Recenze: Manžel na objednávku - Gabux

Recenze: Manžel na objednávku

by - 12:04

Název: Manžel na objednávku
Autor: Catherine McKenzie
Žánr: Romány
Nakladatelství: Fortuna Libri (ČR)
Překlad: Jana Hejná
Rok vydání: 2013
Počet stran: 344
Hodnocení na databazeknih: 75%

Anotace:
Je tu nová Bridget Jonesová a jmenuje se Anna!
Anna Blytheová si na svůj život nemůže stěžovat. Má skvělou práci v redakci časopisu, úžasnou nejlepší kamarádku a právě se jí podařilo sehnat nakladatele pro svoji knižní prvotinu. Potíž je v tom, že si neustále vybírá nevhodné muže. Brzy poté, co se jí zhroutí další vztah, najd
e Anna vizitku společnosti, jež má stejné jméno jako ona a kterou považuje za seznamku. Ze zvědavosti a pro tu shodu jmen si ji ponechá. A když jí pak nejlepší kamarádka oznámí, že se právě zasnoubila, rozhodne se z jakéhosi pocitu žárlivosti a vzdoru tu tajemnou agenturu vyzkoušet. Jenže ji čeká pořádný šok – nejde totiž o obyčejnou seznamku, ale o kancelář nabízející exkluzivní (a taky pořádně drahé) zprostředkování sňatků... 
O něco později se Anna ocitne v luxusním mexickém letovisku, kde se během pouhých dvou dní seznámí s Jackem, mužem, kterého jí vybrali, a provdá se za něj. A navzdory všemu očekávání to funguje! Alespoň do chvíle, než novopečená manželka odhalí, že ani Jack, ani agentura nejsou tím, čím se zdáli.

Anotace vám slibuje novou Bridget Jonesovou. Autorka vytvořila další postavu, která si je sama sebou nejistá a je neustále zmatená. Je dost možné, že se v ní některé ženy uvidí. S touto ženou se seznámíme hned na začátku a bude nás provázet celým příběhem. Hlavní hrdinka Anna pracuje v redakci časopisu, což je další podoba s Bridget. Další podobností je její věk. Anně je přes třicet a je svobodná. A o tom je celý příběh. Protože někomu nevadí, být v životě bez partnera, ale Anna je jiná. Anna chce vedle sebe partnera o kterého by se mohla opřít. Touží po tom a nedostává se jí toho. Proto ji tak porazí, když její nejlepší kamarádka Sára ji oznámí, že se bude vdávat. A Anna zažárlí a rozhodne se se svou situací něco dělat. Pomůže ji k tomu nalezená vizitka, která ji dovede do tajemné agentury, která jí slíbí nejlepšího muže a skvělou budoucnost. A tady pořádně začíná náš příběh. Příběh, který je v závěru neuvěřitelně zamotaný a plný pochybností a nejasností.

Tahle kniha mě vrátila do mého mladšího já, kdy jsem romány četla jeden za druhým. Odvykla jsem si, takže mi chvilku trvalo se začíst. Ale kniha je napsaná dobře, takže mi to usnadnila.
Tajemné agentuře jsem nevěřila ani nos mezi očima a po celou dobu jsem k nim byla podezřívavá. Nebudu prozrazovat jestli právem nebo neprávem, ale pokud se do knihy pustíte, tak se máte na co těšit. Každopádně se Anna opravdu setká se svým vyvoleným, kterého ji agentura vybrala. Sympatický Jack, který s Annou vytváří iluzi dokonalého páru. Ale autorka čtenáře nenechá usnout na vavřínech a čas od času je objeví větička plná pochybností, nejasností a možná i vodítek. Komu tedy Anna může důvěřovat? Kdo s kým táhne za jeden provaz? A mnoho dalších otázek napadalo Annu a určitě bude i vás. Osobně jsem většinu odpovědí vytušila ještě před koncem knihy, ale přesto to stálo za přečtení. Druhá půlka knihy začíná totiž pomalu odkrývat své tajemství. A že některá stojí za to! Kromě Jacka, Anny a Sáry se seznámíme se spoustou dalších postav, které krásně dokreslují atmosféru a dotvářejí děj.  Hlavní děj je jasný, ale stránkami se míhá i nenápadný příběh, který na první pohled tam nepatří. Jedná se o Annu ze zeleného domu a pokud jste tuto knihu nečetli, tak pravděpodobně po přečtení Manžela budete chtít. 
Takže ano, Anna je typ hrdinky, které nemám moc ráda. Je zmatená, nejistá a není příliš sebevědomá. Ale víte co? Jiná hrdinka by se do tohoto příběhu nehodila, protože kdo v dnešní době není nejistý? Která žena občas nepropadne nejistotě? A která by v tom případě doma nechtěla mít muže, který ji podrží, rozesměje a ona ví, že tu pro ni je? Podle mě si jsou ženy v některých věcech velmi podobné a romány, jako je tento na to mile a nenásilně upozorňují. Možná proto mě to nakonec docela bavilo. Ale rozhodně to není druhá Bridget. Upřímně řečeno Anna nesahá Bridget ani po kotníky. 
Jak už jsem zmínila, tak kniha je napsaná i přeložená opravdu dobře a čte se sama. Vše plyne jak má a příběh hezky běží.

Nejsilnější stránkou tohoto příběhu je ta kouzelná jednoduchost. Žádné přehnané zvraty, které mají čtenáře šokovat. Prostě typické letní čtení.

Nejslabší stránkou knihy je její délka. Podle mě je to zbytečně natažené a konec je nakonec hrozně uspěchaný. 

Dlouho jsem nepřemýšlela nad tím, jak bych knihu vyjádřila jedním slovem. Jako první mě napadlo slovo oddechovka a je to tak trefné, že nemá cenu vymýšlet něco dalšího.

Knihu bych doporučila všem, kteří hledají nějaké nenáročné, letní čtení u kterého si odpočinou. 

Tentokrát se obejdeme bez porovnání českých obálek, protože jsem jinou verzi nenašla. A možná je to dobře. Tahle není tak zlá. 
U cizích obálek je výběr malinko větší. Nejvíce se mi líbí asi obálka uprostřed, ale upřímně řečeno není moc co hodnotit, když jsou téměř stejné. 




Catherine McKenzieová se narodila a vyrůstala v kanadském Montrealu. Absv Studovala dějiny a právo. Catherine praktikuje právo v Montrealu. Ráda sportuje. Nejraději má běh a lyžování. Co se týče její spisovatelské kariéry, tak je autorkou několika velmi dobře prodávancýh titulů, jako je Zapomenutá. Její práce byly přeloženy do několika jazyků.









Nejvýhodnější ceny naleznete na portálu srovname.cz




Opět hodnotím, jako ve škole a tato kniha si u mě vysloužila trojku



V minulé recenzi jste si mohli přečíst o knize TO, která si získala mé srdce. 

A co vy? Četli jste tuto knihu? A čtete podobné knihy nebo máte raději jiné žánry? 



Mohlo by se ti líbit

16 komentářů

  1. Upřímně jsem ještě takovýhle typ nečetla a ani mě to nějak neláká.. Filmy o Bridget mám moc ráda a určitě, kdyby byla kniha zfilmována, určitě se na takovou trochu praštěnou komedii ráda podívám, ale v knižní podobě nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tyhle knihy lákají tak třikrát za rok. A stačí. Podle mě by podle toho mohl být dobrý film! :)

      Vymazat
  2. Myslím, že ti, co hledají letní oddychovku, by se začíst mohli. :) Já potřebuju něco složitého, co mě vtáhne a donutí přemýšlet nejen o postavách, ale i o mně samotné - což moc oddechu nedodá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím. Kniha je to na léto jak dělaná. :)
      Já miluju knihy, co mě donutí přemýšlet o postavách, což mi nabízí třeba thrillery, které teď čtu ve velkém. Ale na léto se ráda uchýlím k něčemu nenáročnému :)

      Vymazat
  3. Táto kniha môže byť dobrá na čítanie niekde pri vode 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Na léto nemusí být knížka vůbec špatná :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný tip na čtení :) Knihu jsem viděla v Levných knihách a pokukovala po ní :) Asi se pro ni stavím, na léto se hodí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Taky jsem ji teď zahlédla v Levných knihách a nestojí zas tolik, aby tě ty peníze musely pak mrzet, kdyby se nezalíbilo. :)

      Vymazat
  6. Románky si občas ráda dám, ale není to něco, co bych vyhledávala. Jen když náhodou v knihovně narazím na něco zajímavého. :-) Tohle by mohlo být fajn.

    www.outcryblog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obvykle čistě románky taky nečtu. Ale v létě si ráda nějaký přečtu. :)
      Zkus to. Přinejhorším tě to nebude bavit :)

      Vymazat
  7. Tak mě moc nebavila ani BJ, takže po téhle určitě nesáhnu, ale jako oddechovka může být dobrá :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já BJ knihy nečetla, ale filmy mám docela ráda. Hlavně ten poslední díl! :) Oddechovka je to fajn.

      Vymazat
  8. děkuji za tip na letní čtení :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)