Recenze: Obyvatel - Gabux

Recenze: Obyvatel

by - 12:11



Název: Obyvatel
Autor: Francis Cottam
Žánr: Literatura světová, Detektivky (já osobně bych detektivku vyměnila za thriller)
Nakladatelství: Galatea
Překlad: Sylva Švihelová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 253
Hodnocení na databazeknih: 73%

Anotace:
Každý rok se miliony svobodných žen na celém světě nastěhují do nového bytu, ale jen málokterou napadne, že ani vlastní domov nemusí být ostrovem bezpečí.

Mladá lékařka Juliet Devereauová, jejíž manželství se nečekaně ocitá v troskách, zoufale hledá přijatelné místo k bydlení v Brooklynu. Potřebuje získat zpět ztracenou ži
votní rovnováhu a začít nový život. Nemůže uvěřit svému štěstí, když konečně najde krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most. Vše se zdá být naprosto ideální… až příliš ideální…. 

V průběhu několika týdnů ji záhadné události vedou k podezření, že v bytě není sama, a nemůže se zbavit pocitu, že ji někdo sleduje. Podivné zvuky, které ji v noci probouzí, silueta muže, stojící v jejím pokoji… Její obavy však nejsou dílem zjitřené fantazie, ohrožení je až příliš reálné a o to hrozivější. Juliet je proti své vůli zavlečena do děsivé hry na kočku a myš a neexistuje žádná jistota, zda z ní vyjde živá…

Jako první se seznámíme s Julietiným životem a se vším, co k němu patří. První máte dojem, že žije dokonalý život. Úspěšná doktorka, fajn manžel Jack a přátelé.
Dokud se to nepokazí a její manželství není v troskách. Poté sama Juliet zjistí, že najít bydlení není tak snadné. Projde strašidelným domem, pokojem pro studenty a bůh ví čím ještě.  Nakonec narazí na to pravé ořechové. Je to jednodušše ideální! A tak začíná její nová kapitola života. Ze začátku se to zdá fajn. Vnuk majitele Max ji dokonce několikrát pomohl a ona má pocit, že konečně narazila na fajn místo k životu s milými sousedy. Ale během několika týdnů zjistí, že ne vše je takové, jaké má být. Slyší i vidí různé zvuky. A k tomu ji děsí starý majitel domu.
A dál? Dál vám už nemohu prozradit vůbec nic, protože by tu bylo příliš moc spoilerů. Ale mohu za sebe říct, že já se nestačila divit, co všechno se dál dělo. Nikdy totiž nevíme, kdo se dívá a proč. Ani kdy se rozhodne udělat další krok.

Tato kniha se úplně vymyká knihám, které normálně čtu. Tudíž jsem šla do knihy bez předsudků a očekávání. Tedy s čistým štítem. Je napsaná opravdu čtivě a zvládla jsem ji přečíst během jednoho večera. Upřímně řečeno jsem se nemohla moc odtrhnout. Potřebovala jsem vědět, co bude dál. Ale musím uznat, že začátek byl poněkud delší, než bylo nutné a konec se možná taky dal malilinko zkrátit.
Při čtení mě doprovázeli nejčastěji pocity zhusení, radosti a udivení. Kniha je napsána hlavně z pohledu Juliet, ale čtenářům se dostane i úhel pohledu neznámého slídila.
Ocitnete se tedy i v mysli člověka, který by měl být zavřený v psychologické léčebně a nikdy nebýt propuštěn ven. Nevyhnutelný zvrat v příběhu není nijak extra šokující, ale za to je neuvěřitelně morbidní. Občas mi při čtení běhal mráz po zádech. Tato kniha rozhodně není pro slabší lidi. Ten samotný nápad příběhu je úchylný a zvrácený. Zároveň ale věřím, že takoví lidé existují a klidně žijí mezi námi. A o to je to děsivější. 
Hádám, že tato kniha musí být minimálně dobrá, když mě přesvědčila k tomu, že tento žánr se může stát mým žánrem. Ne, oprava. Je to skvěle odvyprávěný příběh, který je tak trochu psycho. 
Po vyprávění jsem si musela dát den oddech bez knih, protože jsem to musel vstřebat. Rozhodně vás tato kniha dokáže odradit od samotného bydlení a nedej bůh ve starším domě.

Nejsilnější stránkou této knihy je její jedinečnost a aktuálnost. Je to psané jako vyprávění a ještě ke všemu ze dvou pohledů. A téma stalkingu je poměrně aktuální téma a mělo by se o něm více mluvit. 

Nejslabší je rozhodně trochu zdlouhavý začátek. Dalo by se to rozhodně zkrátit a tím by se čtenářům umožnilo dostat se k něm napínavým částem, které vás nenechají vydechnout.

Dlouho jsem uvažovala nad tím, jak bych tuto knihu shrnula jedním slovem. A váhám doteď jestli jsem vybrala dostatečně výstižné slovo. Nebo tentokrát spíše citoslovec. Tak jako tak, bych řekla, že jeden ze správných adeptů je brrrr

Rozhodně bych knihu doporučila všem, kteří rádi čtou a nevadí jim si přečíst něco malinko zvráceného. Protože tahle kniha vám dá náměty k přemýšlení. A rozhodně to je i pro lidi, kteří tento typ knih nikdy nečetl. Hlavní hrdinka je sympatická a mně na nervy nelezla, což je také velké plus této knihy. 

Tentokrát se obejdeme bez porovnávání obálek, jelikož u nás je jen ta jedna, která je ale velmi povedená a jasně naznačuje, že tento příběh není plný srdíček a kytiček. Za mě výborná volba!

Ze zahraničí jsem našla jen tuto obálku, což mě mrzí, protože podle mě jich je určitě víc. Každopádně tahle se mi nelíbí. Ale díky tomu jsem zjistila, že tato kniha byla i zfilmovaná! Na to se musím podívat!



Francis nebo FG Cottam se narodil v Southportu v Lancashire, navštěvoval univerzitu v Kentu v Canterbury, kde získal titul z historie, než začal svou kariéru v žurnalistice v Londýně. Žil 20 let v severním Lambeth a během devadesátých let založil časopis Total Sport a poté zahájil britské vydání Mužského zdraví. Je otcem syna a dcery a nyní žije v Kingstonu u Temže. Nad knihami přemýšlí při každodenních jízd po trati mezi Kingstonem a Hampton Court Bridges. 


Nejvýhodnější ceny naleznete na portálu srovname.cz

Aby hodnocení nebylo ovlivněno pocity hned po přečtení, tak jsem nějakou dobu počkala. Hodnocení je stále skvělé, ale přesto si myslím, že kniha si jedničku nezaslouží. Takže má za mě a za Gucciho výbornou dvojku!



Minule jsem se podívali na malinko odbornější a přesto velmi zajímavou knihu a to Muž, který si pletl manželku s kloboukem. 

A co vy? Četli jste knihu? Co na ní říkáte? A pokud ne, tak se chystáte? A co říkáte na obálky?  Nebo jste viděli film? :) 


Mohlo by se ti líbit

18 komentářů

  1. Tak tahle kniha musí být děsivá! Skoro bych se jí bála číst! :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mráz po zádech mi u ní běhal :D Ale byla skvělá! :)

      Vymazat
  2. Fuuu vyzerá to zaujímavo. Tiež to nie je môj štýl lebo potom počujem a vidím veci ktoré neexistujú, no občas siahnem po takom žánri. Rada mám to šteklenie, búšenie srdca a tep na krku keď hltam stránku za stránkou a musím vedieť ako to skončí. Ale popravde som už dlho nič také nečítala. Preto rozmýšľam že si asi prečítam Mne knihy Nočný vták, Tá predomnou, alebo Dievča v ľade. Vraj majú taktiež slabší rozbeh no potom človek nevie prestať. A táto tvoja vyzerá fajn musím sa tiež po nej poobzerať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z jmenovaných knih znám jen Dívka v ledu, tak určitě dej vědět, jak se líbila! :) A Obyvatel byl bomba. Rozhodně hodně bušení srdce a tep v krku. Mráz na zádech.

      Vymazat
  3. Knihu som nečítala, no zaujalo ma zhrnutie obsahu, určite sa naň pozriem. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je to tvá šálka čaje, tak určitě přečti :)

      Vymazat
  4. Vypadá to vážně zajímavě a děsivě :) Docela bych ji zkusila, ale doufám že to nebude až moc zvrácené :) A ještě mě zajímá jaký je ten film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za tak zvrácené to není, ale je to wow. Neumím to vyjádřit ani tolik měsíců po přečtení :)
      Film mě taky zajímá, musím se podívat.

      Vymazat
  5. O knížce slyším poprvé, ani film jsem neviděla, ale mrazí mě z toho jenom ze čtení :D Na tohle bych asi neměla koule, bych se po nocích bála, že mě někdo sleduje :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pár nepříjemných pocitů bylo i po přečtení. Ale jinak to bylo fakt super. :D

      Vymazat
  6. #guccisquad :D dobrá tématika, asi si ju niekedy prečítam :)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku vůbec neznám a podle popisu nevím jestli by se mi líbila, ale každý máme rádi něco jiného. Každopádně pěkně zpracovaná recenze :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky myslela, že by to nebylo pro mě, ale nakonec jsem tomu úplně propadla! :)
      Děkuju :)

      Vymazat
  8. Tak to vypadá super! V poslední době čtu sice hlavně fantasy, ale podobný styl knížek mám taky ráda, takže se potom jdu hned mrknout:)

    Joo a pořád jsme četla že autor je Cotton :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus a dej vědět! Já taky potřebovala trochu odbočit od žánrů, které obvykle čtu :)

      Já prvně myslela, že je autor nějaký Kotam. :D

      Vymazat
  9. Ty jo, vypadá docela děsivě:D. Každopádně ta anotace mě zaujala:D. A recenze se ti moc povedla!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mráz po zádech ti běhat bude, ale možná budeš mít pak pár nepříjemných pocitů, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout! :D
      Děkuju :)

      Vymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)