Filmové novinky 2018: Láska, děs, humor, sex I. - Gabux

Filmové novinky 2018: Láska, děs, humor, sex I.

by - 18:03


Několik měsíců zpátky jsem vydala dva díly ze tří o filmových novinkách 2016. A letos jsem se rozhodla k tomuto tématu vrátit. Proč? Protože tento rok vyšlo a ještě vyjde spoustu zajímavých filmů. Ale posaďte se rozhodně pohodlně. Je to jeden z těch dlouhých článků. Dal mi zabrat, takže hádám, že ani přečten nebude za 5 minut.

Dukla 61 


Žánr: Drama, historický
Info: Česko, 2018, 154 minut
Oficiální obsah:
Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století.
1. část: Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence.



Můj názor:
Teda. Já nemám slov! Tenhle film mě dost silně zasáhl a musím přiznat, že se mi chvílemi chtělo i brečet. Tento film vypráví velmi silný příběh, který by měl každý znát. Je to unikátní návrat v čase do regionu, jehož největší bohatství i prokletí představovalo černé zlato.
Obsazení je skvělé a myslím, že každý herec se skvěle sžil s postavou, kterou hrál. Což bylo dost poznat a dává to další plusové body tomuto filmu.
Celkově je tato havířská tragédie natočena na výbornou. Rodinná rovina je tu stejně důležitá jako ta nervy drásající, která se odehrává pod zemí. Líbí se mi, jak tvůrci pojali mapování celé této události. Je to velmi komplexní.
Tenhle film si zaslouží podtrženou jedničku s hvězdičkou a je to další důkaz toho, že i my umíme natočit naprosto úžasné a silné filmy. I v dnešní době.

Rudá volavka
(Red Sparrow)


Žánr: Drama, thriller
Info: USA, 2018, 140 minut
Oficiální obsah:
Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit?



Můj názor:
Nikdy bych neřekla, že se mi bude líbit tento styl filmu. Tenhle film je dost naturalistický. Na nic si nehraje a ukáže vám i věci, které byste radši neviděli. Volavka má slušnou psychologickou váhu a lidé, co nezvládají násilí, by se mu měli vyhnout. Bude si s vaším suševním stavem hrát.
Obsazení bylo perfektní! Opravdu se jim to povedlo a Jennifer opět dokázala, že je naprosto úžasná herečka, která dokáže zahrát cokoliv.
Vím, že na tento film panují různé názory, ale podle mě je to natočeno skvěle. Předlohou byla kniha, kterou napsal člověk, který se v tom prostředí pohyboval. Takže tu knihu si samozřejmě musím přečíst. Ale abych se vrátila k filmu - vyvolal ve mně silný otřes a zapůsobil na mě.
Tento film nesedne každému. Rozhodně si ale zaslouží jedničku.

Ready Player One


Žánr: Akční, sci-fi, dobrodružný
Info: USA, 2018, 140 minut
Oficiální obsah:
Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí.


Můj názor:
K tomuto filmu mám vztah, protože na něm jsem byla poprvé v kině sama. A užila jsem si to!
Tenhle film je prostě hustej. Doslova splněný sen všech dětských dušiček v dospělém těle. Film je hravý a když se necháte, tak vás snadno vtáhne do děje. Po dlouhé době to byl film, který mi zrychlil tep a naplno jsem příběh prožívala s postavama!
Obsazení bylo nečekané, ale fungovalo. Takže za mě dobrý!
O tomhle filmu každý slyšel, protože to je fakt naprostá bomba a dokonce je to jeden z mála filmů, který se líbí lidem napříč generacím. Je tam dokonalé spojení s realitou a virtuálním světem.
Asi je vám jasné, že si tento film u mě vysloužil podtrženou jedničku s hvězdičkou. Prostě paráda!

Deadpool 2



Žánr: Akční, komedie, sci-fi, dobrodružný
Info: USA, 2018, 119 minut
Oficiální obsah:
Připravte se na druhý příchod Wade Wilsona alias Deadpoola (Ryan Reynolds). Možná s ním prožijeme okamžiky, kdy jako kuchař přežívá skoro smrtící hovězí útok a hned poté prahne po splnění svého velkého snu: stát se nejvyhledávanějším barmanem v Mayberry. A zároveň se chce vyrovnat s tím, že zcela ztratil chuť a snaží se tedy znovuobjevit správné životní koření. Pátrá i po nějakém nestabilním kondenzátoru, bojuje s nindži i japonskou jakuzou a vzdoruje smečce sexuálně agresivních čoklů. Deadpool také vyráží do světa, aby objevil pro něj významné životní body: rodinu, přátelství, novou chuť prožívat dobrodružství a také, aby si zasloužil vytoužený hrneček s nápisem „Nejlepší milovník na světě“. Nebo taky ne. Deadpool je zkrátka chlapík mnoha tváří, byť by ta jeho pravá, ukrytá pod maskou, je pěkně hnusná. Ale za to nemůže. Což ovšem neplatí o jeho hodně černém smyslu pro humor a netradičním přístupu k superhrdinským pravidlům fair play.



Můj názor:
Deadpool je stále šílený. Nebo spíš šílenější. V tomhle dílu jsou vtipy, akce i různé detaily posunuty ještě o trošku blíže k hranici únosného. Aspoň pro mě osobně. Ale i tak! Náš červený sráč se dočkal dalšího suprového filmu!
Obsazení tady snad není třeba ani komentovat. Setkáme se zde s postavami, které už dobře známe i s těma, které teprve poznáme.
No co vám budu vykládat. Je to šílený, sprostý, sexistický a vtipný. Na druhou stranu má film i solidní příběh s vážnými a emocionálními momenty. A ono to, světe div se, všechno dohromady funguje! Soundtrack je super. Nejlepší ale přece jen je, že tento film dává věci do pořádku.
Za jedna. Bez debat.

Avengers: Infinity War


Žánr: Akční, dobrodružný, fantasy, sci-fi
Info: USA, 2018, 149 minut
Oficiální obsah:
Snímek Avengers: Infinity War završuje neuvěřitelnou desetiletou cestu filmovým světem studia Marvel a přináší na stříbrná plátna nejsmrtonosnější a nejultimátnější válku všech dob. Avengers a jejich superhrdinští spojenci musí riskovat úplně vše a pokusit se porazit mocného Thanose dřív, než jeho bleskový útok, provázený ničením a zkázou, zničí vesmír jednou provždy.



Můj názor:
Mě tenhle film hrozně naštval. Protože ten konec? Cože? Kdo má teď zase sto milion let čekat na další díl?!
Nečekaně mě ale ten film fakt neuvěřitelně bavil! Já se totiž bála zapojení Strážců z galaxie, ale nakonec to parádně funguje. Za mě je tu nejlepší záporák, který se kdy objevil. Je chytrý, vychcaný a dokonce ukáže i city! Sedla jsem si z něj na prdel. Jasně, je tu trochu méně humoru, ale je naprosto spolehlivej. Oceňuji postupný nástup hrdinů do akce. Všechno díky tomu dávalo smysl. A dost se mi líbily všechny ty cizí planety a to především ta s trpaslíky. Ale jedno tomuto filmu musím fakt přiznat - Byl plný překvapení a silných scén.
Za mě podtržená jednička s hvězdičkou.


Děsivé dědictví
(Hereditary)


Žánr: Drama, horor, mysteriózní, psychologický
Info: USA, 2018, 126 minut
Oficiální obsah:
Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají.


Můj názor:
U tohohle filmu nečekejte lekačky. Tenhle horor jede na psychologické vlně. Zdeptá vás, naštve vás, vyděsí vás - prostě vás posedne. Děsivé dědictví se zajímavým způsobem odlišuje od ostatních hororů této doby. Tento film nemá v popisu práce vás vylekat. On vás chce vyděsit. A v mém případě se mu to povedlo. Opravdu jsem chtěla v půlce odejít, jak moc na mě film působil. 
Obsazení je naprosto bravurní. Jistě, většinu herců jsem viděla poprvé v životě, ale myslím, že o to lepší to bylo. S ničím jsem si je nespojovala. A upřímně? Herecké výkony na jedničku!
Nebyla jsem schopná vstřebat úplně všechno, ale co si budeme. Tohle byla dobrá psychologická jízda. Jediné, co se nepovedlo byl ten konec. To bylo těžké zklamání. 
Kvůli konci za dva. Ale opravdu naprosto úžasná dvojka!

Tiché místo
(A Quiet Place)


Žánr: Drama, horor, thriller, sci-fi
Info: USA, 2018, 90 minut
Oficiální obsah:
Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou.



Můj názor:
Vůbec nečekejte klasický horor. A rozhodně nečekejte, že ten film nebudete vnímat. Budete. Protože to ticho je děsivé! První dialog mezi herci je až v 38. minutě. A první zvuk jako takový se objeví ve 24. minutě. Mazec co? A navíc to ticho vás donutí se absolutně soustředit na všechny scény.  Je až překvapivé, jak moc ten film, který je založen hlavně na obrazu, dokáže diváka vtáhnout.
Obsazení bylo překvapivé, protože pár herců, co tvoří manželský pár ve filmu tvoří manželský pár i v realitě. A jde jim to! Taky se mi líbí obsazení hluché holčičky.
Ta atmosféra filmu mě srazila na kolena. To bylo tak perfektní! Cítila jsem úzkost, strach a překvapení. Jo a taky znechucení. Ty potvory jsou totiž pěkně hnusný! Rozhodně milé překvapení.
Moc na tento typ hororů nejsem, ale myslím si, že jedničku si zaslouží.

Sestra
(The Nun)


Žánr: Horor, mysteriózní, thriller
Info: USA, 2018, 96 minut
Oficiální obsah:
Démonická řádová sestra z hororu V zajetí démonů 2 se vrací, aby šířila zlo ze záhadného kláštera v Rumunsku, ve kterém řád jeptišek ukrývá děsivé tajemství. Nejtemnější kapitolu ze světa filmu V zajetí démonů Vám přináší legendární James Wan, filmový tvůrce, který stojí za touto úspěšnou filmovou sérií.



Můj názor:
Čekejte opravdu hodně skvostných lekaček, temných míst a chvil, kdy budete chtít ten zatracenej film vypnout! Protože ta tísnivá atmosféra. To je velké sousto. Celý film je neskutečná jízda, který vás nenechá ani na chvíli vydechnout. Valak navíc vypadá naprosto odporně a je v akci hned od začátku. Nečekejte klidný začátek a dlouhé dny. Dny v tomto filmu skoro neexistují. A jako bonus je naprosto skvěle zvolená hudba. Navíc tu najdete i špetku humoru.
Obsazení je naprosto parádní. Přijde mi naprosto skvostné, že do role hlavní sestry Irene obsadili mladší sestru herečky, která v minulých dílech stvárnila vyšetřovatelku Lorraine. Jejich postavy sice nejsou nijak spjaté, ale obě jsou věřící aktoličky obdařené jasnozřivistí. SPOILER! A obě postavy také přežily konfrontaci s démonem Valakem. SPOILER!
Tak takhle nějak by měl vypadat kvalitně natočený prequel, který dosadí jen dílky puzzlí na to správné místo. Všechno dává absolutní smysl a já to miluju. Celá tahle série hororů je naprosto skvostá (až na první díl Annabelle). Ale tohle? Tohle mě posadilo na zadek. Z kina jsem odcházela připosraná, co si budeme.
Jednička s hvězdičkou!

Všimli jste si, že v tomhle dílu je neuvěřitelný počet fakt dobrejch filmů, které stojí za shlédnutí? Tak snad si někdo z vás něco vybere! A musím říct - klobouk dolů před rokem 2018! Doufám, že druhý díl bude taky plný filmů, co budou stát za to.

Jaké filmy jste viděly? A které ne, ale zaujaly vás?



Mohlo by se ti líbit

28 komentářů

  1. Z těchto novinek jsem viděla jenom Duklu. Ze začátku mi nešel přes uši pokus některých herců napodobit ostravský dialekt, ale po chvíli jsem to už ani nevnímala... Příběh je to dost silný a určitě je to jeden z nejlepších filmů, co jsem letos viděla. Jinak se chystám na The Nun a jsem opravdu zvědavá :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejsem absolutně citlivá na to, jestli je nějaké nářečí na sílu nebo tak. To už musí být extrém, abych já to slyšela :D
      Ale příběh je to opravdu skvělý! A Sestra je fakt fajn :)

      Vymazat
  2. Kromě prvního filmu a Volavky a Děsivého dědictví, na které se chci podívat, jsem viděla všechny. Sestra se mi moc líbila, můj milý tam měl polovinu filmu zakrytou tvář. :D A Tiché místo, to je film, který mě fascinoval asi nejvíce. Opravdu, ten zážitek z tohoto filmu je úplně jiný, než z jakéhokoliv normálního. Moc se mi líbil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tiché místo je fakt brrr. Působila na mě tisíckrát hůř než normální horor.

      Vymazat
  3. Dukla61 vyzerá mega, netušil som, že niečo také vyšlo. Ďakujem za tip na najbližší ničím nevyplnený večer! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na Duklu se určitě podívej. Je to jeden z nejsilnějších filmů, co jsem kdy viděla :)

      Vymazat
  4. Deadpool a Avengers byli super, Marvelovky miluju! A horory taky, ale Sestra mi bohužel nevyšla. :( A na Playera, Volavku a Dědictví se chci podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se na Sestru podívej! I Volavku a Playera! :)

      Vymazat
  5. Z těchto filmů jsem neviděla ani jeden, úplně to nejsou filmy, které si běžně pouštím :) Ale Rudou volavku mám už dlouhou dobu v plánu si pustit, jen jsem na ni tak trošku pozapomněla, takže děkuju za připomenutí :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Viděla jsem Deadpoola, který je šílenější a šílenější, ale pořád mě baví :) Mile překvapila i Infinity Warr, nakonec to byla pěkná krasojízda a nutně chci vidět pokračování. Líbil se mi i Ready Player One, ale ještě lepší je kniha, zatím to nejlepší, co jsem letos četla:) Snad ještě bude letos další hromada filmových objevů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deadpool je šílený, ale tak nějak stále balancuje na té hranici a jde mu to perfektně! RPO si snad i přečtu, jelikžo na to všichni pějete neuvěřitelné ódy :)

      Vymazat
  7. Vidím, že ti horory nejsou cizí, to já se jim vyhýbám obloukem. :D Ale jednoznačně mě zaujala Red Sparrow.

    OdpovědětVymazat
  8. Viděla jsem Avengers, Tiché místo a Sestru. :) A děkuji za tip na Děsivé dědictví, už jsem viděla trailer, ale přemýšlela jsem, jestli to bude stát za to. Tak jsi mě navnadila. :)

    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děsivé dědictví bylo super až na ten konec no :)

      Vymazat
  9. Já jsem byla v kině na Deadpoolovi 2, Avengers a Ready Player One a všechny filmy se nám mooc líbili! O Sestře jsem slyšela, ale to musím mít náladu koukat na horory :D :D :D Dukla mě nějak minula, vůbec jsem o tomto filmu neslyšela. Zaujal mě film Tiché místo, o kterém jsem také doposud neslyšela. Netuším, jestli bych si na něj zašla, protože je to opravdu něco zvláštního :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si Sestru někam zapiš! Fakt je super :) Dukla mě také málem minula, ale jsem ráda, že mě nakonec trefila mezi oči. Tiché místo je fakt brrr. Viděla jsem to jen doma a o to horší to snad bylo...

      Vymazat
  10. o vacsine tychto filmov som pocula, no nevidela som ani jeden. na Cervenu volavku som isty cas chcela ist, ale potom ju prestali davat v kine, takze som na nej nebola. mozno si ju raz pozriem niekde online, lebo mam pocit, ze by sa mi takyto film mohol pacit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus se podívat. Rozhodně je to zajímavý film :)

      Vymazat
  11. Chtěla jsem se podívat na Rudou volavku, ale moc jsem se k tomu ještě nedostala, každopádně to hodlám napravit! :) ostatní filmy nevypadají taky špatně.

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rudá volavka je opravdu fajn. Vyvolala ve mě hodně emocí.

      Vymazat
  12. Podivné dedičstvo som videla ale musim skonštatovať ze má to fakt sklamalo. Aj keď to začínalo celkom dobre ten koniec má teda fakt odrovnal. Čo to ako bolo???
    A tým som.s horormi skončila. Sestry boli na Mnisku a ta sa im naopak páčila.
    So synom som.bola ma Kubko hrdina, milý detský film.
    A v najbližšej dobe sa chystám na Cestu za láskou, milujem Keanu Reevsa a mam chuť na rpmantirom komédiu. A taktiež sa chystac na cesky film Po čom ženy túžia. Citala som dobre recenzie tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten konec to hodně pokazil, co si budeme...
      Sestra byla fakt skvělá. Ta by tě nezklamala :)
      Po čem ženy touží jsem ještě neviděla, ale rozhodně se na to chystám!

      Vymazat
  13. Ok, nejvíc mě zaujala Dukla 62, slyším o tom totiž poprvé a jako cože? Vypadá to luxusně.

    Nový Avengery jsem ještě neviděla a všichni jsou z toho konce tak vycákaní, že mi je úplně jasný, jak to skončilo. -_- :D

    A Deadpool je lit af.

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dukla je super a je škoda, že se o ní moc nemluví.
      Mě osobně konec překvapil a rozčílil :D
      Deadpool ❤️

      Vymazat
  14. Red Sparrow jsem ještě před filmem četla a byla jsme z filmu trochu zklamaná, i když zase musím vyzvihnout ten konec, byl jinak než v knížce, ale byl mnohem lepší a takhle to měla dopadnou i v knížce.:)

    Ready Player One pro mě bylo hrozný zklamání. Knížka byla úžasná a byla jsme z ní nadšená a přijde mi, že film totálně zprasili. Ale zase DeathPool byl skvělej!:) Jinak na Duklu 61 mrknu, vypadá to zajímavě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knihu nečetla a možná proto se mi tak líbí. Tak aspoň ten konec překvapil!

      Ty jo. Většině lidí se líbí kniha i film, tak teď nevím. A Deadpool je láska!

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)