Moje cesta do Španělska I. (Doprava, ubytování, praktické informace) - Gabux

Moje cesta do Španělska I. (Doprava, ubytování, praktické informace)

by - 16:48


V červenci jsem se vydala do Španělska. Repsektive do Barcelony. Ale jak jsem se tam dostala, kde jsem bydlela a s kým jsem jela? Tak to se vám pokusím přiblížit v tomto článku.

DOPRAVA 

Jela nebo respektive letěla jsem tam s Markét. Když jsme se dohodly, že někam spolu pojedeme (díky instagrame!), tak jsme ještě netušily kam. Pak jsme se shodly na Španělsku a já se vrhla na hledání letenek.
Letenky jsem hledala přes portál skyscanner. A nakonec jsem našla za cca 3800 Kč tam i zpět. Jistě by to šlo i levněji, ale přece jen jsme měly jen omezený čas na hledání a dokonce i určitý termín. Takže jsem to zaplatily a už jsem se jen těšily!
Víte, co mi přijde vtipný? Že vždycky letím na dovolenou s někým, kdo ještě nikdy neletěl a neumí anglicky.
A jak je to s dopravou ve Španělsku? Nejvíce se vám vyplatí koupit si T-10, na 10 jízd.Stojí to asi kolem 10 Eur a tahle jízdenka platí na autobusy, vlaky i metra v zóně T1. Dají se koupit i přes internet. My jsem kupovaly na nástupišti vlaku v automatu. Dalo se platit bankovkami, kovem i kartou. Na jednu jízdu jízdenka platí 75 minut.
A nelekejte se. Nikde nechodí průvodčí a nikdo - vy totiž ten lístek musíte vložit do takového stroje, aby vás to vůbec pustilo na nástupiště. Což je podle mě dost dobrý systém! Nikde nemusíte hlásit, kam jedete, takže nikoho netrápí, když popojedete o pár stanic dále nebo naopak vystoupíte dříve.
Ale přiznávám, že s Markét jsme většinou chodily po Barceloně pěšky. Většina míst není tak daleko od vlakového nádraží, jsou kousek od sebe a navíc se v Barceloně poměrně dobře orientuje.

UBYTOVÁNÍ

Ubytování jsem hledala přes airbnb a našla! A necelých 8 000 kč za 7 nocí mi to přišlo super.
A musím říct, že to bylo nejlepší rozhodnutí! Na vlak jsem to měly 3 minuty a na pláž 5 minut. Musím podotknout, že pláž byla nádherná a většinou tam nebylo ani tak narváno. Navíc to do Barcelony bylo vlakem asi 20 minut. Takže za mě naprosto parádní místo.
A víte co bylo nejlepší? Hostitelka! Byla tak úžasně milá, laskavá a neustále se usmívala. Moc jsem si nepokecaly, protože neuměla anglicky, ale vždycky se snažila poradit a byla fakt úžasná.
Měly jsme tedy k dispozici svůj malý pokoj a malým balkónem. Koupelna byla společná. Dostaly jsme ale každý dva ručníky a "deku" na pláž. Taktéž jsme měly k dispozici slunečník. Klimatizace tam nebyla, ale měly jsme větrák a ten nám bohatě stačil.
Pokud byste se zde, ve Španělsku nebo kdekoliv jinde chtěli taky ubytovat, tak pro vás mám 725 Kč slevu! Registrací přes tento odkaz získáte tu slevu na svou první cestu. A jakmile se poprvé ubytujete, tak já získám cestovní kredit v hodnotě 375 Kč. Takže je to výhodné pro obě strany :)


PRAKTICKÉ INFORMACE 

  • Na většině míst se dá platit kartou, takže pokud nebudete mít dostatek peněz, tak nezoufejte. 
  • Letenky si hlídejte v předstihu a pokud chytnete dobrou cenu, tak neváhejte a jděte do toho! Ale hned, ne že si řeknete, tak za hodinku. To se většinou nevyplácí. Pak už je to o tom, jak moc jste ochotni riskovat, že tak nízkou cenu už neseženete. 
  • Ubytování doporučuji též přes airbnb nebo podobný portál. Minimálně pro nás to bylo mnohem levnější než hotel/motel. A pro vás to bude ještě levnější s tím .... 
  • Vemte si dost peněz na jídlo. Jídlo v supermarketech je většinou stejně drahé jako u nás, ale mnoho věcí je dražší. Jejich sýr je naprosto výborný, ale parádně drahý. Za jeden balíček plátkového sýra dáte 2-2,5 Euro.
  • Vodu můžete v klidu pít i z kohoutku. 
  • Na oběd či večeři si asi mockrát nezajdete. Nejnižší cena jednoho jídla plus pití se bude pohybovat kolem 10 Eur, ale obvykle vás to bude stát spíše kolem 20 Eur. 
  • Pozor na zloděje. Nemusíte být hystericky posedlí tím, že vás někdo okrade. Ale znáte to. I v Praze si musíte dávat pozor.
  • Pokud možno jeďte do Barcelony mimo prázdniny. My jely až v červenci a bylo vedro na padnutí. Zvládly jsme to, ale občas to bylo náročné. 

2. díl

A jaké máte zkušenosti se Španělskem vy? Pomohla vám nějaká informace? :)


Mohlo by se ti líbit

32 komentářů

  1. Naprosto skvělej článek! Nikdy jsem sice ve Španělsku nebyla, jelikož mě jako země neláká, ale sepsala jsi to skvěle :) A hrozně vás obdivuju, že jste vyjely takhle samy! :)

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! :) Snažila jsem se to sepsat co nejsrozumitelněji. Já mám tohle samostatný cestování nejraději :)

      Vymazat
  2. Krásny článok, ja by som si do Španielska rada zaletela, ale akosi nikdy nebol vhodný čas. :) Oceňujem praktické tipy aj zľavu :)

    OdpovědětVymazat
  3. v španielsku som ešte nebola... ale podľa tvojich zážitkov a krásnych fotiek sa tam chcem nejak teleportovať :D.

    THE WORLD BY KEJMY | @LADY_KEJMY.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tam se teleportuj zcela určitě! Litovat nebudeš.

      Vymazat
  4. Skvělý článek :) Ve Španělsku jsem ještě nebyla, ale rozhodně se tam chci někdy podívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Nikol! Určitě se tam vydej, je to tam skvělé :)

      Vymazat
  5. Presne pre takéto vybavovačky necestujem. Pekné vidieť,že niekomu to ide ľavou zadnou a vie si teda užiť iné krajiny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ty vybavovačky ani nevadí. Spíš peníze :D Ale vždycky to stojí za to :)

      Vymazat
  6. Wow obdivujem odvahu cestovateľov ako ty :) Všetko znie super. V Barcelone a celkovo Španielsku som ešte nebola, no ak by som šla určite tam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není o odvaze. Jen o chuti cestovat, opravdu :) Určitě se tam vydej. Je to tam skvělé.

      Vymazat
  7. Ve Španělsku jsem byla jen jednou a moc se mi tam líbilo, super tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam taky byla poprvé, ale určitě ne naposled :)

      Vymazat
  8. Já zkušenosti nemám, ale kamarádce se stal předposlední bod. Okradli ji ráno na pláži. Všechno - peníze, doklady, klíčky od obytování... Co jsem se s ní o tom bavila, tak to byl děs, naštěstí se ale v pořádku vrátila domů :) skvělý článek! Super, že jsi psala i ceny :) To se mi moc líbí :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě dost mrzí. Já si na pláž nebrala nic cenného, jelikož jsme s kamarádkou chtěly chodit do moře hlavně spolu. Jen párkrát jsem tam vzala mobil na fotky - to jsme se pak u tašky střídaly. :)
      Tak hlavně, že všechno dobře dopadlo!
      Mě osobně vždy zajímají ceny, abych věděla, jak finančně, takže jsem je nemohla zapomenout. :) Díky :)

      Vymazat
  9. Skyscanner je bezva. :-) Já přes něj hledám taky. :-) Ale asi nejlepší je koukat na Honzovy letenky, pokud tedy nemáš ten termín vyloženě daný. :-) A Airbnb je taky paráda. Teď budeme mít pronajatý celý byt za necelé 3 000 a hned v centru. Hotel by nás vyšel na 3000 někde na okraji města. :-)

    www.outcryblog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je! Já ho mám nejraději. Radši nez Honzovy letenky. Právě proto, že většinou jedu na přesně daný termín. :)
      Airbnb je nejlepší vynález lidstva! Dokonce lepší než Uber a to je co říct! :D Tak ten celý byt - to je naprostá bomba!

      Vymazat
  10. Skvělé tipy :) Pro mě jako cestovatele na vlastní pěst- začátečníka to jsou užitečné informace :) Barcelona mi přijde jako krásné a lákavé město. Doufám, že příští rok taky někam vyrazím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Já vlastně na vlastní pěst cestovala poprvé, když nebudu počítat cesty, které zařizoval tímto způsobem taťka. A bylo to teda o nervy chvilkama. :D
      Barcelona je naprosto kouzelné místo. Určitě se tam podívej :)

      Vymazat
  11. Španielsko je moja vysnívaná krajina kam sa chcem pozrieť 😉😊

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
  12. Do Španělska se snad konečně podívám příští rok na jaře, už to plánuju asi rok! :D Jinak to airbnb je nejvíc super - co se týče ceny a hlavně i těch hostitelů, kteří jsou nejvíc milí a ještě pokecáš a dostaneš nějaký tipy :D Taky si budu hledat ubytko určitě přes tuhle stránku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš na co těšit! :D Já do Španělska chtěla už tak pět let. O:)
      Airbnb je nejlepší vynález lidstva. Je to nejlepšejší způsob ubytování.

      Vymazat
  13. Skvelý nápad na článok! V Španielsku som ešte nikdy nebola, no určite by som sa rada chcela pozrieť aj tam :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Tak to se tam určitě někdy podívej!

      Vymazat
  14. Kamarádka se do Španělska chystá v příštím semestru na Erasmus, tak jsem zvědavá na její zážitky. :) Airbnb je super, přes to jsme sehnali nocleh na víkend v Berlíně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta se má! Je to tam fakt fajn, i když já bych tam žít nechtěla. :)
      Přesně! Airbnb je zachránce.

      Vymazat
  15. Ve Španělsku jsem nikdy nebyla a ráda bych se tam podívala. Na střední jsem měla španělštinu, tak bych chtěla vidět, kolik mi z toho utkvělo v paměti :) Tipy jsou super a moc se mi líbí jak si to sepsala, tak doufám, že tam brzo s přítelem vyrazíme a budu to moct použít :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lindo, určitě neváhej a vydej se tam! Je to tam skvělé. Já taky měla španělstinu, ale umím tak říct, že jdu na pláž a jak se jmenuju. Tím moje slovní zásoba končí :D
      Taky doufám, že když tak pomohou! :)

      Vymazat
  16. cestu do Barcelony planuji od letosniho leta, ale zatim to nevyslo, ale rozhodli jsme se, ze po novem roce, nejlepe brezen nebo duben vyrazime, mimo sezonu, jak pises, letni mesice tam jsou peklo, chtela jsem v srpnu, ale kdyz jsem videla ty pocasi tam, ze i mistni z toho byli hotovi, tak jsem to zavrhla, jinak to jsou super tipy :) tesim se tam. musi to uz pristi rok klapnout :))))
    www.veronikahaj.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Španělsko je naprosto nádherná země a Barcelona mě opravdu uchvátila, tak doufám, že ti to vyjde! :)

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)