Recenze: Rudá královna - Gabux

Recenze: Rudá královna

by - 14:32


Název: Rudá královna
Autor: Victoria Aveyardová
Žánr: Fantasy
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Překlad: Alžběta Kalinová
Rok vydání: 2015
Počet stran: 360
Hodnocení na databazeknih: 88%











Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?


Tuto knihu jsem si přála k Vánocům, protože o ní mluvil každý. A přání se mi splnilo. Našla jsem ji pod stromečkem společně s dalšími knihami.
Co mě zaujalo jako první? Určitě obálka, která je dokonalá. U této obálky se ukazuje, že v jednoduchosti je krása. Když po ní přejedete rukou, ucítíte mírně vystouplou korunku i s krví a nápisem.
Jako druhé mě zaujala anotace. Koho by nelákal svět Rudých a Stříbrných?

Do knihy jsem se začetla rychlostí blesku a za 8 hodin jsem už knihu se smutkem v očích odkládala. Dočtenou. Celý příběh má spád a udržuje si určitou lehkost. Líbil se mi poměrně podrobný popis místa, kde naše hlavní hrdinka Mare, bydlela. Vše, co se v tom chudém městečku dělalo, mělo svůj smysl. Všichni bojovali o život. A rodina Mare měla ten život ještě těžší. Její táta byl na vozíku, bratři ve válce a Mare za chvíli měla mířit na frontu. Jediná její mladší sestra byla učednicí.
Mare krade a tím vypomáhá své rodině. Je v tom velmi dobrá. Její nejlepší přítel je učedníkem. Jenže jeho mistr náhle zemře a pro něj to znamená, že musí jít na frontu. A tady náš příběh teprve začíná.
Jeden večer chtěla ukradnout peníze jednomu velmi pohlednému muži. Ten muž ji nachytá a vyptává se jí na její život. Nakonec jí ty peníze dá. Další den je naše hlavní hrdinka odvedena do královského paláce, kde má být služkou. A tam zjistí, že ten pohledný muž, byl nejstarší princ Cal.
A když je velká slavnost, díky které se vybírá nejmocnější slečna z vážených rodů na post královny, něco se stane a v Mare se probudí její schopnost. Což je něco, co obrátí jí i celé královské rodině svět naruby.

Najednou se Mare musí schovávat za make-up a spoustu drahých šatů. Nemá na výběr a musí si hrát na vznešenou Stříbrnou. Také se musí naučit chovat jako princezna a budoucí manželka velmi mocného muže, prince Mavena. A to vše se ještě zamotá, když se dozví něco víc o Šarlatové hlídce. A co se stane, když zjistí, že do ní patřil i její bratr? A její nejlepší přítel do ní také vstoupil? Nemůže to nechat jen tak. To ona ho přece má chránit. Ohrozí vše, co má a začne jim pomáhat. I s jejím budoucím manželem Mavenem.

Poslední část knihy pro mě byla těžko uvěřitelná. Nevím, jestli kniha skončila dobře nebo špatně. Každopádně konec mi odhalil další důležité informace o tom, co je Mare zač a i o jiných věcech. Během posledních pár stran jsem těžce lapala po dechu a nemohla uvěřit svým očím. Kniha je ukončená v tom nejméně vhodném momentě. 
Chvilku se zastavím i u jednotlivých postav. Pokud jste knihu nečetli a teprve se ji chystáte číst, zvažte, jestli tento úsek číst chcete. Může vám pomoct v odhalování různých tajemství a to by byla škoda!

Mare na mě působila velmi sympaticky. Od začátku jde cítit, že si není jistá sama sebou a jsou pro ni přednější ostatní. Občas to s tou ochranou ostatních krapet přehání. V mnoha situacích se rozhodla nemoudře, ale to jen podtrhuje uvěřitelnost její existence. Každý dělá chyby. 

Lucas byl mojí oblíbenou vedlejší postavou. Ochranářský, neovlivnitelný a velmi milý. Je mi strašně líto toho, jak skončil.

Cal změní Mare život. Je velmi ochranářský, sympatický, mocný a občas trošku na facku. Je nevyzpytatelný. Do teď nevím, co od něj čekat.

Maven je mladší princ. Tahle postava je strašně komplikovaná. Nebyla jsem k ní vůbec důvěřivá, ale nerada to přiznávám, nakonec si mou důvěru získal také. Chyba. 

Král a královna. Král podle mě v podstatě není zlý, ale královna? To je jedovatá zmije!


Je pravda, že v této knize se spojuje spoustu dalších knih. Nebo minimálně jejich prvky. Selekce, Hunger Games a další. A víte co? Vůbec mi to nevadilo!
Tato kniha má spád a spoustu velmi kvalitních postav. Téma krve se také často nevyskytuje. A jako bonus má úplně dokonalé prostředí. Autorka píše velmi poutavě a popisy nejsou nikterak dlouhé a nudné a přitom vám poví vše, co potřebujete vědět. Vše vám dříve či později bude dávat smysl. 
V knize najdete milostný trojúhelník, nebo možná dokonce i čtverec.
Kniha ve mě vyvolávala neustále spoustu pocitů. Strach, nejistotu, překvapení, radost, dojetí, smutek a také vztek. A mnoho dalších pocitů. Některé ani neumím pořádně pojmenovat.
Určitě chci druhý díl, který se bude jmenovat Křišťálový meč a měl by vyjít v roce 2016, přesněji v říjnu a měl by mít téměř 500 stran. Nemůžu se dočkat! :)
Knihu určitě doporučuji všem milovníkům fantasy, kteří chtějí částečně napínavou a částečně oddechovou četbu.


A moje hodnocení? Po dlouhé době, to byla kniha, která mě uchvátila. Proto...


Tak co? Přečtete si tuto knihu nebo o ni aspoň budete přemýšlet? Pokud už jste tuto knihu četli, co na ní říkáte? A co říkáte na obálku knihy a na celkový námět, tedy barvu krve?



Mohlo by se ti líbit

4 komentářů

  1. Příběh vypadá opravdu zajímavě, škoda jen, že mám rozečtené 4 knihy a nedostávám se k tomu, abych je dočetla. Ale takhle mě vážně zaujala. Děkuji za tip :-)

    fashionweltlilly.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Holka, spoilery máš skoro všude. :D Mě to nevadí, já to četla, ale některým by to mohlo vadit. :)

    Každopádně Rudá královna se mi opravdu moc líbila a rozhodně se těším na druhý díl!

    Say yesss!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek.
    Blog je velice příjemný moc se mi tady líbí ♥

    OdpovědětVymazat
  4. FashionWelt Lilly
    Určitě se na to vrhni :)

    Týna
    Nemyslím si, že v samotné recenzi jsou nějaké důležité spoilery, které prozradí, jak to dopadne :) Bohužel u recenze se vždy vyskytnou jemné spoilery, kterým se nedá vyhnout. A na druhý díl se také neuvěřitelně těším. A ta obálka opět vypadá úžasně :3

    Monica
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)