Co vám o vysoké nikdy nikdo neřekl II. - Gabux

Co vám o vysoké nikdy nikdo neřekl II.

by - 21:14

we❤️it a photoshop

K mému údivu měl první díl o vysoké škole docela úspěch a jsem za to neuvěřitelně ráda. A jak jsem slíbila, tak píšu pokračování. Tentokrát se podíváme na tajuplné místo, kterému se říká koleje. Nebudu to zbytečně okecávat a hned se do toho pustím. Jen doporučuji první přečíst část první! :)

Ale tohle celé má jedno velké ALE. To množství svobody vás může dost snadno porazit. Protože proč byste šli spát zodpovědně o půlnoci, když můžete jít v pět ráno a pak v osm ve škole umírat? A proč byste se z toho měli poučit a neudělat to znovu? Pro jistotu ještě tak aspoň pětkrát? Zábava ne? Nač si z té školy něco odnést, když se tam můžete poměrně pohodlně dospat, že jo. Život na kolejích. Jak vzrušující! Budete žít sami. Bez rodičů. Pocítíte tu pravou svobodu! Budete si chodit kam jen chcete, kdy jen chcete a vracet se taky budete, jak vás napadne. Hurá!

Hele je dost možný, že zezačátku budete dost zmatení. Budete si muset zvykat na mnohem menší životní prostor a další různé omezení. Tak třeba nepohodlná postel, která vrže pokaždé, když se pohnete. Což je dost nepříjemné. Asi stejně jako ty pružiny v ní. Ještě horší je, když vrže postel ze sousedního pokoje. Poměrně pravidelně a držící si rytmus. A pak se taky ozývají další různé zvuky. No přiznejme si to, že ty stěny nejsou zrovna tlusté. Pak taky málo místa. Kam jako všechny ty věci máte dát?! Zezačátku neřešitelný problém. Ale nakonec zjistíte, kolik chujovin tam vlastně máte. Hrozný pracovní stůl a nepohodlná židle? To může vypadat jako problém, ale nakonec stejně většinu času budete trávit na posteli, tak na to sere pes. Ale když to zvládnete, tak vás bude čekat další překážka.
Třeba u nás na milovaném Strahově jsou společné koupelny i záchody, což pro některé může být matoucí. A nezvyklé. A pro některé to může být hodně o překonávání svých hranic. Protože přiznejme si to. Nikdo na táborech neměl rád společné koupelny a záchody a to i když se jednalo jen o vaše pohlaví. Natož mít to společné i s pohlavím druhým. Obzvlášť, když jsou někteří lidé hrozná prasata. Pro někoho nepředstavitelné. Někoho to i z koleje vyžene. Ale pokud vydržíte, tak vám to za pár týdnů ani nepřijde. Fakt. Tímto zdravím erasmáka od nás z chodby, který vyšel ze sprchy, když jsem si čistila v koupelně zuby, v celé své kráse a řekl mi s úměvem Hi a pak se začal oblékat.
Ale věřte mi, že za pár měsíců se budete divit, kolik věcí v tom malém pokoji je. A budete se sami sobě smát při představě, jak moc vám vadil ten malý pokojíček, kterému teď s láskou říkáte domov. A společné koupelny? Pohoda. Nic se neděje, jsme přece všichni lidi. Fakt vám to časem bude připadat úplně normální.

we❤️it
Nesmím zapomenout, že se naučíte spoustu nových věcí. Pokud jste doteď nedrželi v ruce vysavač, mop či cokoliv jiného, tak se to prostě naučíte. Nebude vás to bavit a budete to dělat jen když už to nepůjde dál snést. No a umývání nádobí? Vy to umyjete a za hodinu můžete jít umývat zas. Neskutečně se to množí. Fakt. Rychleji jak králíci.
A taky se toho hodně naučíte o sobě. Zjistíte, že jste ochotní šáhnout, ochutnat či zkusit něco, co by před nástupem na kolej nepřipadalo v úvahu! Získáte fakt hodně zážitků. I ty, které byste si radši odpustili.

Jídlo, jídlo, jídlo. Téma, které otáčí světem. No řekněte, kdo z vás nejí rád? A na začátku měsíce si budete dopřávat. Protože budeme mít spoustu peněz. Že vaši rodiče příliš neschvalují pizzu, kebab, asijské jídlo nebo třeba burger? No a? Vy teď můžete! Nikdo vás nehlídá a nikdo na vás nebude za to ošklivě koukat. A už vůbec nebude mít nikdo blbé kecy. Takže v pondělí pizza, v pátek třeba ten burger a v neděli se nic nedělá, takže si jídlo zase objednáte a pro změnu třeba sushi. Protože proč ne? Peníze jsou a vy na to prostě máte chuť. Dokud nebude půlka měsíce a vám dojde, že z těch peněz už moc nezbylo a zbytek měsíce budete asi žít na rohlících a čínské polívce. A nezapomeňme na to, že příští měsíc uděláte pravděpodobně tu stejnou chybu.
A víte, co je ještě hodně kouzelný? Že to domácí kouzlo s plnou ledničkou nefunguje. No fakt. Vy suveréně přijdete k ledničce (pokud máte to štěstí a máte ji), otevřete ji a NIC. Protože jste si jaksi zapomněli nakoupit. Do teď jste to nedělali a tak nějak si nemůžete zvyknout, že najednou musíte, pokud nechcete koukat do té prázdné ledničky. A zaručuju vám, že do té prázdné ledničky budete koukat často.
Abych nezapomněla, tak se naučíte s jídlem parádně experimentovat a ochutnáte kombinace jídel, které by vás nikdy nenapadly, že by spolu šly. A kupodivu to bude většinou i k jídlu.
A to, že je občas něco pár dní prošlé? Čuchnete, ochutnáte a usoudíte, že je to ještě okey a v klidu to sníte. Hlavně žádnej stres.

we❤️it
Mysleli jste si někdy, že máte docela dost oblečení? Třeba spodního prádla nebo ponožek? Jo? Tak kolej vás přesvědčí o opaku. Věřte mi, že se vám nejednou stane, že přijdete ke skříni a zjistíte, že máte poslední kus spodního prádla. A co to znamená? Že ani v případě špinavého prádla domácí kouzlo nefunguje a vy si prostě musíte prát sami.
Takže zvednete svoji línou prdel a dojdete se na vrátnici zeptat, jestli je volná pračka. Většinou se nepoštěstí na první pokus, ani na druhý... Často ani na pátý. Ale jednou se to poštěstí a vy naplněni štěstím šlapete k pračce, která vám to oblečení vypere. Ale ejhle! Ona ta pračka má strašně moc tlačítek a různých dalších pičičfundích věcí. Nakonec prostě pokrčíte rameny a zapnete to na random program, že to nějak dopadne. Ti osvícenější z nás aspoň ví, že se prádlo pere na tmavé, bílé a barevné. A ne že se všechno pere dohromady, takže nehrozí, že z bílých kalhotek budou růžové. Tímto zdravím Dominika, který takhle obarvil spolubydlícímu trenky! No a těm šťastnějším to vyjde a oblečení bude okey. Jen se vám pravděpodobně ztratí ponožka. Nebo dvě, ale každá z jiného páru.
A nakonec buďme upřímní. Když to oblečení dobře pověsíte, tak žehlit prostě nemusíte. Ne, že byste neměli žehličku. Ale proč to žehlit, když je to skoro rovný, že jo.

O penězích jsem už trošku psala u jídla. Ale věřte mi, že vy nebudete utrácet jen za jídlo, které by se dalo obhájit, že ho k životu potřebujete. I když určitě nepotřebujete burger každý týden. Budete utrácet za hrozné chujovinky, protože je prostě budete potřebovat mít. A pokud máte třeba nějaký koníček? Třeba čtení? Malování? Tak věřte mi, že pokud jste se aspoň trochu krotili, tak přestanete. No tak uznejte, že tu knížku prostě musíte mít. A tamty barvy taky. Jo a tam je super řetízek. A bez těch bot prostě nemůžete žít. No a taky je životně důležité si právě teď hned koupit ten batoh.
Taky si myslím, že se vám velmi rozvine vaše kreativní myšlení. Protože nemůžete rodičům neustále psát tu samou verzi sms zprávy, že potřebujete peníze. Musíte být trošku vtipní, nebo originální. No a nebo aspoň se o to snažit.
Je taky dost možný, že na konci měsíce budete chodit hodně na návštěvu k přátelům a vyjídat je. Ale budete to dělat s tou největší láskou, které jste schopni. A vždycky vám bude u nich chutnat. No a někdy je budete chodit vyjídat i bez toho, že byste neměli svoje. Jen tak. Pro utvrzení vašeho přátelství. Díky Lucko a Pavle!
Každopádně se vždycky někdo najde, kdo vás podrží! I kdyby to byl jen člověk ze sousedního pokoje, kterýho skoro neznáte.

we❤️it
Něco se kolejím musí nechat. Neexistuje tam možnost, že byste se nudili, pokud sami nebudete chtít. Tam se neustále něco děje. Támhle vás někdo otravuje tím, že griluje a vy kvůli tomu máte hlad. Pak támhleten týpek vám velmi zpříjemňuje noc svým opileckým zpíváním na chodbě a nesmíme zapomenout na tamtu holčinu, která se strašně ráda hádá se svým přítelem v šest hodin ráno. No prostě zábavička!
A připomeňme si jeden známý fakt. A to ten, jak moc budete zkoušet vaše játra. Protože přece nemůžete jen tak odmítnout, když vám přátelé napíšou, ať si jdete s nima někam sednout. Pětkrát týdně.
A když už jsem u těch přátel, tak těch teda na kolejích získáte hromady. Hlavně v těch hospodách, koupelnách, jen tak někde v areálu či u někoho na pokoji. A to se přece vyplatí!

Když se budete vracet domů, budou vás vítat jak dlouho ztracené dítě. Aspoň ze začátku, než si zvyknou. Pak už jim tolik chybět nebudete. Ale i tak se o vás budou starat. A to je přece bájo, že máte navařený oběd a nemusíte jít někam něco lovit a pak si to jít ještě ke všemu ukuchtit. Prostě pohoda lahoda. Konečně plnohodnotný oběd. A co je na tom nejlepší? Nic vás nestojí! To je přece tak kouzelné. Připadáte si jak v pohádce. A víte co ještě? Až pojedete z domu zpátky na kolej, tak povezete hromady jídla a budete štastní a usměvaví a prostě se budete tvářit, jako by na světě nebylo nic zlého. Protože vy budete zamilovaní. Do svého jídla, které si vezete.

we❤️it
Když to teda shrnu, tak na kolejích můžete zažít ty nejšílenější, nejlepší, nejhorší a nejdebilnější nápady na vlastní kůži! A bude vás to bavit.
Budete milovat ten minimální prostor k životu se vším tím trápením a bez všech těch domácích kouzel. A nepochybuju o tom, že na to jednou budeme s láskou a úsměvem vzpomínat! 

A zkouškové? Tak o něm si tedy povíme příště...

A co vaše zkušenosti s kolejemi? Jste kolejový typ nebo ne? Proč? A pokud ještě nejste na vysoké, budete chtít na kolej? :) 


Mohlo by se ti líbit

22 komentářů

  1. Článek je super. Poslední dobou tyhle články o „vejškách“ dost hltám, protože mě to od září čeká taky. Docela počítám, že mě ten první rok na koleji čeká taky.
    Díky, pobavila jsem se....tyhle články mě vždycky napůl vyděsí a naopak hned v druhé větě uklidní, že to není zas tak strašný, a když to přežili jiní, tak proč ne já? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se na září těš. Je to velká jízda! :D Jsem ráda, že tě i uklidní, protože to by měly. A zaručuji ti, že to tak či onak přežiješ i ty :D

      Vymazat
  2. Dva semestry a kolej nesnáším (a to jsem na Podolí, přítel byl v prváku na 11 na Strahově). Prostě to pro mě není a navíc máme na patře s prominutím prasata. Nejsem typ, co pije (ano, vážně jde bez toho přežít vysoká a dokonce i FJFI), nemám ráda párty a potřebuju se hlavně vyspat (v letním semestru čtyřikrát týdně od půl osmé, milé). Naštěstí máme možnost, takže nás teď čeká stěhování na byt. Ach, vlastní kuchyň. (No a ty další věci mi stejně nevadí. Jako nevím, já peru i doma sama, uvařím si taky, když jsem doma delší dobu tak nakoupím. Tohleto někoho v prváku na vysoké překvapí?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kámoš na Podolí bydlí, ale stejně je furt nasáčkovanej na Strahově.
      Je jasné, že kolej není pro každého. A to je samozřejmě ok, protože bychom se tam ani všichni nevešli :)
      Já mám výhodu, že se vyspím, i když je třeba na chodbě párty. Mě to fakt neruší. Když spím, tak spím.
      Ale teda vlastní kuchyň mi hodně chybí, co si budem...
      A ano, někoho to na vysoké určitě překvapí. Vlastně většinu lidí. Třeba s tím už do styku přišli, ale ne tolik a nebylo vše na nich bez možnosti se hned na místě poradit s někým zkušenějším.

      Vymazat
  3. Super článek! Já bydlím na koleji na Hvězdě a musím říct, že se spoustou věcí souhlasím...Hlavně to prádlo :D To se mi nikdy nechce prát, dokud mi prostě nedojdou spoďáry a vyprat si musím. A žehlení? Neexistuje! Na druhou stranu ale hrozně ráda vařím, takže plnohodnotné obědy mám téměr každý den a o peníze, naštěstí, taky nouzi nemám. No a taky nejsem vůbec společenský typ, takže za tu dobu, co tady bydlím, mám na koleji přesně 0 kamarádů a nejvíc mi to vyhovuje :D :D

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D
      O Hvězdě jsem asi někde něco četla, ale neznám ji. A to prádlo je peklo. Já taky peru jen když je už fakt velká nouze. A žehličku sice mám, ale na co si přidělávat práci :D
      Mně vaření nevadí. Ale nebaví mě chodit přes půlku chodby a když si něco zapomenu, tak znovu. Prostě ne. :D Takže mě zachraňuje hodně menza.
      Ale teda o peníze mám nouzi neustále. Neumím šetřit.
      Tý jo a není to trochu škoda? :D

      Vymazat
  4. Skvělej článek! fakt! mě vysoká čeká za rok, tak se mám asi na co těšit :D

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  5. Brzy mě to taky čeká :D Ale přiznám se, že budu ráda, když si vůbec vyberu kam na školu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vybereš. Ale možná špatně a budeš to měnit. Tak to nijak nehroť. Stejně nepoznáš dopředu, jestli tě to bude opravdu bavit :D Hlavně si to užij :)

      Vymazat
  6. Já teda takovéhle zážitky z kolejí nemám :D Postel mám v pohodě, mám zaplacené lepší koleje, kde mám vlastní soc. zářízení, i taťka mi posílá dost peněz na všechno. K tomu si ještě chodím přivydělávat, takže já si nemůžu stěžovat :) Jediný, co mi na kolejích vadí, tak to, jakou jsem chytla spolubydlu -,- z tohoto důvodu si na příští rok budu shánět byt :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám teď taky postel v pohodě. Novou. :D
      My máme jeden blok s vlastním zařízením, ale čoveče... Mně by stačilo jen umyvadlo. Možná vařič. Zbytek mi nevadí, že je jinde a vlastně mě to docela baví :)
      Já asi dostávám taky peněz dost. Nebo minimálně e s tím dá naprosto v pohodě vyžít, ale já nejsem moc šetřílek :D
      Spolubydlící jsem si naštěstí vybírala a bydlím se spolužačkou, takže s tím jsem v pohodě. :)
      Hodně štěstí s hledáním bytu!

      Vymazat
  7. Jojo, prázdná lednička forever! :D Každopádně mi při čtení tohohle článku došlo, že bydlím nejspíš na špatné koleji, protože tady moc přátelský lidi (v tom smyslu, že by tě jen tak zdravili a někam zvali) nemáme. Anebo to je mou osobou a vypadám jako někdo, kdo nerad zábavu. Fňuk?
    Jinak skvělý článek, moc se těším na další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrozný! :D Být bez jídla :D
      Fakt ne? Fíha. Tak na Strahově je to normálka. Denně mě zdraví několik lidí, co jsem snad ani nikdy neviděla. Takže ti doporučuji přemigrovat k nám do Prahy a na Strahov :D Protože osobou to nebude!
      Díky moc :)

      Vymazat
  8. Moc pěkný a poveden článek :) Po pěti letech na vysoké se v něm úplně vidím, všechno to je totiž vážně pravda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Tak to jsem ráda, že i takhle po čase se to blíží k pravdě :D :)

      Vymazat
  9. Pri čítaní tohto článku som sa striedavo usmievala od ucha k uchu a spomínala na moje staré časy na internáte a pomedzi to som trpela výbuchmi smiechu a prikyvovala jedna radosť. Je milé, ako to všade funguje rovnako... Musím ale povedať, že upratovanie bolo hneď zábavnejšie večer pred skúškami, vtedy sme dokonca sťahovali nábytok, len aby sme oddialili učenie-mučenie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem neuvěřitelně ráda, že to sedí takhle napříč místy :) Já musím upřímně přiznat, že před zápočtovým testem nebo zkouškou máme vždy dokonale vysáto, vytřeno, umyté nádobí, utřený prach, vypráno a ještě si ustelem! :D Utíkání k menšímu zlu, tomu říkám :D

      Vymazat
  10. Tip na množiace sa riady : 1x tanier, 1x príbor, 1x hrnček a 1x pohár ... na konzumáciu .. tým pádom sa riady nemnožia ale musia byť umývané pravidelne :D overená metóda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fajn tip, ale pak nejdou dělat pokojové párty s kopou jídla :D

      Vymazat
  11. Já jsem fakt docela upřímně ráda, že jsem na koleje nešla, volila jsem studentský sdílený byt. Má to své velké výhody :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já bych zase neměnila. Jo štve mě ta kuchyňka, že nemáme na pokoji. Ale jinak? Nemůžu si stěžovat :) Ale chápu, že koleje nejsou pro každého. Každý měsíc někdo uteče. :)

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)