Jak vyzrát na ztrátu hlasu, kašel či zánět dutin bez chemie! - Gabux

Jak vyzrát na ztrátu hlasu, kašel či zánět dutin bez chemie!

by - 12:36


Je tu léto. A v létě je hodně festivalů a jiných akcích, kdy dáváme zabrat nejen svému hlasu, ale i imunitě. A já osobně velmi trpím na ztrátu hlasu, zánět dutin a kašel. A víte co? Už mě nebavilo do sebe neustále cpát antibiotika a jiné chemické sračičky, tak jsem se podívala na internet a hledala babské rady. A našla. Vyzkoušela jsem jich mnoho. Opravdu. A některé reálně pomáhají! Tak pojďme na to! :)

Ztráta hlasu 

  • Na ztrátu hlasu jasně funguje hlasový klid. Žádné mluvení. A v žádném případě šeptání! Šeptání hlas ničí mnohem víc než křik. Ale nejlepší je opravdu mlčet. 
  • Taktéž je fajn hrnek teplé vody (nesmí být horká) a dvě lžíce jablečného octu (u 500 ml). Můžete přidat lžičku medu. To funguje senzačně nejen na hlasivky, ale i na bolest krku (pokud to není angína). Mnohem hůř to zní a ještě hůř smrdí než jak to chutná. Je to docela dobré, fakt! Já to piji tak 2x denně s odstupem několika hodin.
  • Pravidelný příjem vlažných tekutin. Tekutiny v žádném případě nesmí být ledové ani horké. Obojí hlasivky může poškodit. 
  • Doporučuje se inhalace nebo kloktání teplé Vincentky. Ale upřímně mně osobně moc nefunguje a hlavně mě to nebaví.
  • Když už to není tak hrozné, abych pila ocet, tak přejdu na citron a piji teplou vodu se lžičkou medu a se šťávou z celého citronu. 

Kašel

  • Teplé méko s vymačkaným stroužkem česneku - tekutinu přecedit a přidat lžičku medu. Je to přesně tak nechutný, jak to zní. 
  • Rozehřívající masti. Nevím proč se to už tolik nepoužívá, ale když si takovou mastičku namažete na hrudník, tak dokáže zázraky. A k tomu je to příjemné a konečně nemusíte pít nic nechutnýho.
  • No a vrátíme se k mému oblíbenému a zázračnému octu. Vymačkáme si stroužek česneku, přidáme lžíci jablečného octa, lžíci medu a tadá. Každé čtyři hodiny jednu malou lžičku.
  • Zázvorový čaj. Každý tento zázračný nápoj zná a ne každý ho má rád. Co se dá dělat. Ale musíme mu nechat, že fakt funguje a pro mě osobně je to v zimě velký přítel.
  • Slivovice. A to nejlépe domácí. Já osobně když mám kašel a v noci trpím, tak si musím dát panáka, který mi to uklidní a dovolí mi tím pádem usnout. Zázračná to tekutina. Taťka mi ji během dne dává i do čaje. 

Zánět dutin

Budu mluvit hlavně o zánětu dutin ve tvářích, na které trpím já, ale může to pomoct i na zánět jiných dutin.

  • Pokud máte vanu, tak máte zčásti vyhráno. Napusťte vanu vodou, která bude mít 40 - 45 stupňů. Pokud máte rozehřívající sůl do koupele, tak se ji nebojte přidat. Následně si do ní sedněte a hlavně po dobu 20 - 30 minut mějte ponořené předloktí a buďte nakloněni nad vodu. Mně osobně většinou popraská ve tvářích, což trochu bolí, ale ta úleva potom je skvělá! Pokuste se nevynořovat příliš ruce, ty předloktí jsou zásadní. A mějte po ruce kapesníky.
    Pokud nemáte vanu, tak najděte větší lavor, do kterého dokážete ponořit celé vaše předloktí a postup už je stejný. Po vaně se zabalte do dek a poťte se. 
  • Další skvělý tip je obklad horkýma bramborama. Brambory dejde normálně vařit a jakmile budou hodně teplé, tak je vyndejte a nakrájejte na plátky. A přes utěrku (abyste se nepopálili) si tím obložte obličej a hlavně místa dutin, kde vás zánět chytil.
  • Obklad z horké soli. Sůl nahřejete na pánvičce a následně nasypete do pytlíčků, které přiložíte na postižená místa. Někomu to pomáhá víc než brambory, ale já sjem věrná bramborům.
  • Dost důležité je být ve vlhkém prostředí - stačí položit na topení mokrý ručník.
  • Je skvělé inhalovat slanou vodu. 
  • Když si prohmatáte lícní kosti, tak poměrně blízko nosu je tam takový ďůlek. Docela pomáhá si ho masírovat několikrát denně prstem



Když mě zasáhne ztráta hlasu, tak na mě nejlépe působí horká voda s octem a medem. Neumím držet pusu a mám potřebu neustále komunikovat, takže při ztrátě hlasu fakt trpím a tenhle zázračný nápoj mi hlas většinou vrátí dost rychle. Taky se snažím hodně pít i jiné tekutiny. Stejně budete mít asi po octu žízeň. A ne, žádné léky vám nepomůžou dostatečně rychle. Existují, ale je to hrozně silná chemie a nevyplatí se to. Většinou mi ocet pomůže dokonce rychleji. No a taky se smiřte s tím, že když jednou ztratíte hlas, tak k tomu máte nakročeno neustále. Jen vloni jsem hlas ztratila třikrát. Letos ani jednou a ťuk, ťuk, ťuk.

Když mě zasáhne kašel, tak spoléhám na slivovici, rozehřívající mast a zázvorový čaj. Když je opravdu nouze, šáhnu po nechutnější variantě viz rady. Většinou kašel odstoupí, ale někdy se nedá nic dělat a musím jít za lékařem. Ne že by ty prášky zabraly. S kašlem většinou bojuji několikrát ročně a obvykle u mě trvá tak dva až tři týdny s prášky i bez nich. 

Když mě zasáhne zánět dutin, tak je to boj. Již dokážu rozpoznat první příznaky (vždy mě bolí levý horní zub a bolest mi jde do tváře - blízko nosu), takže mi ta vana, pocení a popřípadě obklad rychle pomůže a zánět je pryč. Pokud vás jednou chytne zánět dutin, tak na to budete trpět. Já osobně mám ročně zánět tak dvakrát až třikrát. Vloni jsem měla čtyřikrát. Ale letos zatím ani jednou, ale nechci to zakřiknout. Ale pokud vás to nepřejde po prvním dnu, tak upalujte k doktorovi. Není to taková prdel a umí to udělat dost velkou neplechu. A antibiotika (ty vám dají určitě), jsou sice hrozná chemie, ale fakt se člověku uleví. 

Takže podle toho počtu, kolikrát ročně na to trpím, asi pochopíte, proč se chci tak moc vyhnout antibiotikům. Jeden rok jsem ztratila hlas - bum antibiotika. Týden na to zánět dutin - bum antibiotka. A tři měsíce na to znovu. A mít antibiotika tak rychle za sebou a tolikrát ročně prostě není absolutně zdravý, takže jsem začala hledat alternativy. Bylo by škoda si je nechat pro sebe, tak doufám, že vám aspoň trochu pomohou :) 

Tak co? Pomohl vám tento článek? A bavil vás? Trpíte na něco a už na to máte vyzkoušené své babské rady? Jaké? :)





Mohlo by se ti líbit

29 komentářů

  1. Já mám dobrou zkušenost s rostlinou rýmovník. přítel je často nemocný a uvařil si z něj čaj a za 2 dny bylo nachlazení pryč

    OdpovědětVymazat
  2. Výborne vychytávky. Tiež sa snažím všetky tie neduhy riešiť prírodnou cestou ale niekedy sa skutočne nedá a občas i ja skončím na antibiotikách. No i tak v mojej domácnosti je na každom kroku med, zázvor, citrón a kopa byliniek (šalvia, oregano, tymián ai) a tinktúr pomocou ktorých si pomáham. Mňa hrdlo bolieva dosť často mám ho asi náchylnejšie a tak hľadám metódy ako na neho vyzrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky občas skočím po antibiotikách. Třeba zánět dutin není moc prdel a když to nejde takhle bez chemie, tak prostě šáhnu po antibiotikách no. Co se dá dělat. :)
      Zkus ten jablečný ocet. Ten pomohl mně a zmírnil i kamarádce bolest v krku při angíně :)

      Vymazat
  3. Já měla jako malá problémy s hlasivkama a všichni do mě furt cpali, že mám žrát syrový vajíčka. Že to dělají zpěváci.
    Hahahaha. Ty tvoje rady zní teda mnohem přesvědčivěji.

    Jinak já si dávám slivovici tak nějak na všechny případy. Ale na ten kašel je asi fakt nejlepší. :D

    Dokonalý tabu



    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vajíčka pomáhají, ale je to trošku hazard.
      Tak tu moji zkus. je to fakt super a není to tak hrozný, jak to zní.
      Slivovice je kámoš! :D

      Vymazat
  4. Veľa z týchto vecí robila moja mamka keď som bola malá. Pamätám si ako mi nechutilo to mlieko s medom a cesnakom. Doteraz mám tu chuť v ústach, keď si na to spomeniem :-D

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne vše chutná výborně, ale hlavní je, že to pomáhá! :D

      Vymazat
  5. Skvělý článek hlas ztrácím pravidelně v létě, tím, že ho vykřičím na letní festivalu a potom už stačí popíjet čajík a být potichu :).
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Festivaly jsou na hlasivky vždycky záhul, ale já se zatím držím! O:)

      Vymazat
  6. Super tipy, ukládám si je až budu někdy nemocná! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek! :) na zázvorový čaj nedám dopustit ve všech třech ohledech, vždycky mě zachránil :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Přesně. Zázvor je takový zázrak přírody. :)

      Vymazat
  8. Zajímavý námět na článek :) Mě třeba na škrábání v krku nejvíce pomáhá poctivá česnečka :D Já tento článek uvítám spíš v zimě než teď v létě :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík :) Česnečka mi nejvíc pomáhá na kocovinu :D
      Tak já většinou právě ztrácím hlas nebo mám zánět dutin v létě. Proto tohle načasování. A navíc jsou festivaly, což ke ztrátě hlasu vede často :D

      Vymazat
  9. My doma využíváme v podstatě to samé.:) Přítelova rodina ještě na kašel používá domácí speciální medicínu, z čeho je nemám ponětí, prý tajný recept :D Ale je to sladký a zvláštní.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :) Tajný recept? To mě ale zajímá! :D

      Vymazat
  10. Rady jsou úžasné, ale doufám, že je nebudu v brzké době potřebovat :D

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělé tipy :) Doufám, že je nebudu muset použít, ale pokud ano, tak určitě vyzkouším. Taky se vždycky pokouším na bacily vyzrát nejdřív přírodnější cestou a až pak chemie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám s tebou! :) Přírodní cesta je občas složitější, ale rozhodně pro tělo milejší :)
      A díky :)

      Vymazat
  12. Ty rady na hlasivky určitě brzo využiji .. přesně jak píšeš, taky trpím na ztrátu hlasu. Povětšinou ho neztratím úplně, ale zním jako nějaký mutant :D a teď když pracuji v rozhlase, tak si takovou věc nemůžu dovolit. :D

    www.neverbealone.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že ti to pomůže! :) Já většinou zním jako taková ta sýpavá hračka, které dojde dech. :D Jééé v rozhlase? To by mě taky bavilo! :)

      Vymazat
  13. Ty jo já už si myslím, že jsem ti to komentovala na IG, ale kecala bych, každopádně už jsem tvůj článek četla a jsou to super rady :) Já teda sahám hned po mentolových bonbonech a horkém čaji s citronem a medem. A hodně ovoce a zeleniny a vždycky doufám, že to přejde :D Každopádně příště některé tipy vyzkouším :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Horký čaj je super, ale na některé neduhy se naopak vůbec nedoporučuje, tak už jsem opatrná. Ale citron a med jsou takové malé zázraky. A třeba bonbony mi vůbec nepomáhají :X
      Ovoce a zelenina je super, ale já většinou úplně přestávám mít hlad, když jsem nemocná a jsem ráda, když do sebe dostanu aspoň něco. :X Tak pak dej vědět :)

      Vymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)