Recenze: Chybíš mi - Gabux

Recenze: Chybíš mi

by - 18:28

Název: Chybíš mi
Autor: Harlan Coben
Žánr: Thriller
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Tatjana Jandourková
Rok vydání: 2015
Počet stran: 416
Hodnocení na databazeknih: 85%

Anotace:
Nový špičkový psychothriller Harlana Cobena, autora celosvětového bestselleru Šest let.

Na začátku to vypadalo jen jako obyčejná profilová stránka tak jako spousta jiných na internetové seznamce. Kat Donovanová, osamělá policistka newyorského sboru, dostala předplatné na tenhle web od své kamarádky Stacy. Ale pak si Kat lépe prohlédne 
fotografii muže, který ji zaujal, a najednou jako by její svět kolem ní i v ní vybuchl. Ze snímku na ni hledí její bývalý snoubenec, Jeff, který jí zlomil srdce a kterého osmnáct let neviděla. A to ještě netuší, co všechno se kliknutím na jeho stránku otevře… Kat nejprve doufá, že se možná její život od téhle chvíle začne ubírat lepším směrem. Pak ji však osloví mladičký Brandon, který tvrdí, že jeho matka zmizela a že v tom má prsty Jeff. A z minulosti se začnou vynořovat nejen Jeffova tajemství, ale i znepokojivé otázky týkající se všech lidí, které kdy Kat milovala…



 
Kat je čtyřicetiletá osamělá policistka a její život stojí za houby. Životem spíš jen tak proplouvá, než aby ho žila. Ale nebylo tomu tak vždy. Před osmnácti lety měla vše, co si může mladá dívka přát. Milující rodinu, snoubence a jí čekala super kariéra. Ale to nemělo dlouhého trvání a vše se ji zrhoutilo jako domeček z karet. Otec, který byl také policista, byla zabit. A její snoubenec Jeff zmizel.
Tedy až doteď. Její nejlepší přítelkyně ji předplatila seznamku. A nenarazila na ní na nikoho jiného než na Jeffa. Pokusila se ho kontaktoval, ale on se chová, jakoby ji nepoznal. Kat je rozená policistka a
podezření v ní hlodá a když se u ní objeví chlapec, kterému zmizela mazka a měla údajně odjet na dovolenou s Jeffem, tak je jí jasné, že ti něco nehraje. Kat ale ví, že by to měla nechat být, jelikož chlapcova matka se mu občas ozve. Jenže stará láska se v ní probudila k životu a ji nedá tato záhada spát. Ale možná, kdyby věděla, co vše vypluje na povrch, tak by to nechala být... Možná...


Upřímně řečeno se mi tato kniha těžce hodnotí. Chybíš mi je prostě jízda, která vás nenechá ani chvíli odpočívat. Knihou se vlní dvě linky příběhy, které se nenásilně proplétají aniž by jedna narušovala či potlačovala tu druhou. A nezapomeňte na jednu zásadní věc. Co je pohřbené, nemusí být mrtvé.
Na jednu stranu jde o promyšlený příběh s originální zápletkou, kde čtenář dostává střípky informací postupně a je těžké odhadnout, jak to bude dál. Vše od sebe nakonec logicky zapadne, ale na to si čtenář počká až do samotného konce. Ale na druhou stranu je hodně věcí založena na náhodě a proto je občas těžké příběhu věřit. Tak jako tak musím uznat, že autor psát thrillery prostě umí a neušetří vás ani děsivých a nechutných detailů. Možná se budete kousat do rtu či okusovat si nehty, abyste všemu přišli na kloub, ale zaručuji vám, že dobrat se výsledku nebude zdaleka tak lehké, jak se zezačátku zdálo. Nudit se rozhodně nebudete.
Co se týče postav, tak ty jsou opravdu bravurně vykresleny. Kat si podle mě většina čtenářů oblíbí. Možná je to i proto, že celý příběh je vyprávěn ve třetí osobě. A také díky tomu čtenář dostává více informací, než naše milá Kat. A proč? Protože některé kapitoly jsou vyprávěny z pohledu pachatele či některých obětí. Chybíš mi rozhodně tedy není oddechové čtení. Já osobně jsem svoje mozkové závity opravdu těžce zapojovala.
Harlan Coben vykopává mrtvoly z minulosti, vesele vytahuje jednoho kostlivce ve skříni za druhým a ryje v těch největších sr*čkách lidské chamtivosti a manipulativnosti. A s tím se protě budete muset smířit. Upřímně řečeno jsem si po dobu čtení pokládala otázku, zda se takhle zvrhlé mozky vyskytují i v reálu. Nakonec jsem usoudila, že asi ano. Což je poměrně děsivé zjištění. 

A jakou má vlastně cenu lidský život? Jakou sílu má naděje? Jakou moc nad námi mají lidé, kteří znají naše slabé stránky? Co vše jeden člověk zvládne ustát? Kam až dokáže někdo klesnout, aby získal to, co chce? Může se někdo vzpamatovat po velmi traumatizujícím zážitku? Dokáže člověk odpsutit? Zvládne se člověk poskládat dohromady, pokud byl tolikrát pokořen? A může být vůbec vražda opuštěna? 
Tohle je jen trocha z otázek, co se mi honila hlavou, když jsem knihu četla.

Nejsilnější stránkou této knihy je zcela jistě její atmosféra a promyšlenost. Každá informace, která pronikne k čtenářovi i k samotné Kat, je promyšlená a autor si dává pozor, co kdy prozradí. 

Nejslabší stránka? Konec byl na mě příliš rychlý na to, že celá kniha je rozvláčná a nikam nespěchá.

Jedním slovem bych knihu definovala jasně. Jízda. Protože to opravdu byla jízda. Fascinující, děsivá, divoká a proradná.

Kniha za přečtení rozhodně stojí a já ho doporučuji všem, kteří milují detektivky a nevadí jim u knihy intenzivně přemýšlet. 

České obálky opět přeskočíme, jelikož jsem nenašla jinou než tu moji. Která se mi ale opravdu líbí. Knihu jsem vlastně koupila hlavně kvůli té obálce.
Co se týče cizích obálek, tak se mi nejvíce líbí obálka vpravo, která ve mě vyvolává docela nepříjemné pocity - což je super! Pak se mi líbí ta dole, která je totožná s tou naší. U dalších dvou jsem dlouho přemýšlela, ale nakonec se mi o chlup líbí víc ta zelená. Takže na poslední místě skončila obálka vlevo.





Harlan Coben, absolvent politologických studií, je uznávaným a oblíbeným autorem kriminálně laděných knih, za něž byl několikrát nominován či vyhlášen vítězem vícera amerických, britských, francouzských či německých žánrových cen (mj. Edgar Award, Shamus Award, Anthony Award či Dilys Award). Posledních osm titulů, které vydal, se okamžitě po zveřejnění vyšvihlo na první místo žebříčku bestsellerů The New York Times a filmový přepis jeho románu Tell No One získal čtyři Césary (francouzskou obdobu amerických Oscarů).







Nejvýhodnější ceny naleznete na portálu srovname.cz
Ti co sledují můj instagram si už malé recenze mohli všimnout v instastories nebo v uložených přehledech. A ačkoliv to byla skvělá kniha, plná zvratů a úžasných postav, tak mi tomu něco chybělo. Na mě to bylo trochu suché a nebyl problém se od knihy odtrhnoout. Ale když to vezmu kolem a kolem, tak kniha si zaslouží lepší trojku. Takže za mě dobrý! 


V minulé recenzi jsme se naopak bavili o oddechové knize Manžel na objednávku. :)

A co vy? Čtete občas knihy, které nespadají úplně do vašeho hledáčku? A znáte tohoto spisovatele? Četli jste tuto knihu? Podělte se o svoje názory! Klidně i na samotnou recenzi :) 



Mohlo by se ti líbit

15 komentářů

  1. Díky za tip :o) poslední dobou čtu jenom detektivky :D takze uplne jsi mi kapla do noty. Jinak rychlý konec to take u knizek moc nemusim, když se cela knížka tahne pomale a bum konec rychle vyreseny :D urco po knize mrknu, slyším o ni poprve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Já je sice přečtu, ale zrovna extrémně ráda je nemám. :D Ale jsem ráda, že jsem se trefila. Tady to není zase tak moc rychlé to vyřešení, ale úplný konec rychlý je. O:)

      Vymazat
  2. Tak to mě dost zaujalo. Něco takovýho potřebuju na podzim.

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se tak hezky trefila! :)

      Vymazat
  3. Nic složitého teď asi nechci, ale každopádně děkuji za zajímavou knihu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nice post.
    Those are really interesting books.
    I heart the last pic... so cute ♥

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám takovéto knihy ráda a vůbec mi u nich nevadí nad příběhem přemýšlet, určitě si ji napíšu do seznamu, vypadá dost zajímavě!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Výborná recenze :) Od tohoto autora už si chci docela dlouho něco přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Tak to neváhej a šáhni po nějaké knize. Psát umí fakt skvěle :)

      Vymazat
  7. Fakt máš pěkně zpracovanou recenzi :) A krásnýho pejska :) Akorát já jsem na to čtení teď strašná. Dříve jsem četla o sto šest a teď vůbec. Naposledy na dovolené a tu knížku jsem ani nedočetla, takže se k ní musím co nejdříve vrátit a začít znova :D
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Od tebe si toho zvlášť cením :)
      Guccimu to vyřídím! Já jsem teď ve čtení taky horší než jsem bývala, ale snad se to zase zlepší! Tak to by ses k ní opravdu měla rychle vrátit :D

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)