Ale nikdy bych neohla rožek! Nesnáším to.

♦ Dočítání kapitol? Knížka od knížky ♦
U některých knih mi nevadí skončit uprostřed kapitoly. Většinou u těch oddechových. Ale u jiných knížek nepřipadá v úvahu, abych končila někde v kapitole, když jsem sotva schopná přestat po skončení kapitoly!

We♥it

♦ Ve dne, v noci ♦
Čtu ve dne jako každý normální člověk, ale občas se začtu k večeru a pak si čtu třeba do tří do rána. A to i ve všední dny. Mně prostě nedojde, že už je tolik a pak se divím, že nemůžu druhý den pořádně fungovat.

♦ Na uspání? Kdepak ♦
Vím, že někteří knihu používají i k přivolání spánku. U mě to ale funguje přesně naopak. Spíše se probudím než že by se mi chtělo spát. Samozřejmě tohle tvrzení neplatí u knih z povinné četby :D

♦ Jídlo, pití, kniha ♦
A budu absolutně šťastná. Nevadí mi číst kniha bez pití a jídla, ale když mám možnost ráda si ke knize udělá třeba čaj a vezmu sušenky. Hned to čtení má jinou atmosféru. A nejlépe ještě zachumlaná v dece. Na chaloupce i u krbu. Tomu se říká dokonalost!

We♥it

♦ Ruch? Žádný problém! ♦
Opravdu mi nevadí, když si někdo povídá nebo je puštěná televize. Popřípadě ve vlaku třeba sama i poslouchám písničky. Vážně mi to nevadí a nijak mě to neruší. Když si čtu tak prostě čtu.

♦ Haloo, svět volá Gábušik ♦
Když si čtu, tak často vypínám. Když na mě budete mluvit, tak já vám to klidně odkývám, ale to neznamená že vás vnímám. Vlastně popravdě řečeno vůbec netuším, co jsem odkývala. Když potřebujete abych vnímala, tak mě nerušte při čtení a problém je vyřešen.

♦ Více knih? Ne, díky! ♦
Vážně nečtu víc knih naráz. Když čtu jsem přímo zažraná v příběhu a nemohu ho narušovat jiným. Pro mě je prostě lepší číst knihy postupně. Přece nikam nespěchám. Ale opět je tu výjimka v podobě povinné četby :D A sem tam si během knihy na internetu přečtu krátkou povídku. Ale to je tak vše!

We♥it

♦ Čtení myslí ♦
Někteří čtenáři si rádi čtou knihy nahlas. Já mezi ně nepatřím. Nejraději čtu jen pomocí mysli. Nevadí mi ve škole nebo tak číst nahlas, ale číst jen sama pro sebe ve své hlavě ... Jo! To je to pravé ořechové :3

♦ Přeskakování?  ♦
Tohle je obtížné. Většinou nepřeskakuji. Nemám to zapotřebí si takhle ničit knihu. Ale některé knihy jsou jiné. U některých udělám výjimku a přečtu si třeba odstaveček z třeba třetí následující kapitoly. Ale to opravdu jen občas.

♦ Paperback? Ne! ♦
Vážně nechápu, co to je za blbou novinku dělat většinu nových knih v paperbacku. Mně osobně to vážně vadí. Kniha má mít pevné desky. Pevné desky lépe chrání ten cenný obsah uvnitř. Tudíž radši čtu knihy s pevnými deskami.

We♥it

♦ Psát do knihy? ♦
Neexistuje!

♦ Povídání s postavami ♦
Ano, občas knihu zaklapnu a prostě musím hodit řeč s postavou, která mě zrovna něčím rozčílila. Jo a to nekecám. Mluvím s ní nahlas :D


We♥it

Tak snad jsem vypsala aspoň trochu z těch mých zvyků, návyků a věcí co fakt nedělám. Určitě jsem na něco zapomněla, ale tak znáte to.

A co vy a vaše návyky? Máte nějaké neobvyklé? Jaké? Pochlubte se :)


Mohlo by se ti líbit

10 komentářů

  1. Tak jak to tak vidím, asi zas tak ortodoxní co se tohohle týče, nejsem. U starších knížek mi ani tak nevadí třeba ohnout růžek, ale to fakt jen v případě, že nemám po ruce nic, co bych použila jako záložku a neskončila jsem na nějaké lehce zapamatovatelné stránce (třeba 111 ^^). Mně se naopak líbí takový ten starší vzhled knížky, kdy to vypadá, že už ta kniha má něco za sebou :) takže mi ani nevadí ji tahat v kabelce, ať už s pevnými nebo papírovými deskami. Jednak tam nemám nic, čím bych ji zamazala a jednak jsem prostě líná si dělat obaly z novin (ani se mi to nelíbí, to jen na půjčené knihy) a nebo si nějaký kupovat - jen ať lidi vidí, co čtu a čím se vzdělávám! :D. Jako záložku taky použiju co mi je po ruce, ale většinou si nějaké pěkné vyrábím,nebo miluju ty magnetické, co v tašce nevypadnou. Když mojí nejlepší kamarádkou byla učebnice veřejné správy a práva, tak jsem tam těch záložek měla asi dvacet a všechny byly barevné, s očíčkama, různý zvířátkový a já nevím co, takže jsem spíš vypadala jak nějakej pseudoprávník :D. Co es týče psaní do knih, tak většinou jen opravím nějakou chybku tužkou, když výjimečně nějakou najdu, a teď co čtu knihu v AJ tak si sem tam vyznačím tužkou překlad některého slovíčka, protože se tam dost často opakují. Před spaním pro mě knížka jako uspávadlo stoprocentně NEfunguje, to je vždy: Jen jednu kapitolu a půjdu spát. No a čtu si do pěti do rána. Dost často jsem si čítávala i při literatuře, hezky v první lavici, a jak se říká, pod lampou je největší tma - učitelka mě vždy nechala, možná proto, že mě za hromadou učebnic neviděla, možná proto, že věděla, že jsem pilná a četla jsem vždycky jenom když jsem měla hotovou zadanou práci.
    Knížky jsou prostě život :).

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi sa mi páči, ako si popísala svoj štýl čítania a o tom písaní do knihy? To si ani ja nedovolím :)

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk budem rada, ak ťa môj blog zaujme a staneš sa mojou pravidelnou čitateľkou (čo ti zaistí, že neprehliadneš už ani jednu giveaway)

    OdpovědětVymazat
  3. Dede: Opotřebení mi nevadí jako takové, ale chci prostě pevné desky :D Ohledně těch záložek v učebnici - aspoň byla zajímavá a něčím oživená! Chápu vpisování do knih psané jiným jazykem. Byla bych blázen, kdybych to nechápala. :) Jsme ráda, že nejsem jediná, co čte "jednu" kapitolu pár hodin :D To čtení ti závidím. Já na tajnačku čtu maximálně povídky na netu nebo ze čtečky. Popřípadě když máme počítače a já už mám hotovo.
    S tvou poslední větou plně souhlasím :)

    Katarína: Děkuji cením si názoru :) Jsem ráda, že ne :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jeej^^ toje hezký článek:) Hodně mě pobavil:D)
    http://chinmokudaiki.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek :) Já občas knížku používala, abych rychleji usla, ale to už se mi dlouho nestalo :) Dneska mám volno, tak doufám, že se zase o kus pohnu s Eleanor a Park :) Díky za komentář u mě na blogu :)
    http://hollychicc.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Sofie: Děkuju moc :D :)

    Dani: Děkuji. Já bohužel takhle knihy využívat nemohu. Nemáš zač co se týče komentáře. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mame to dost podobne, smad az na to, ze me kniha vecer bohuzel uspi :D :(

    OdpovědětVymazat
  8. Upřímně ti to tedy závidím. Já se tím vždy probudím a pak ne a ne přestat :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já čtu teda prakticky všude a nic mě u toho vyrušit také nedokáže, jen v posteli spánek :D Jinak souhlasím s tvrdými deskami u knih. Měkkou vazbu si neukupuji, pokud je tvrdá na výběr.

    OdpovědětVymazat
  10. Takže asi jak já až na ten spánek :D Měkká vazba je děs :X

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)