Moje cesta do Španělska II. (Pláž, památky, tipy) - Gabux

Moje cesta do Španělska II. (Pláž, památky, tipy)

by - 17:05


A je tu druhý díl, který bude malinko delší, než díl první. Ale nebojte, nebudu vás tu mučit dlouho!

PLÁŽ


My byly celou dobu jen u nás na pláži v Castelldefels, Playa, ale podělím se s vámi o pár věcí, kterých jsem si všimla.

  • Ráno je pláž poměrně prázdná. Ale je jedno, co je za den, ale odpoledne a večer je plno. 
  • Na pláži nesmíte hulit. Což je docela logické. Ale my jsme si tak ležely a opalovaly se a najednou se u skupinky vedle nás zastavili dva policisté na čtyřkolkách a asi hodinu tam řešili, že tam hulí. Museli dávat občanku a ještě něco si tam vykládali. Taky jim prohrabali batoh a to nejen těm dvoum, které chytili, ale celé skupince. Vím, že řešili nějaký záznam nebo co. Ale na víc mi nestačila má znalost španělštiny, pardon. Každopádně my se docela bavily. 
  • I když přes noc určitě pláž uklízeli, tak dost rychle tam byl bordel. Nedopalky, kelímky, obaly,... No prostě nic moc. Ale viděla jsem horší. 
  • Medúzy. Byly tam. Nevím, co to bylo za druh, ale objevily se až poslední den. Místní je vylovovali zahrabávali do písku. Což mně osobně je dost proti srsti. 
  • Jak jsem již psala v prvním díle. Hlídejte si věci. Nevšimla jsem si sice žádných zlodějů a hodně místních si na ručnících nechávali mobil a všechno, když se šli koupat, ale já bych to neriskovala.
  • Přímo na pláži jsem viděla asi jen dva ty "pouliční" prodejce. Ale u cesty směr pláž byla stejná skupinka každý den. 
  • Nebyly tam bojky.
  • Moře krásně čisté, průzračné a naprosto bombové. Zažily jsme klidné dny i divoké vlny - dokonalost! 
  • Vemte si slunečník. Sluníčko je občas opravdu ostré a to nemusí být ani nutně poledne. 
  • Připravte se na to, že písek opravdu hodně pálí. A vzít si na pláž černé boty taky nedoporučuju. 

PAMÁTKY

Do Barcelony se jezdí hlavně za Gaudím a my jsme taktéž jely hlavně na něj. Nenechte se odradit vysokými cenami vstupenek či dlouhými frontami před památkami, ani jednomu se nevyhnete. Občas se prostě budete muset hodit do zen režimu. A nezapomeňte si ověřovat otevírací hodiny!

La Sagrada Familia

15 Euro + poplatky
To, že je Sagrada nádherná, jsem věděla a byla jsem na to připravená. Ale to, že je uvnitř nadpozemsky krásná a sednu si z ní na prdel, tak to jsem nečekala. Úplně mě to tam porazilo. Na všechno jsem se dívala s vykulenýma očima a s otevřenou pusou. Musím říct, že atmosféra uvnitř této nádherné budovy mě dostala do kolen a vehnala mi slzy do očí. Opravdu to za ty peníze stojí.

Casa Batlló/Milá

Jsme chudé ženy, takže jsme si tyhle dvě památky odpustily a kochaly se jen zvenku. Ale i tak to za to stálo! Navíc stojí kousíček od sebe a můžete kolem nich projít až půjdete z vlaku směr Sagrada.


Parc Güell

Nově se park platí. Cena je 7 euro 
My šly jen do neplacené části a přesto nám to zabralo většinu dne. Park je nádherný a má úžasnou atmosféru. Nelituju toho. Do placené části nakouknete z různých částí parku, jen to prostě neuvidíte zblízka. Například slavné mozaikové lavičky.  Lidé se zde hezky rozprostřeli, takže nebyly ani moc davy. Po parku jsou rozmístěná pítka. A taky počítejte s pouličními prodejci. A že jich v parku je! 

Moderní Barcelona

Až si budete chtít odpočinout od umění 19. století zamiřte do moderní čtvrti Barcelony – El Poblenou. V prostoru, který dříve zabíraly továrny a jiné industriální budovy se dnes pyšně na odiv vystavují nejmodernější barcelonské budovy. My to bohužel nestihly.


Nezapomeňte ani na pobřeží. Bylo to tam nádherné a ten mořský vzduch! Rozhodně si nemyslete, že by se nebylo na co dívat. Celá Barcelona je krásná jako celek a snad v každé ulici vás něco zaujme. A architekturu mají opravdu nádhernou. 


TIPY

  • Na památky si lístky kupte určitě na internetu. Ušetří vám to čas i nervy. Dost často jsou na určitý čas a jsou vyprodané. Udělejte to tedy několik dní dopředu. 
  • Choďte pěšky. Většina památek je od sebe do kilometru a půl (většinou ale jen pár stovek metrů) a je škoda utrácet za další lístky na MHD. 
  • Určitě navštivte trh La Boqueria Mercat. Měla jsem tu kelímek toho ovoce a stripsy. Musím říct, že ta atmosféra tam byla dokonalá. A rozhodně je tu velmi široká nabídka. Nejvíce tu bylo ovoce, masa a sladkostí. Ale najdete zde i oříšky, mořské potvory, hotové jídla a koření. 
  • Nebojte se komunikovat. Moc anglicky tu nemluví, ale rozhodně jsou milí a vždy se nějak dorozumíte. 
  • Určitě nezapomeňte na tipy na ubytování a dopravu sem a zpátky z prvního dílu
  • Navštivte jejich různé obchůdky v centru. Ceny mají většinou sjednocené a nabídku dost podobnou. Já jsem v jednom zapadlém obchůdku našla krásné modré šaty a následně jsem je našla i v jiném větším, takže jsem byla nadšená, že se nemusím vracet. 
  • Zkustě Sangriu. Mně osobně příliš nechutnala a jedna mi stačila, ale byla by škoda nezkusit "jejich" nápoj. 
  • Navštivte kavárnu El Bosc de les Fades. Nádherný strop, úžasná atmosféra. Budete si připadat jak v pohádce a ceny jsou taky v pohodě. Je to kouse od trhu zmíněného výše. 
  • Španělé nejsou příliš ranní ptáčata. Snídaně od devíti, oběd stěží na jednu, večeře od půl deváté. Děti si na hřišti hrají ještě v jedenáct v noci. Nikdo nikam nespěchá. Nikomu absolutně nevadí, že si téměř nerozumíte. Rozhodně se kvůli tomu nikdo nečertí a nemluví na vás nahlas a pomalu. A jeden večer jsme si s Markét koupily flašku v obchodě a otevřeli nám to milí číšníci v restauraci. Takže se připravte na pohodu a místo, kde se opravdu nespěchá. 


V posledním díle vás zahltím fotkama a shrnu celou dovolenou. Doufám, že jsem na žádné důležité informace nezapomněla a napsala je aspoň do jednoho z dílů!

3. díl


Tak co? Vyrazíte do Španělska? Nebo už jste byli? A jakou památku byste nejraději navšívili vy? 



Mohlo by se ti líbit

16 komentářů

  1. Aj ja chcem ísť teraz :-D Vyzerá to na mega výlet a páči sa mi, ako práve takéto články s tipmi poukazujú na to, koľko skúseností dokáže človek nabrať jedným výletom. Cestovanie očividne urýchľuje rast osobnosti. :) Veľmi pekne spracované.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Jedna krátká dovolená a tolik nových zkušeností a zážitků! :)

      Vymazat
  2. Mmmm, tak tady se určitě někdy podívám! ♥
    Ve Španělsku jsem byla, na Malorce. Ale moc mě mrzí, že si nic nepamatuji. Bylo mi asi 5 let.♥
    Pěkný článek a zpestření světa :) děkuji

    Vee https://yourvee.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek :) Mám cestovatelské chutě a ráda bych se jednou podívala i do Španělska :) To se pak budou všechny rady a poznatky hodit :)

    OdpovědětVymazat
  4. V Barcelone som ešte nikdy nebola :) Super článok

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  5. Španielsko je moja vysnívaná krajina, kam sa chcem určite pozrieť. Niekedy som tam chcela aj bývať 😉

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych tam asi bydlet nechtěla, ale jet tam třeba na měsíc by mi nevadilo!

      Vymazat
  6. V Barceloně jsme byli před pár lety na týden na dovolené a bylo to super:) Jak jsi psala v předchozím článku ohledně cen za jídlo, tak dražší to tam bylo, ale zase bylo fajn, že jsme kolikrát narazili na poslední menu, dke byla polévka, hlavní jídlo a desert a ceny byly tak kolem 15-17 euro a člověk se tak napral, že mu to pak vystačilo až do večeře:) Jen z těch veřejných pláží jsem nebyla tak nadšená, ale jinak měla Barcelona úplně boží atmosféru:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My na žádné takové menu nenarazily, tak třeba příště! :D
      Tak my naštěstí měly blízko tu pláž a ta byla od Barcelony asi půlhodinku vlakem. Jo, občas tam bylo hrozně moc lidí, ale většinou to tam minimálně dopoledne bylo poloprázdné a to bylo fajn :)

      Vymazat
  7. Španělsko je nádherné, byla jsem 2x a pokaždé super, Barcelonu jsem si hodně zamilovala ♥

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, ta atmosféra a žití Španělů je skvělá. Byla jsem tam před 2 lety, akorát ve Valencii, kde jsme navštívili to obří akvárium. Celkově se mi líbí, jak na většině míst u moře je takový ten správný noční život. Černé boty jsem si vzala na pláž jednou a už nikdy víc. :D Pěkný článek. :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve Španělsku je prostě živo :) Jooo černé boty jsou peklo!

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)