Recenze: TO - Gabux

Recenze: TO

by - 13:45


Název: TO
Autor: Stephen King
Žánr: Literatura světová, Horory
Nakladatelství: Beta-Dobrovský
Překlad: Gabriel Gössel
Rok vydání: 2016 (1.vydání originálu - 1986)
Počet stran: 1096
Hodnocení na databazeknih: 90%

Anotace:
Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá – živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?


Kniha popisuje dvě dějové linie, které se navzájem prolínají. Derry 1958 a Derry 1985. Dětský strach má v této knize hmotnou podobu. Může to být vlkodlak, malomocný či samotný klaun. Nebo se spíše bojíte oživlé mrtvoly? Žádný problém. Objeví se vám cokoliv, čeho se nejvíce bojíte. A dospělí to neuvidí. Neuvěří. Stejně jako v reálu, tak i v knize jsou hluší i slepý k dětským bubákům pod postelí. Až na to, že v městečku Derry žije monstrum, které se dětským strachem živí. A jediný, kdo ho může zastavit jsou děti. Protože jim nikdo dospělý neuvěří. Nikdy.
Klub Smolařů se skládá z koktavého Billa, kterého jsem osobně měla velmi ráda. Astmatik Eddie, který toho v sobě měl víc než se na první pohled zdá. Tlustý Ben, kterého si zamilujete. Brýlatý Richie, kterého zbožňuje snad každý. Černoch Mike, který toho prožil víc, než by sám chtěl. Žid Stan, který má velmi rozporuplnou povahu. Chudá Beverly, která to má těžší, než se zdá. Sedm dětí, které To svedlo dohromady. Sedm dětí, kterých se To bojí

Strach a nevysvětlované vraždy dětí nejsou tím jediným o čem kniha je. Silnou stránkou celého příběhu je vyprávění o síle přátelství, které dokáže spojit tak různé lidi, jako jsou naši Smolaři. Vypráví o dětských přání, láskách, touhách a dětském přijetí. Přijetí toho, že každý je nějaký a nezáleží na rozdílech, pokud je něco, co je spojuje. A také o odvaze. O tom, že když máte jistotu, že máte vedle sebe lidi, kteří se za vás poperou i proti přesile, tak máte mnohem věší sílu i vy sami. 
Největší síla této knihy tedy není v děsu, ale v úžasu nad tím úžasným poutem těch sedmi jedinečných lidí, kteří jsou ochotni jeden pro druhého položit život. 
Na knize mě velmi zaujal způsob, kterým je popisována atmosféra celého města. Derry mě děsilo. Působilo strašidelnou a tíživou atmosférou města, které rozhodně nechcete navštívit. Nejděsivější byla ta slepost dospělých. Ta jejich naprostá ignorace. I když ve městě žili mnoho let a řádění To si museli pamatovat z dětství, tak jakmile vyrostli, tak oslepli a ohluchli. A co si budeme, je to tak i v realitě. Děti jsou mnohem vnímavější a otevřenější světu než dospělí. Ale co mě celou dobu fascinovalo bylo to, že ti lidé tam zůstávají. Že se neodstěhují na bezpečnější místo.
Jak už se o Kingovi ví, tak jeho popis hlavních i vedlejších postav je propracován do detailu a pro mě byly naprosto skutečné. Téměř celou partu Smolařů jsem si oblíbila. Kromě Stana, toho jsem fakt ráda neměla. Ale přesto musím říct, že všech sedm si našlo místo v mém srdíčku. Ze Smolařů mám dva oblíbené členy. Bena a Billa. Stephen tak dokonale popsal koktavost i možné myšlenky lidí s touhle vadou, že se pro mě Bill stal velmi reálným. A právě díky tomu a způsobu, jak se s tím vypořádal, se stal jedním z oblíbených členů. Dále jsem naprosto bezmezně zbožňovala Bena, který byl prostě miláček. Toho si podle mě zamiluje většina lidí.

Nejsilnější stránkou této knihy je její atmosféra. King to prostě umí a vy vystřídáte snad celou škálu emocí. 

Nejslabší jsou asi občasné nudnější pasáže. Hlavně ze začátku, než se začtete a zvyknete si na styl psaní. 

Shrnutí jedním slovem? TO. Název této knihy ji naprosto úžasně shrnuje, vystihuje i definuje.

Knihu doporučuji absolutně všem. Každý se v ní najde a každého něčím potěší. U mě osobně se umístila na krásném druhém místě v oblíbených knihách. První je Harry Potter a toho nikdy nikdo nepřekoná, takže asi chápete, že druhé místo je naprosto famózní umístění! 

Obálek existuje určitě mnoho. Nemám ani tušení, jestli jsem opravdu našla všechny. Ale našla jsem jich šest, tak snad postačí. Nejvíce se mi líbí to, co sama vlastním, tedy to druhé. Pak mi přijde, ještě docela ucházející vydání, které vzniklo po filmu a to jest obálka první. Zbytek mě tolik nezaujal, ale je třeba říct, že spodní tři jsou mnohem starší než ty vrchní.







Co se týče světa, tak obálek taktéž existuje mnoho. Vybrala jsem jich děvět. Líbí se mi první, druhá, třetí a devátá. Nejvíce asi ta devátá, pak třetí, první a druhá. Opět tu máte ukázku starší obálky a to u šesté.










Stephen King, americký spisovatel, jeden z nejprodávanějších a zároveň nejplodnějších autorů posledních dekád, mistr hororu a znalec temných stránek lidské duše, se narodil 21. září roku 1947 v Portlandu (stát Maine). Mnoho z jeho děl bylo adaptováno na filmy, televizní seriály a komiksy. Vystudoval učitelství (angličtinu) a tvůrčí psaní. Po několika neúspěšných letech prorazil románem Carrie, který jemu a rodině zajistil finanční nezávislost. Patří k velmi plodným autorům, téměř každoročně vychází nový román. Žije s manželkou a třemi dětmi střídavě v Maine a Floridě v USA. Roku 2003 se stal držitelem čestné medaile za významný podíl na americké literatuře. Stalo se tak při 54. ročníku udílení National Book Awards. Nebylo to však první ocenění Kingovy práce. Z těch předchozích stojí za zmínku Bram Stoker Awards, které ovládl celkem osmkrát, Horror Guild Awards (šest vítězství) a World Fantasy Awards, jež získal třikrát. 
Nejvýhodnější ceny naleznete na portálu srovname.cz
Opět hodnotím jako ve škole, tak pozor abyste se nespletli. Ale nikoho asi nepřekvapí, že kniha, která mě takhle vzala za srdíčko získává jedničku s hvězdičkou! :)
P.S. I Gucci se knihy bojí!

Rozhodla jsem se více věnovat i knižní stránce mého já tady na blogu. Proč? Protože do mého života knihy zcela určitě patří. :)
A pokud vás recenze knih zajímají, tak se nezapomeňte podívat na minulou recenzi knihy Obyvatel.

A co vy? Máte rádi Kinga? A četli jste TO nebo aspoň viděli film (což je krapet jiný příběh)? A co na to říkáte? Nebo se aspoň chystáte? :)





Mohlo by se ti líbit

14 komentářů

  1. Musím priznať že hoci mi kniha leží už asi piaty rok v poličke, ešte som sa ku nej nedostala. No film som videla ako dieťa ešte tu pôvodnú verziu a mala som z neho riadne bobky. Odvtedy neznášam klaunov 😀.
    Každopádne je King king hororov a majster písma. Podľa mňa vie skvelo opísať atmosféru až za nechty zachádza strach a na krku vstávajú chĺpky.
    A preto verím že raz keď budem mať veľa času pustím dávaj do tejto buchsle, momentálne vyhrávajú kratšie knihy pre nedostatok času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě filmy moc nefungují, jakože bych něco začala nesnášet. Za to seriály! Kvůli American Horror Story jsem začala mít nepříjemné pocity z klaunů a To to jen dorazilo. Nebojím se jich, ale nevidím je extra ráda :D
      Souhlasím a podepisuji! King je prostě král :)
      Určitě se do ní pusť co nejdříve. Stojí za to.

      Vymazat
  2. Já se chystám aspoň na film, ale jsem hrozný strašpytel :D Takže jedině v něčí společnosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film... Hmm... Nový byl trochu děsivý, ale knížka je knížka :)

      Vymazat
  3. Povedená recenze :) Kinga mám ráda :) Četla jsem jeho knihy, ale To zrovna ne :) Na knížku se chystám, ale film nevím nevím :D Abych z toho neměla děsivý zážitek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já si Kinga díky této knize zamilovala. Na film se klidně vyprdni, ale knížku si přečíst musíš, je senza, ale musíš se překousat přes začátek. :D Děsivý zážitek mít z filmu nebudeš. Fakt. Z knihy možná trochu. O:)

      Vymazat
  4. Četla jsem hodně věcí od Kinga, ale na TO se furt chystám. Možná mě pořád trochu dost děsí, kolik to má stránek. :D

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to na konci přišlo málo. Chtěla jsem víc! :D
      Ale tak King celkově píše dost obsáhle. Být tebou tak neváhám! O:)

      Vymazat
  5. Kinga mám ráda, ale TO jsem ještě nečetla. Vím že kamarád o tom dost mluvil a byl na tom i v kině a snad to i četl, takže možná proto, že vím jak je to děsivý, tak se toho trochu bojím. Ale máme před sebou léto, tak bych se k tomu mohla dokopat a u vody něco přečíst :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. King je král :) a To je podle mě jedno z jeho nejlepších děl. :)
      Děsivý? Film ani ne. Párkrát se lekneš, ale nic extra. Kniha? Možná trošičku. Občas. Pár nepříjemných pocitů a tak O:)
      Určitě se dokopej! Ale u vody bych tuhle knihu asi nečetla. Za prvé kvůli atmosféře knihy a za druhé váží asi tunu :D

      Vymazat
  6. Kinga mám veľmi rada a túto knihu som čítala ešte pár rokov dozadu. Momentálne mám rozčítanú od neho knihu s poviedkami. Niektoré sú slabšie ale niektoré sú vážne fajn.

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bazar zlých snů nebo jinou? :) King podle mě není povídkář. Jemu jdou nejlépe dlouhé knihy, kde si může hrát právě s těma postavama :)

      Vymazat
  7. Nečetla, ani neviděla film, protože mě To děsí :D Kus jsem viděla v televizi, ale radši jsem to nechtěla vidět. Krváky mi nevadí, ale tohle psycho nenávidím :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně krváky teda docela vadí. Z nich se mi silně zvedá žaludek. Třeba Saw nezvládám :D
      Ale To určitě stojí za přečtení O:)

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)