Recenze: Za zavřenými dveřmi - Gabux

Recenze: Za zavřenými dveřmi

by - 15:44


Název: Za zavřenými dveřmi
Autor: B. A. Paris
Žánr: Thriller
Nakladatelství: Motto
Překlad: Karolina Medková
Rok vydání: 2017
Počet stran: 264
Hodnocení na databazeknih: 86%

Anotace:
Thriller, který ohromil svět, vás přinutí pozorněji sledovat dokonalé páry kolem vás. Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!

Když se Grace potká s Jackem, tak nemůže uvěřit svému štěstí. Již dávno byla smířená s tím, že si partnera nenajde. Grace je totiž už 32 let a má sestru, která trpí Downovým syndromem o kterou se stará již odmalička. Obě sestry se neskutečně milují, i když si nejsou příliš podobné.
Jack si obě sestry okamžitě získá a nakloní na svou stranu. Gentleman, milý, hodný, obětavý, chápavý, zajištěný, dokonalý a prostě naprosto perfektní. Každý by ho mohl Grace závidět. Krátce po jejich seznámení Jack Grace požádá o ruku a ona nadšeně souhlasí. Dokonalá pohádka může začít. A nebo taky ne. Jak se ukáže v den svatby. Po odjezdu na líbánky se Jack ukáže ve vší své parádě. A v ten den se Grace stává vězněm svého vlastního života ze kterého není úniku. Protože není všechno zlato, co se třpytí a i to nejkrásnější, nejdokonalejší a nejfascinující pozlátko může ukrývat nepatrnou trhlinu. A jen vnímavý pozotovatel ji dokáže vycítit. 

Tahle kniha ohromila celý svět. A já se tomu nedivím. Z téhle knihy jsem si sedla na prdel. Ten příběh je pozoruhodný. A děsivý. Neuvěřitelně děsivý, protože co když se tohle všechno doopravdy děje? Vlastně jsem si docela jistá, že se to ve světě opravdu děje
Celý příběh je rozdělen do kapitol, kdy jedna představuje minulost a druhá přítomnost. Krásně se to prolíná, vždy je jasně dané, kde se čtenář nachází a je to napsané velmi citlivě - čtenář se neztratí. 
Ale vraťme se k samotnému příběhu.
Grace je totiž vězněm muže, kterého miluje. Ale ten muž ji ubližuje. Hlavně psychicky. Nenechává ji bez dozoru a vše ji zakazuje. Docela šílená představa že? Jak takhle někdo může žít a nezbláznit se? Obzvlášť když její muž je vysoce postavený právník a úžasný herec. Všichni ho totiž mají za dokonalého gentlemana a báječného a zábavného společníka. Jeho herecké umění je opravdu bravurní, protože jsem chvílema i já, jako čtenář, váhala, jestli je to opravdu jedna a ta samá postava. Dokázal měnit chování ze sekundy na sekundu. V jednu chvíli byl milující manžel a v tu druhou zvrácený tyran. Spousta z vás si pomyslí, že Grace nemá být tak slabá a má se více bránit, ale myslím, že když si knihu přečtete, tak pochopíte, že Grace je jedna z nejsilnějších žen. A spousta z nás uzná, že ta žena přežila něco, co by moc lidí nezvládlo.
Tahle kniha mě donutila velmi pečlivě sledovat dokonalé páry kolem mě. Při čtení knihy jsem byla rozpolcená. Na jednu stranu jsem měla chuť číst dál, i když jsem byla zhnusená a zděšená z chování Jacka. Na tu druhou jsem knihu chtěla zaklapnout a už se k ní nikdy nevrátit. Jenže to jsem nemohla, protože jsem potřebovala vědět, jak to bude dál. Cítila jsem se v pasti, stejně jako Grace. 
Příběh totiž ve mně vyvolával zhnusení, beznaděj, zděšení a neuvěřitelná frustrace. Tohle je jeden z nejlepších psycho thrillerů, které jsem kdy četla! Nemohu uvěřit, jak úžasně se autorce povedlo celý příběh uzavřít. Bylo to tak logické, uvěřitelné a všechno tak nádherně zapadalo do sebe! Červený pokoj? Famózní! A to propojení přítomnosti s minulostí? Nemám slov! Na konci jsem byla nadšená, ale zároveň jsem se tak neuvěřitelně bála, že se zase jedná jen o nějaký test.

Musím říct, že mě kniha opravdu donutila více koukat kolem sebe a vnímat. Otevřít oči a nevidět je to, co vidět chci, ale i to, co je mým očím skryté. Protože bychom neměli být lhostejní k tomu, co se děje kolem nás! A to je nejsilnější stránkou knihy. Nejen, že vás pohltí příběh, ale může vám i něco předat.

Dlouho jsem přemýšlela, co by moholo být nejslabší stránkou knihy. Ale na nic jsem nepřišla. Omlouvám se. 

Musítě mi odpustit, ale tentokrát knihu neshrnu jedním slovem, ale dvěma. A to psychický teror. Opravdu je to na psychiku velmi náročná kniha. 

Tuhle knihu doporučuji absolutně všem s naprosto klidným svědomím! Už jsem ji pár lidem doporučila a všichni byli nadšení. Takže pokud hledáte knihu, která vás chytne od první stránky a už vás nepustí, tak Za zavřenými dveřmi je správnou volbou. Protože takhle dobře propracovaný psychologický thriller, který by na mě takhle silně působil, jsem ještě nečetla. A rozhodně nemohu říct, že bych na příběh jen tak zapomněla. Knihu jsem četla před půl rokem a stále ten příběh ve mně vyvolává emoce. Tak dobrá ta kniha je!

Českou obálku jsem našla jen tu, co mám i já jako eknihu. A tentokrát není ani velký výběr obálek cizích. Více se mi líbí ta světlá :)




B. A. Paris vyrostla v Anglii, ale většinu svého dospělého života strávila ve Francii. Pracovala v oblasti financí, ale i také jako učitelka. Je matkou pěti dcer. 
Jejím prvním románem se stala kniha "Za zavřenými dveřmi".
V on-line rozhovoru se svěřila, že její celoživotní láska ke knihám začala už v raném dětství.



Nejvýhodnější ceny naleznete na portálu srovname.cz


Opravdu nevím, jestli potřebuji své hodnocení ještě okecávat. Asi všem, kteří si pečlivě přečetli recenzi je jasné, že nemohu dát jinak než naprosto jedinečnou, úžasnou a prostě tu nejlepší jedničku



V minulé recenzi jsme se bavili o knize Chybíš mi.

A co vy? Četli jste tuto knihu nebo jste se ji ještě vyhli? A chystáte se na ni? Popřípadě co na ni říkáte? :)





Mohlo by se ti líbit

6 komentářů

  1. Kniha ako taká pôsobí zaujímavo, ale nerozumiem prečo tak ohúrila svet. Námetom to byť nemohlo pretože ten mi príde docela otrepaný, hlavne v žánri thriller. Možno je naozaj tak skvostne napísaná a to je tajomstvo jej úspechu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně? Právě že až po této knize začínám objevovat knihy jiné s podobnou tématikou. A přesto si myslím, že na tuhle žádná prostě nemá. Má dokonale vykreslené postavy, uvěřitelný příběh a rozmotává se jen postupně. A je božsky napsaná a přeložená.

      Vymazat
  2. Výborná recenze :)Tahle kniha mě láká už od jejího vydání, tak snad se k ní konečně brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Snad jo, protože opravdu stojí za to! :)

      Vymazat
  3. Super recenze, já na takovéhle knížky moc nejsem, ale mamka knižní thrillery miluje, takže díky za tip, co jí kdyžtak koupit k Vánocům (to je hrozný, že už myslím na Vánoce, ale ono to zas tak uteče a budu kupovat všechno na poslední chvíli:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Já na tyhle knihy vlastně taky nebyla. Ale od této knihy na thrillerech opravdu ujíždím. A dala jsi ji nakonec na Vánoce? :D

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)